Nedeljski Dnevnik

Rekordnih pet Najbogatej­ši ljudje na svetu

- Po lestvici pleza Boštjan Istenič

Denar je sveta vladar. Če je tako, potem je pred vami peterica vladarjev sveta. Pred kratkim je namreč revija Forbes objavila seznam ljudi, ki so bili ob koncu leta 2023 najbogatej­ši. Vsote njihovega premoženja sicer malce poskakujej­o, odvisno od stanja na svetovnih borzah, toda kakšnih hudih premikov v zadnjih tednih nismo zaznali, tako da je teh pet možakov še vedno neznansko neznansko bogatih.

1. Elon Musk, ZDA, 223 milijard evrov

Leta 1995 sta z bratom ustanovila podjetje Zip2, ki je izdelovalo spletne strani za turistične vodnike. Potem mu je steklo. Predvsem je obogatel s podjetjem Tesla, ki izdeluje električne avtomobile. V lasti ima 21 odstotkov njegovih delnic, sicer pa je še ustanovite­lj podjetja SpaceX, ki ima v načrtu poslati na Mars človeško posadko, kupil je omrežje Twitter in ga preimenova­l v X, svoj kapital pa ima vložen še v razna druga tehnološka podjetja (transport, umetna inteligenc­a, možganski čipi …).

2. Bernard Arnault, Francija, 173 milijard evrov

S 160 milijardam­i evrov je lani vodil na lestvici bogatašev. Blagajno je v zadnjem letu še malo napolnil, a je vseeno zdrsnil na drugo mesto. Arnault je lastnik podjetja LVMH, ki ima pod svojim okriljem številne znane firme na področju kozmetike, vinarstva in mode: Givenchy, Bulgari, Christian Dior, Louis Vuitton, Tiffany & Co, Kenzo, Hennessy, Moët & Chandon … Njegov oče je bil gradbenišk­i magnat in Bernard je v posel pred približno 40 leti startal s 15 milijoni začetnega kapitala.

3. Jeff Bezos, ZDA, 154 milijard evrov

Lani je bil s 106 milijardam­i evrov na petem mestu Forbesove lestvice, letos se je prebil do »bronaste medalje«. Večino bogastva mu je prinesla spletna trgovina Amazon, ki jo je v svoji garaži ustanovil leta 1994, od leta 1997 pa se je vrednost njenih delnic povečala za astronomsk­ih 97.000 odstotkov. Danes ima v lasti še približno 10 odstotkov Amazona. Hkrati je lastnik podjetja Blue Origin, ki izdeluje rakete za vesoljsko industrijo, v lasti pa ima tudi sloviti časopis The Washington Post.

4. Larry Ellison, ZDA, 134 milijard evrov

Je soustanovi­telj podjetja za programsko opremo Oracle, katerega dve petini sta v njegovi lasti, zaseda pa položaja predsednik­a in tehnološke­ga direktorja firme. Zadnja leta živi na havajskem otoku Lanai, ki ga je za približno 270 milijonov evrov kupil leta 2020. Rad prevzema druga, manjša tehnološka podjetja, s čimer krepi Oracle in hkrati požira konkurenco na trgu. V zasebnem življenju mu ni dolgčas, saj se je štirikrat poročil in ločil, odigral pa je tudi bežno vlogo v filmu Iron Man 2.

5. Warren Buffett, ZDA, 108 milijard evrov

Danes 93-letni milijarder je prvo delnico kupil pri enajstih letih. Danes je lastnik podjetja Berkshire Hathaway, pod katerega okrilje sodi nekaj drugih velikih svetovno znanih podjetij, kot so proizvajal­ec baterij Duracell, veriga hitre prehrane Dairy Queen, zavarovaln­ica Geico … Američan je sicer zelo cenjen, ker bogastvo tudi razdaja. Z Billom Gatesom sta bogataše pozvala, naj polovico svojega premoženja podarijo v dobrodelne namene. Buffett je bil doslej dobrodelen s 50 milijardam­i evrov.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia