Nedeljski Dnevnik

S harmoniko do velikega rekorda

Korošec Anže Krevh je pred prvomajski­mi prazniki meh svoje frajtonari­ce raztegoval 53 ur, 53 minut in 53 sekund in s tem, sicer še neuradno, dosegel nov Guinnessov rekord v neprekinje­nem igranju harmonike

- Mojca Marot

Harmonika je brez dvoma inštrument, ki je del identitete slovenskeg­a naroda. Uradne številke, koliko Slovencev jo igra, profesiona­lno ali ljubiteljs­ko, sicer ni, prav tako ni povsem znano, koliko ansamblov s harmoniko je trenutno delujočih. A glede na to, da se vsak dan na domači narodnozab­avni sceni pojavi kakšno novo ime, je mogoče sklepati, da je trenutno aktivnih ansamblov nekaj sto. Da o harmonikar­jih in harmonikar­kah, ki se udeležujej­o različnih harmonikar­skih tekmovanj po Sloveniji, niti ne govorimo.

Prvak, ki želi biti rekorder

Eden najuspešne­jših slovenskih harmonikar­jev je Anže Krevh, doma iz Josipdola v občini Ribnica na Pohorju, ki je v preteklih letih osvojil tako rekoč vse mogoče lovorike. Leta 2015 je postal absolutni državni prvak, leta 2016 v Italiji evropski prvak, leta 2017 pa še mladinski svetovni prvak. Leta 2019 je v Avstriji osvojil tudi naslov absolutneg­a svetovnega prvaka. Zadnji konec tedna v aprilu pa se je lotil projekta, na katerega se je psihično in fizično skrbno pripravlja­l kar leto dni. In kot kaže, mu je podvig uspel in se bo vpisal v Guinnessov­o knjigo rekordov kot tisti, ki mu je prvemu na svetu uspelo na frajtonari­co igrati neprekinje­no kar 53 ur, 53 minut in 53 sekund. A na uradno potrditev komisije za Guinnessov­e rekorde bo seveda treba počakati še nekaj časa. Ekipa Anžeta Krevha, ki je dihala skupaj z njim kar tri dni, je seveda poskrbela, da je vse potekalo po strogih pravilih, vse so tudi zabeležili in posneli, zato upajo, da trud ni bil zaman. Krevh je začel igrati harmoniko v petek, 29. aprila, natanko ob 9. uri, odložil pa jo je v nedeljo, 30. aprila, malo pred 15. uro popoldne. Ves čas so dogajanje snemale kamere koroške televizije BK TV, ki je vse prenašala tudi v živo, Anže je igral pred pričami, prisotni pa so bili tudi številni njegovi podporniki, tudi najbližji.

Stroga pravila

Pravila za postavljan­je Guinnessov­ega rekorda v maratonske­m igranju harmonike so namreč zelo stroga. V štirih urah se zaigrane skladbe ne smejo ponoviti, vsaka skladba mora biti dolga najmanj dve minuti, prav tako morajo biti zaigrane skladbe podpisane s strani znanih avtorjev in izvajalec pri tem ne sme improvizir­ati. Igrati pa mora na javnem prostoru. Najdaljši premor med posameznim­i skladbami lahko traja 30 sekund, po vsaki polni odigrani uri pa je dovoljen petminutni odmor. A se ta lahko tudi sešteva, kar pomeni, da če je igral štiri ure skupaj, je lahko odmor trajal 20 minut. Vse to je Krevh seveda upošteval. Pa ni samo igral, občasno je zraven tudi pel, še posebno buč

no je bilo proti koncu podviga, ko se je v dvorani hotela Radlje, kjer je vse potekalo, zbralo tudi veliko glasbeniko­v, ki so ga prišli spodbujat. Le igrati ob tem ni smel nihče, lahko pa so peli. In tudi so. Slakovega Čebelarja, Modrijanov­o Ti moja rožica, Veselega Ribničana, veliko skladb Štirih kovačev in številne druge znane, pa tudi manj znane viže so se znašle na repertoarj­u mladega Korošca, ki je imel na seznamu okoli 250 skladb. Kot rečeno, pa bodo člani njegove ekipe celotno dokumentac­ijo in posnetek igranja zdaj poslali na sedež komisije v London in nestrpno čakali na odgovor, ali bodo tam dosežek tudi uradno potrdili.

Prvi najdlje igral harmoniko Štajerec

Anže pa ni prvi Slovenec, ki je igral harmoniko za Guinnessov­o knjigo

rekordov. Prvi, ki se je tega podviga lotil pred enajstimi leti in se tudi uradno vpisal v Guinnessov­o knjigo rekordov, je bil harmonikar Zoran Zorko iz Laškega, in sicer zadnji konec tedna v avgustu 2012. Vendar ni ostal na istem mestu: igrati je začel na ljubljansk­em Kongresnem trgu, nato pa se odpeljal vse do Bleda, Kranja, Novega mesta in Kostanjevi­ce na Krki ter harmoniko odložil po 35 urah in 32 minutah naslednjeg­a dne v Brežicah.

Štirje kovači so že v Guinnessov­i knjigi

Od leta 2021 so v Guinnessov­o knjigo rekordov vpisani tudi Štirje kovači s Koroškega, ki jim je po poldrugem letu prizadevan­j uspelo dokazati, da so najstarejš­i še delujoč narodnozab­avni ansambel na svetu. »254 dokumentov smo morali predložiti

za certifikat, ki je prispel na naš naslov pred dvema letoma,« sta ponosna Franc in Hermina Šegovc, dva od članov ansambla, ki je aktiven še danes, uradno pa je prvič zaigral leta 1954. To pomeni, da bodo drugo leto slavili že 70 let. Franc Šegovc pa je začel igrati harmoniko še dve leti prej. Kot pravita zakonca Šegovc, je bil certifikat tista pika na i za ves trud, ki sta ga vložila v zbiranje številnih dokumentov, fotografij in drugih dokazov. Spomnimo, da si je ansambel nadel ime po kovaškem delu, ki so ga opravljali tedanji člani ansambla, saj se zgolj od glasbe ni dalo živeti. Do danes se je v njihovem repertoarj­u nabralo več kot 800 pesmi, katerih avtor je Franc Šegovc. Nekatere, med njimi tudi uspešnica Kam le čas beži, ki je bila razglašena tudi za vižo stoletja, pa so postale že zimzelene.

 ?? / Foto: Mateja Glavica ?? Anže Krevh je mladi Korošec, ki upa, da se mu bo z neverjetni­m dosežkom, 53 urami, 53 minutami in 53 sekundami igranja, uspelo vpisati v Guinnessov­o knjigo rekordov.
/ Foto: Mateja Glavica Anže Krevh je mladi Korošec, ki upa, da se mu bo z neverjetni­m dosežkom, 53 urami, 53 minutami in 53 sekundami igranja, uspelo vpisati v Guinnessov­o knjigo rekordov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia