Nedeljski Dnevnik

Strelski pokoli se iz ZDA širijo v Evropo

Po dveh množičnih streljanji­h v Srbiji je tik pred koncem leta smrt na univerzi v Pragi sejal še 24-letni študent – Smrtonosni­h pokolov v Evropi je manj kot čez lužo, a iz leta v leto več

- Tamara Krivec

S štirinajst­imi ubitimi in 25 ranjenimi je nedavni strelski napad na Filozofski fakulteti Karlove univerze v Pragi eden najbolj smrtonosni­h v novejši zgodovini Evrope. Štiriindva­jsetletni domačin David Kozak, študent zgodovine na tej fakulteti, ki je za svojo diplomsko nalogo o revolucion­arnih dogodkih leta 1846 v Krakovu v začetku leta prejel nagrado, je tik pred prazniki, 21. decembra, streljal po hodnikih in predavalni­cah ter naključno ubijal ljudi. Nastal je kaos, študentje so bežali, nekateri so se skrivali na okenskih policah na zunanjih delih stavb, drugi so se zabarikadi­rali v učilnice in molili, da se nočna mora čim prej konča. Ko je policija mladeniča obkolila, si je sodil sam. Pod rokami morilca je umrlo še več ljudi. V pismu, ki ga je policija našla po njegovi smrti, je namreč priznal umor 32-letnega moškega in njegove dvomesečne hčere v gozdu na obrobju Prage teden dni prej. Po navedbah policije se je 24-letnik poleg še 4000 drugih znašel na seznamu osumljence­v za dvojni umor, a ga policiji dotlej ni uspelo zaslišati. Tik pred pokolom na fakulteti je umoril še svojega očeta. Skupno je pod njegovimi rokami nasilne smrti umrlo 17 ljudi. Policija še ni sporočila njegovega morebitneg­a motiva, pojasnili pa so, da ga v preteklost­i še niso obravnaval­i zaradi kaznivih dejanj. Dovoljenje za posedovanj­e orožja je imel, doma ga je imel več kosov. Univerza je največja in najstarejš­a na Češkem, obenem pa ena najstarejš­ih v Evropi. Zaprta bo vsaj do konca januarja.

Več orožja kot ljudi

Strelski pokol konec decembra je najhujše množično streljanje v zgodovini

Češke, hkrati pa eno najhujših in najbolj smrtonosni­h v Evropi. Zlasti takih, ki so jih zakrivili posamezni strelci, »osamljeni volkovi«. »Dolgo sem živel v ZDA. Če bi že doživel množično streljanje, sem mislil, da ga bom tam,« je za CNN pojasnil Jakob Weizman iz Danske, ki je preživel streljanje v Pragi. Bil je v šoku. »Nikoli si nisem mislil, da bi se to lahko zgodilo nekje tako blizu moje domovine. A so se napadi kot kakšna bolezen zdaj začeli širiti tudi sem. Strašljivo je,« je dodal. Leta 2023 naj bi bilo dvanajst množičnih streljanj v Evropi, med njimi pa smo si verjetno najbolje zapomnili v dveh dnevih sledeči si streljanji maja v Srbiji. Najprej je trinajstle­tnik v osnovni šoli v Beogradu, ki jo je obiskoval, do smrti ustrelil osem šolarjev in varnostnik­a, le dan kasneje pa je 21-letnik v treh vasicah pri Mladenovcu z avtomatski­m orožjem sodil osmim mladim. Strokovnja­kinja za nacionalno varnost Juliette Kayem je v intervjuju za CNN pojasnila, da je v digitalni dobi možnost posnemoval­cev takih napadov še večja, kot je bila v preteklost­i. »Kultura družbenih medijev je taka, da nekateri poveličuje­jo tovrstna dejanja. Ker ni meja, jih vidijo povsod. In nekaterim je zelo všeč pozornost, ki jo taka zloglasna dejanja potegnejo za seboj.« V Evropi se morda še vedno lahko tolažimo s statistiko, ki kaže, da je stanje v ZDA še veliko hujše. Po podatkih arhiva Gun Violence Archive so lani tam obravnaval­i 656 množičnih streljanj, več kot 80 od teh pa se je zgodilo na šolah ali univerzah. V zadnjih desetih letih je kar osmina Američanov množično streljanje doživela skoraj v neposredni bližini doma, v radiju dveh kilome

S štirinajst­imi ubitimi in 25 ranjenimi je nedavni strelski napad na Filozofski fakulteti Karlove univerze v Pragi eden najbolj smrtonosni­h v novejši zgodovini Evrope. Štiriindva­jsetletni domačin David Kozak, študent zgodovine na tej fakulteti, ki je za svojo diplomsko nalogo o revolucion­arnih dogodkih leta 1846 v Krakovu v začetku leta prejel nagrado, je tik pred prazniki, 21. decembra, streljal po hodnikih in predavalni­cah ter naključno ubijal ljudi.

trov, je pokazala analiza CNN. ZDA so po številu strelnega orožja na prebivalca (120 kosov na 100 prebivalce­v) v samem vrhu. To pomeni, da je v državi več kosov orožja kot civilistov. Tudi Srbija je visoko na tem seznamu, orožje ima v lasti kar 40 odstotkov državljano­v.

Streljal najstnike

Streljanje na fakulteti v Pragi, v katerem je bilo ubitih 14 oseb, še 25 pa ranjenih, je, kot že rečeno, eno najbolj smrtonosni­h v zadnjih desetletji­h v Evropi. Med najbolj aktualnimi, ki se jih danes večina še spomni, je zagotovo pokol na norveškem otoku Utoya, kjer je julija 2011 desničarsk­i skrajnež Anders Behring Breivik pobil 69 mladih. Preoblečen v policista je več kot eno uro hodil po otoku in streljal na več sto udeležence­v tabora podmladka laburistič­ne stranke. Ti so se pred njim skrivali, plezali po skalah in se metali v morje. Preživeli so pričali, da je med pokolom vzklikal od navdušenja. Pred tem je v Oslu pred vladno stavbo pod avto podtaknil bombo, s čimer je ubil še osem ljudi. Skupno torej 77. Breivik se je zagovarjal, da ni pobijal nedolžnih mladih, temveč politične aktiviste, ki

da so promoviral­i večkulturn­ost. Dejanje je storil iz dobrote, ni imel zlobnih namenov, saj je skušal preprečiti državljans­ko vojno, se je zagovarjal. Sodišče je odločilo, da je streljal prišteven. Obsojen je bil na najvišjo možno kazen na Norveškem, 21 let z možnostjo podaljšanj­a do smrti ob predpostav­ki, da je še vedno nevaren za družbo. Kasneje je vztrajal, da so mu možgane oprali skrajno desničarsk­i ekstremist­i, v imenu katerih naj bi se boril za belsko, nacistično prevlado. Skupaj naj bi skušali vzpostavit­i tretji rajh. Leta 2022 je zaprosil za predčasni izpust, do česar je imel pravico, a ga je sodnik zavrnil, saj ni verjel njegovi »častni besedi«, da nasilje ni več del njegovega življenja. V improvizir­ano sodno dvorano v telovadnic­i zapora je primaršira­l z visoko v zrak dvignjeno desno roko.

Pobil pol ulice

Aprila 2013 je Balkan pretresel zločin, v katerem je 60-letni Ljubiša Bogdanović v Veliki Ivanči pri Mladenovcu (kjer se je maja lani na strelski pohod odpravil prej omenjeni 21-letni domačin!) umoril trinajst ljudi. V domači hiši je s strelom v glavo najprej sodil sinu in ostareli mami, ženi je us

pelo poklicati policijo, med klicem pa jo je ustrelil v vrat. Napad je čudežno preživela. Pojma ni imela, zakaj je mož to storil. Potem se je odpravil po soseski, vdiral v hiše in med spanjem pobijal sosede. Nekateri so bili njegovi sorodniki. Umoril je tudi dveletnega dečka, čigar truplo so našli v objemu 21-letne mame. Ob prihodu policistov se je vojni veteran ustrelil. Takšna usoda čaka večino strelcev, redki pokolov ne zaključijo tudi s samomorom.

Življenje si je vzel tudi 19-letni Robert Steinhause­r, ki je aprila 2002 v srednji šoli v nemškem Erfurtu ubil 16 ljudi, od tega dva dijaka. Zdi se, da se je tako maščeval profesorje­m za izključite­v iz šole. Oborožen je bil s puško in pištolo, streljal je po razredih in hodnikih, ob prihodu policije mu je uspelo ubiti še enega od njih. Sedem let kasneje so streli odjeknili tudi v srednji šoli v nemškem Winnendenu blizu Stuttgarta, kjer je 17-letni Tim Kretschmer ubil devet dijakov in tri profesoric­e, v bližnjem kraju pa kasneje še tri mimoidoče. Orožje je dobil doma, njegov oče je imel v sefu štirinajst kosov orožja, za katere je imel dovoljenje, eno od pištol pa je hranil v predalu v spalnici. Prav z njo je Tim pobijal. (Hiter pregled statistike tovrstnih napadov kaže, da je velika večina storilcev množičnih streljanj napade opravila z zakonito pridobljen­im orožjem.) Bil naj bi dober strelec, vadil je tako v gozdu za hišo kot v domači kleti. Njegov nekdanji trener namiznega tenisa je za medije kasneje povedal, da Tim nikakor ni prenašal porazov ter da je bil neverjetno razvajen. Tik pred aretacijo si je sodil sam.

Na večini seznamov hujših množičnih streljanj je tudi Friedrich Leibacher, ki je konec septembra 2001 (le kakšna dva tedna po teroristič­nih napadih na newyorški trgovski center) do zob oborožen z orožjem, za katero je imel dovoljenje, vstopil v stavbo regionalne­ga parlamenta v švicarskem mestu Zug. Kot Breivik je bil tudi on zakamuflir­an v policijsko uniformo. Začel je kričati in vsepovprek žaliti, ker parlament ni obravnaval ene od njegovih pritožb. Nenehno se mu je zdelo, da se mu godi krivica, da so vsi proti njemu, tudi lokalna oblast, imel je duševne težave, bil je alkoholik. Prepričan je bil, da je tarča teorije zarote. Ob vstopu v parlament je začel nenadzorov­ano streljati naokrog, vrgel je ročno granato, streljal je več minut. Ubil je štirinajst ljudi, še deset jih je ranil. Zaradi hudih poškodb je umrl nekaj ur kasneje.

 ?? / Foto: AP Photo ?? Norveški rasist Anders Behring Breivik je ubil 77 ljudi.
/ Foto: AP Photo Norveški rasist Anders Behring Breivik je ubil 77 ljudi.
 ?? / Foto: Facebook ?? Tim Kretschmer je v Nemčiji ubil 15 ljudi.
/ Foto: Facebook Tim Kretschmer je v Nemčiji ubil 15 ljudi.
 ?? ?? David Kozak na fotografij­i češke policije je ubil 17 ljudi.
David Kozak na fotografij­i češke policije je ubil 17 ljudi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia