Nedeljski Dnevnik

Pravni leksikon Prodaja na obroke

- Boštjan Turk

Še ne tako davno je bilo treba za odobritev nakupa določene stvari na obroke izpolnjeva­ti cel kup pogojev in predložiti več papirjev, kot je to bilo smiselno (še posebej za manjše nakupe). V zadnjih nekaj letih se je to korenito spremenilo. Številni trgovci kar tekmujejo med seboj, kdo bo kupcu ponudil ugodnejše pogoje nakupa na obroke, nekateri ponujajo daljše obdobje odplačevan­ja, drugi ugodnejše obresti, tretji možnost obročnega nakupovanj­a v tujini in podobno. Za potrošnike je to lahko ugodno, lahko pa tudi ne. Marsikdo bo na tak način lahko prišel do blaga ali storitve, ki bi si jo sicer težko privoščil, po drugi strani pa se bodo številni tudi »zaplezali«, saj si bodo naložili več obročnih obveznosti, kot so jih sploh sposobni plačati. V tokratnem pravnem leksikonu bom opisal, kakšna je pravzaprav pravna narava pogodbe o prodaji na obroke ter kakšne so pravice in obveznosti prodajalca in kupca.

S pogodbo o prodaji na obroke se prodajalec zavezuje, da bo kupcu izročil določeno premično stvar, še preden mu bo kupnina popolnoma izplačana, kupec pa se zavezuje, da jo bo odplačal v obrokih v določenih časovnih presledkih.

Pogodba o prodaji na obroke mora biti sestavljen­a v pisni obliki, drugače ne velja. Ustni dogovor torej nima pravne veljave.

V pogodbeni listini morajo biti poleg stvari in njene cene pri prodaji za gotovino navedeni še skupen znesek vseh obročnih odplačil, vštevši tudi tisto, kar je bilo plačano ob sklenitvi pogodbe, znesek posameznih obrokov, njihovo število ter njihovi roki. Kupec mora obroke odplačevat­i redno, sicer krši zakon. Pozoren mora biti zlasti na to, da ni v zamudi z začetnim obrokom, saj lahko v tem primeru prodajalec odstopi od pogodbe. Po plačilu začetnega obroka lahko prodajalec odstopi od pogodbe, če pride kupec v zamudo z najmanj dvema zaporednim­a obrokoma, ki pomenita najmanj osmino kupnine. Pogoja morata biti izpolnjena skupaj. Če torej kupec pride v zamudo z dvema zaporednim­a obrokoma, a ta ne predstavlj­ata minimalne osmine kupnine, prodajalec še nima pravice odstopiti od pogodbe. Lahko pa izjemoma odstopi od pogodbe, če pride kupec v zamudo le z enim obrokom, kadar za plačilo kupnine niso predvideni več kot štirje obroki. Prodajalec pa ima še drugo možnost. V primerih, ko pride kupec v zamudo z najmanj dvema zaporednim­a obrokoma, ki pomenita vsaj osmino kupnine, in v primerih, ko pride kupec v zamudo z enim obrokom, kadar za plačilo kupnine niso predvideni več kot štirje obroki, lahko, namesto da bi odstopil od pogodbe, zahteva od kupca, da plača ves preostanek kupnine, vendar mu mora pred tem pustiti dodaten petnajstdn­evni rok.

Če se pogodba razveže, mora prodajalec vrniti kupcu prejete obroke z obrestmi od dneva, ko jih je prejel, in mu povrniti nujne stroške, ki jih je imel za stvar.

Po drugi strani pa mora kupec vrniti prodajalcu stvar v stanju, v kakršnem je bila tedaj, ko mu je bila izročena, in mu dati povračilo za njeno uporabo vse do razveze pogodbe.

Po plačilu začetnega obroka lahko prodajalec odstopi od pogodbe, če pride kupec v zamudo z najmanj dvema zaporednim­a obrokoma, ki pomenita najmanj osmino kupnine. Pogoja morata biti izpolnjena skupaj.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia