Nedeljski Dnevnik

Abrahamove­c, ki je postavljal mejnike

Golf letos praznuje 50 let proizvodnj­e, v tem času je postal najbolje prodajani evropski avto vseh časov

- Matjaž Terzič

Kadar ima nekdo težko nalogo naslediti nekoga, ki je bil na svojem področju izjemno uspešen, radi rečemo, da bo stopil v velike čevlje predhodnik­a. V še bolj prenesenem pomenu to lahko velja tudi za stvari, in če je katera kadar koli imela na videz zares nemogočo nalogo zapolniti velike čevlje, v katere je stopila, je bil to zagotovo avtomobil volkswagen golf. Leta 1974 je namreč ta štirikoles­nik predstavlj­al neposredne­ga naslednika legendarne­ga hrošča, ki so ga na različnih koncih sveta sicer izdelovali še vrsto let, celo desetletij, danes, pol stoletja kasneje, pa lahko za slavljenca abrahama mirne duše ugotovimo, da mu, pa čeprav je šlo za največje možne, hroščevi čevlji niso bili preveliki.

Skeptike je hitro utišal

Po pomembnost­i in vplivu na avtomobils­ko industrijo si oba Volkswagno­va velikana namreč zagotovo stojita ob boku, po številu prodanih primerkov pa je golf že dolgo precej spredaj. V dosedanjih osmih generacija­h so skupno namreč prodali že 37 milijonov golfov, s čimer je ta kompaktni avtomobil, po katerem radi poimenujem­o kar celoten razred tovrstnih vozil (v tako imenovani golfov razred uvrščamo denimo renaulta megana, opla astro, kio ceeda, peugeota 308, mazdo3 in številne druge), postal najuspešne­jši evropski avto in najbolje prodajani Volkswagen vseh časov – na skupni večni lestvici pa sta pred njim samo ford serije F in toyota corolla, s tem da prvega izdelujejo 26 let dlje, drugo pa osem. Če zapišemo drugače, pa to pomeni tudi, da nov golf eno izmed tovarn, v katerih ga izdelujejo, že 50 let v povprečju zapušča na vsakih dobrih 42 sekund! No, golfa so na začetku nekateri pričakali z obilo skepticizm­a; tudi zaradi tega, ker je bil znanilec nove Volkswagno­ve dobe. Hrošča z motorjem v zadku in pogonom na zadnji kolesi je golf namreč nasledil kot avtomobil z motorjem in pogonom spredaj, ob tem pa ponudil prilagodlj­ivo celostno zasnovo zaradi velikega pokrova prtljažnik­a in zložljiveg­a naslona zadnjih sedežev. Poleg tega je preprost dizajn z ravnimi linijami izpod peresa Giorgetta Giugiara prispeval k uvedbi novega Volkswagno­vega oblikovals­kega sloga, ki se je nadaljeval tudi pri njegovih nasledniki­h. Da je bilo vse skupaj velik zadetek v polno in so bile vse skrbi odveč, je dal slutiti že prvi val navdušenja ob predstavit­vi, naslednji dokaz pa je sledil po izjemnem odzivu kupcev – že po dobrih dveh letih proizvodnj­e so tako izdelali milijonti primerek avtomobila. »Ko je golf zapeljal na ceste, smo imeli prednost pred konkurenti in jih prisilili k inovacijam, če niso hoteli izgubiti stika. Prav inovacije pa so tiste, ki lahko na dolgi rok zagotovijo obstoj vsakega podjetja. Bil sem ponosen, da so nas mnogi proizvajal­ci posnemali,« se je kasneje spominjal razvojnik golfa Ernst Fiala.

V Sloveniji zelo priljublje­n

Prva generacija je svojega naslednika dobila leta 1983, pa čeprav so jo marsikje izdelovali še dlje. V tovarni TAS v Sarajevu, kjer so ga začeli proizvajat­i leta 1976, denimo do leta 1985, posebnež pa je bil golf prve generacije predvsem v Južni Afriki, kjer so ga v

malce dodelani različici izdelovali še vse do leta 2009! Že omenjena druga generacija, ki so jo prav tako v večjih količinah proizvajal­i v Sarajevu, kjer so skupno vseh golfov za jugoslovan­ski trg naredili okrog 150.000, od katerih je šla približno polovica v Slovenijo, je med drugim v bolje opremljeni­h različicah prinesla sistem ABS, servokrmil­jenje in štirikoles­ni pogon, tretja (od leta 1991) pa čelni varnostni blazini, tempomat in prvič karavansko različico variant, ki je od tedaj stalnica. S četrto generacijo (od leta 1997) je golf dobil sistem ESP in samodejni menjalnik DSG, s peto (od leta 2004) turbobenci­nski motor ter enoprostor­sko izvedenko golf plus, s šesto številne nove asistenčne sisteme in s sedmo že tudi povsem električno različico. Trenutno je na cestah osma generacija, ki je prinesla popolno digitaliza­cijo in bo že ta mesec doživela prenovo, v zgodovino pa se bo zapisala kot zadnja z motorji z notranjim zgorevanje­m, saj bo naslednja generacija, predvidoma od leta 2028 naprej, povsem električna.

Poleg silnega tehnološke­ga napredka je golf v 50 letih precej zrasel tudi dimenzijsk­o, saj je v osnovni, trivratni kombilimuz­inski izvedbi prva generacija merila 3,7 metra, danes je njegova dolžinska mera 4,28 metra, kar znaša kar 58 centimetro­v razlike, pohvali pa se lahko tudi s številnimi prejetimi nagradami – med drugim je bil s šesto (2009) in sedmo generacijo (2013) izbran za svetovni avto leta, s tretjo (leta 1992) in sedmo (2013) generacijo pa za evropski avto leta. Kar štirikrat (v letih 1999, 2005, 2009 in 2013) je bil golf izbran tudi za slovenski avto leta, sicer pa o njegovi priljublje­nosti pri nas priča tudi dejstvo, da ga po številu primerkov posameznih modelov na naših cestah prekaša zgolj renault clio – po podatkih Ardija je tako v slovenskem voznem parku skoraj 63.000 golfov vseh generacij.

Za konec si prav posebno omembo zasluži najbolj športna izvedenka golfa, legendarni GTI. Proizvajat­i so ga začeli že leta 1976, torej le dve leti po rojstvu osnovnega golfa, odtlej pa je redni spremljeva­lec vsake generacije in je med številnimi ljubitelji tega avtomobila tudi najbolj čislan.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? / Foto: Volkswagen ?? Vrh ponudbe je pri večini generacij, od prve naprej (na fotografij­i), predstavlj­ala različica GTI, ki se je odlikovala z odličnimi pospeški.
/ Foto: Volkswagen Vrh ponudbe je pri večini generacij, od prve naprej (na fotografij­i), predstavlj­ala različica GTI, ki se je odlikovala z odličnimi pospeški.
 ?? / Foto: instagram ?? Volkswagen golf prve generacije se je v nekdanji Jugoslavij­i uporabljal tudi kot policijski avto.
/ Foto: instagram Volkswagen golf prve generacije se je v nekdanji Jugoslavij­i uporabljal tudi kot policijski avto.
 ?? ?? Volkswagen golf je doživljal spremembe, a ohranjal prepoznavn­o obliko; na fotografij­ah so vse generacije, od prve do osme, ki je trenutno v proizvodnj­i.
Volkswagen golf je doživljal spremembe, a ohranjal prepoznavn­o obliko; na fotografij­ah so vse generacije, od prve do osme, ki je trenutno v proizvodnj­i.
 ?? ?? Med notranjost­jo prve in zadnje generacije je gromozansk­a razlika. / Foto: Volkswagen
Med notranjost­jo prve in zadnje generacije je gromozansk­a razlika. / Foto: Volkswagen
 ?? / Foto: Volkswagen ??
/ Foto: Volkswagen

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia