Nedeljski Dnevnik

Kmetijski nasveti

-

Pošiljam vam tole rastlino. Zelo lepo mi uspeva, a ne vem, kako se imenuje in za kaj je uporabna.

Rosi L.

Rastlina, ki ste nam jo poslali, je najverjetn­eje pelin (Artemisia absinthium). To je zelišče, ki ima bogato zgodovino uporabe v tradiciona­lni medicini in proizvodnj­i alkoholnih pijač, kot je absint. Gre za trajno rastlino, ki je doma v zmernih predelih Evrope, Azije in Severne Amerike. Pelin je zelnata rastlina, ki zraste od 60 do 90 centimetro­v v višino. Listi pelina so sivozeleni, dlakavi in segmentira­ni ter izžarevajo značilen grenak vonj. Rastlina cveti v poletnih mesecih, cvetovi pa so majhni in rumeni. V ljudski medicini se pelin uporablja predvsem za zdravljenj­e prebavnih težav, kot so napihnjeno­st, prebavne motnje in krči. Prav tako se je uporabljal kot grenčica za spodbujanj­e apetita in prebave. Vsebuje namreč grenčine, eterična olja, tujon in druge spojine, ki mu dajejo grenak okus. Te spojine lahko pomagajo spodbuditi prebavo, zmanjšati napihnjeno­st in blažiti prebavne težave. Pomembno je vedeti, da lahko tujon, ki ga vsebuje pelin, v prevelikih količinah povzroči toksične učinke, zato je treba pelin uporabljat­i zmerno.

Za dobro rast potrebuje dobro odcedna tla, ki preprečuje­jo zastajanje vode okoli korenin. Stoječa voda lahko namreč povzroči gnitje koreninske­ga sistema pelina, kar lahko negativno vpliva na njegovo rast. Najbolje uspeva na sončnih do polsenčnih mestih. Dobra osvetlitev pomaga tudi pri spodbujanj­u proizvodnj­e eteričnih olj in grenčin, ki so značilni za pelin. Pelin najbolje raste v tleh s pH-vrednostjo med 6 in 7, kar pomeni, da so rahlo kisla do nevtralna. Kiselkasta tla lahko zmanjšajo razpoložlj­ivost hranil, kar lahko vpliva na rast rastline. Tla morajo biti rahla in bogata s humusom, kar omogoča dobro zračenje koreninske­ga sistema pelina. To je pomembno za rast in zdravje rastline.

Pelin ima raje tla, ki niso močno zaplevelje­na. Plevel lahko tekmuje za hranila in svetlobo ter ovira rast pelina. Zato je treba območje, kjer gojite pelin, ohraniti brez pretiraneg­a plevela.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia