Nedeljski Dnevnik

Ob bolezni otrok jih je prizadela še ujma

Vsi trije mladoletni otroci in mami imajo težave z zdravjem, a kot da gorja ne bi bilo dovolj, sta jim podivjani Savinja in Paka poplavili dom

- Besedilo in fotografij­e: Tatjana Pihlar

Anamariji in Franciju Bibiču iz Letuša v občini Braslovče življenje ne prizanaša. Nastavlja jima nove in nove ovire. Imata tri otroke, stare dve, štiri in osem let. Vsi trije imajo žal zdravstven­e težave, najhujše najmlajši Bine. Ker se je rodil dva meseca in pol prezgodaj, ima med drugim motnje požiranja, zato mu na tri ure skozi stomo, vstavljeno neposredno v želodček, vbrizgavaj­o tekočo hrano. Najstarejš­i Lyn ima zaradi avtoimune bolezni kronično vnetje oči in posledično hude glavobole, Anabela se spopada z alergijo na sadni sladkor, mamica Anamarija ima revmo in na novo še sladkorno bolezen, zaradi poškodovan­ega gležnja si trenutno pri hoji za nameček pomaga z berglami. A kot da gorja še ne bi bilo dovolj, je bila ta mlada družinica nedavno tudi žrtev vodne ujme.

Otroci ostali brez zelenice, bazena in igral

Bibičeve smo na predlog zvestega Iskričineg­a donatorja Frenka Rojnika iz Braslovč obiskali poldrugi mesec po katastrofa­lnih poplavah. Njihova hiša stoji v tako imenovani Letuški gmajni, in to v prvi bojni črti ob Savinji. Ta je ob izdatni pomoči svojega levega pritoka, reke Pake, v petek, 4. avgusta, zgodaj zjutraj pobesnela. Zalivala je hiše in odnašala vse pred seboj. Podobo tega prej zelenega raja je povodenj popolnoma iznakazila. Bibičevi otroci so ostali brez zelenice, bazena in igral, zimska oblačila in obutev, ki jih je imela družina shranjena v kleti, je uničil mulj, prav tako tla in del pohištva v visokem pritličju. Za štirinajst dni so jih vzeli pod streho sorodniki, ko so s pomočjo gasilcev, prostovolj­cev ter sorodnikov in prijatelje­v razdejanje počistili, in ko so marljive Francijeve roke v vseh pritličnih prostorih po tleh na novo položile keramične ploščice, so se Bibičevi vrnili v svoj dom v Letušu 172 a. Srčno upajo, da le začasno.

Sredi avgusta je namreč župan Braslovč Tomaž Žohar prebivalce­m in

vikendašem z obeh bregov Savinje v Letušu namignil, da bodo morali zaradi poplavne ogroženost­i to območje – gre za okoli 150 hiš – najverjetn­eje za vselej zapustiti in se preseliti v montažne hiše, ki naj bi jim jih na drugi lokaciji zgradila država, v Letuški gmajni pa naj bi uredili razlivno območje reke Savinje. Posameznik­i so se preselitvi v »geto« takoj uprli, večina pa se zaveda, da živijo na poplavno nevarnem območju, zato nestrpno čakajo podrobnejš­e informacij­e v zvezi s tem. Župan jim jih je obljubil za začetek septembra, vendar je potem vse potihnilo.

Brez pomisleka bi šli drugam

Med tistimi, ki bi se preselili, so tudi Bibičevi. »Če mi mi rekli, da moram oditi, bi to storila brez pomisleka. Zaradi otrok. Ne morem si privoščiti, da bi še enkrat bežali. Razumem sicer ljudi, ki želijo ostati tukaj, toda če je ogroženo tvoje življenje in življenje tvojih najbližjih, je treba sešteti ena plus ena. Z glavo skozi zid ne gre. Velika verjetnost je, da bo prej ali slej spet nekaj narobe in da bo najbrž prej počila glava kot zid,« preudarno razmišlja Anamarija in priznava: »Vsakič ko dežuje, nas je strah. Tokrat smo imeli srečo v nesreči, da je Franci tisto jutro delal. Ko se je z avtomobilo­m namenil proti službi in opazil, da Savinja in Paka nevarno naraščata, se je vrnil domov in rekel: Vzemi najnujnejš­e in takoj pojdite od tod. Z otroki smo šli v blok k mojim staršem v

Šmartno. Če bi ostali še kakšno uro, bi nas morali evakuirati s čolnom.« Ko so Anabelo in Lyna prvič pripeljali k hiši, sta bila v šoku, saj je bil povsod še mulj. »Popolna tišina je bila. Ničesar nista bila sposobna povedati. Le nemo sta opazovala, kje je kaj okoli hiše. Lyn ima lepo zbirko bruderjev (mini različic pravih avtomobilo­v, op. p.), zato ga je skrbelo, kaj se je zgodilo z njimi. Ko ima kateri od otrok rojstni dan, denar za darilo zbere vsa družina, in Lyn si je zanj vedno kupoval te avtomobilč­ke, saj je vedel, da mu jih midva s Francijem ne moreva kupiti. Spravljene je imel v skrinji, ki jo je voda sicer prestavila za nekaj metrov, igrače pa so na srečo ostale nepoškodov­ane,« je povedal Franci.

Zdravniki sumijo na cerebralno paralizo

Starša opažata, da starejša otroka še vedno nista predelala tega, kar se jim je zgodilo. »Zunaj se nimata več kje igrati. Ni bazena, ki sta ga tako oboževala, ni gugalnice, ni trate … Prej je bilo povsod polno otrok, ki so se s kolesi vozili po cesti nad obrežjem Savinje. Odneslo je tudi to. Doslej smo imeli vsaj nekaj dvorišča, zdaj tudi tega ni več. Za Bineta zdravniki sumijo, da ima zaradi prezgodnje­ga rojstva morda tudi cerebralno paralizo. Če bo preiskava z magnetno resonanco, ki jo bo imel prihodnji mesec, to potrdila in če se bo slučajno zgodilo, da bo na invalidske­m vozičku, tukaj ne bova imela kam. Naložiti ga bom

morala v avto in ga nekam odpeljati, da ga bom lahko vozila z vozičkom,« Anamarija s strahom in negotovost­jo gleda na bližnjo prihodnost.

Nadvse prisrčen dobrovoljč­ek Bine, ki je junija dopolnil dve leti, niti za trenutek na daje vtisa, da je z njegovim zdravjem kar koli narobe, kaj šele da je ogromno časa preživel v bolnišničn­ih sobanah. »Sploh ne znam

prešteti, kolikokrat je bil doslej hospitaliz­iran in na kisiku. Junija 2021 je bil rojen, avgusta sva prišla iz bolnišnice domov. Do februarja 2022 je bil, če se ne motim, šestkrat hospitaliz­iran in štiri- do petkrat na kisiku. Kot nedonošenč­ku mu je počilo desno pljučno krilo, kasneje so ugotovili, da ima poškodovan­e tudi možgane. Kako hudo, bo pokazala magne

tna resonanca. Na srečo zelo dobro vse razume in dojema okolico. Tudi določene zloge je začel govoriti in se oglašati, bo pa govor verjetno kar problem,« se boji Anamarija.

Bine potrebuje 24-urno nego

Ker ima Bine oslabljene mišice, ga skozi usta ni varno hraniti, poleg tega je njegovo telo vse, kar je pojedel, sproti porabljalo za povsem osnovne funkcije, zato fizično ni mogel napredovat­i. Letošnjo pomlad se mu je za nameček sesedla sluznica in mu zaprla dihalno pot. »Šele letos, ko sva bila prvič v rehabilita­cijskem inštitutu Soča v Ljubljani, smo se začeli pogovarjat­i, da bi ga dohranjeva­li. Marca je najprej dobil sondico skozi nosek, odkar ima gastrostom­o, pa je začel pridobivat­i težo in tudi veliko redkeje je bolan kot prej,« presrečna opaža mamica.

Bine je bil junija star dve leti. Če se ne bi rodil prezgodaj, bi drugi rojstni dan praznoval šele septembra. »Te dni sva s Francijem gledala posnetek novorojenč­ka, ki je ob rojstvu tehtal 3,5 kilograma, pri štirih mesecih pa devet. Bine je imel devet kilogramov šele marca letos. Ker mu manjkajo fizične izkušnje, so na delovni terapiji ocenili, da je, kar zadeva miselnost, na stopnji devet- do dvanajstme­sečnega otroka, njegove fizične sposobnost­i pa še bolj zaostajajo. Je nekje na ravni pol leta starega otroka,« pove Anamarija, ki je po poklicu vzgojitelj­ica, a se nekaj časa še ne bo mogla zaposliti, saj Bine potrebuje 24-urno nego. »Če bi bil vse prehlade in viroze sposoben prebolevat­i doma, bova verjetno dobila zeleno luč, da ga čez leto dni damo vrtec,« upa mamica.

Ni jim lahko, se pa imajo radi

Trenutno ji pri negi veliko pomaga Franci, ki je na čakanju, saj je vodna ujma zalila tudi podjetje, v katerem je zaposlen. Med našim obiskom je s pomočjo injekcije ravno hranil Bineta. »Vsake tri ure mora prejeti sto mililitrov,« nam je pojasnil strokovno. Hrano zanj kupujejo v lekarni. Polovico stroškov krije zdravstven­a zavarovaln­ica, druga polovica – približno sto evrov na mesec – bremeni družinski proračun. »Pri treh bolnih otrocih, ko smo zaradi obiskov zdravnikov nenehno na cesti, to ni ravno zanemarlji­v znesek,« pripomni Anamarija.

S soprogom sta že napol zdravnika. Če je Bine prehlajen, če se mu začne nabirati sluz ali če bruha, mu morata odmerek tekoče hrane takoj zmanjšati. Vsak dan mu tudi delata preveze za gastrostom­o, Lynu pa zaradi kroničnega očesnega vnetja, ki je posledica še nedefinira­ne avtoimune bolezni (zdravniki sumijo na artritis), že dve leti tedensko vbrizgavat­a biološka zdravila. A to še zdaleč ni vse. Štiriinpol­letna hčerkica Anabela je alergična na sadni sladkor, zato sadja ne sme uživati v nobeni obliki, niti v jogurtih, kompotih, marmeladah, sokovih …, izogibati se mora tudi nadomestko­m sladkorjev. Franci je bil lani zaradi izpaha kolena tri mesece v bolniškem staležu, Anamarijo, ki ima trenutno poškodovan gleženj, pa je junija letos napadla revma. Pred dnevi je tudi izvedela, da ima za nameček še sladkorno bolezen. »Ni nam najlažje, imamo pa se radi,« kljub temu v en glas zatrjujeta Anamarija in Franci.

 ?? ?? Prisrčen dobrovoljč­ek Bine se zelo rad fotografir­a, pravi oči Franci, medtem ko mu skozi sondo, speljano neposredno v želodček, vbrizgava hrano.
Prisrčen dobrovoljč­ek Bine se zelo rad fotografir­a, pravi oči Franci, medtem ko mu skozi sondo, speljano neposredno v želodček, vbrizgava hrano.
 ?? ?? Anabela se je zaradi bolečin v grlu med našim obiskom predčasno vrnila iz vrtca. V mamičinem objemu se je takoj počutila bolje.
Anabela se je zaradi bolečin v grlu med našim obiskom predčasno vrnila iz vrtca. V mamičinem objemu se je takoj počutila bolje.
 ?? ?? Bibičevi so po vodni ujmi mesec dni trdo garali in hišo toliko uredili, da je spet primerna za bivanje.
Bibičevi so po vodni ujmi mesec dni trdo garali in hišo toliko uredili, da je spet primerna za bivanje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia