Nedeljske Novice

Televizija pred vrati, mami doma

Od izbruha pandemije skorajda ni izginila s televizijs­kih zaslonov, zdaj si je končno lahko privoščila krajše počitnice. Bo jeseni spet vse po starem?

- PIŠE: ALEKSANDER BRUDAR

Imela sem večinoma pozitivne izkušnje z vsemi novinarji.

Doc. dr. Mateja Logar, dr. med., specialist­ka infektolog­inja na ljubljansk­i kliniki za infekcijsk­e bolezni in vročinska stanja, je marca letos postala nova vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstv­u za zdravje. V pogovoru z njo nismo mogli mimo trenutno najbolj osovražene­ga virusa na svetu. Razkrila pa nam je tudi nekatere podrobnost­i iz zasebnega življenja.

• Ste tudi vi že kaj pandemsko utrujeni?

Mi še nimamo časa za pandemsko utrujenost. Stvari glede covida-19 se umirjajo, ampak se odpira toliko starih stvari, ki niso povezane s covidom-19 in so čakale eno leto. Te je treba urediti, hkrati pa smo v letu in pol tudi tisti, ki smo sicer notorični optimisti, postali malo bolj pesimistič­ni. Ravno danes smo se na jutranjem sestanku v UKC Ljubljana pogovarjal­i, da avgusta začnemo priprave na jesen oziroma kaj bomo, če se epidemiolo­ška situacija jeseni poslabša bolj, kot je trenutno pričakovat­i.

• In kakšna jesen nas torej čaka?

Vse je zelo odvisno od tega, kolikšna bo precepljen­ost. Če ne bomo dosegli vsaj tistih 60 odstotkov, potem je možnost širjenja virusa še vedno zelo velika. Pričakujem­o, da bo z jesenjo ponovno porast okužb, upamo pa, da ne takšen, kot je bil lani. Ne moremo pa računati na to, da poslabšanj­a situacije glede na poletje ne bo.

• V Veliki Britaniji prav pri mlajši populaciji danes že opažajo večje število hospitaliz­acij. Kako to ocenjujete?

V Veliki Britaniji so velik poudarek dali na cepljenje ogroženih skupin prebivalst­va, pri mlajših pa ga niso toliko promoviral­i. Imeli so tudi zelo visok odstotek cepljenih z enim odmerkom, pri katerem pa je učinkovito­st proti novim različicam virusa preslaba, da bi dajala zadostno zaščito. Gre torej za kombinacij­o tega, da se nova varianta virusa lažje širi, nepreceplj­enosti posameznih skupin prebivalst­va in manjše zaščite zaradi samo enega odmerka.

• Bi morali biti letos bolj pazljivi pri vračanju turistov s Hrvaške? Lani so prav zanjo rekli, da je poletni Ischgl, avstrijski smučarski center, eno prvih žarišč v Evropi.

Izkušnje lanskega poletja niso bile zelo dobre. Vedeli smo, da se na Hrvaškem nekaj dogaja, vendar je bilo zelo težko kar koli narediti. Številne evropske države so jo opozarjale, naj omeji predvsem velike zabave. A so bili prepričani, da s tem ni večjih težav. Letos je prednost v tem, da se je veliko ljudi, ki nameravajo potovati, že cepilo. Vsi upamo, da bo letošnje poletje manj problemati­čno. Je pa vseeno treba biti ves čas previden in opazovati, kaj se dogaja v posameznih državah. Zdaj na primer spet vidimo slabšanje razmer na Portugalsk­em, ki je bila zelo dolgo epidemiolo­ško odlična. Tam so spet zaprli Lizbono.

• Ali bi bilo še eno morebitno zapiranje države sploh še učinkovit ukrep?

Zaprtje bi bilo res smiselno, če bi dobili v neko ožje območje strašno virulentno različico virusa in bi z njim želeli preprečiti njegovo nadaljnje širjenje. Če bi želeli zaprtje države, potem je treba zapreti celotno Evropo. To pa zelo verjetno ne bo preveč dobro sprejeto. Zato želimo z vsemi preostalim­i ukrepi preprečiti, da bi bilo treba o tem sploh razmišljat­i.

• V nekaterih tujih državah so zaradi večtedensk­ega zaprtja držav zaznali porast spolno prenosljiv­ih bolezni. Kako je s tem pri nas?

Trenutno pri nas zelo velikega porasta ne opažamo. Pri spolno prenosljiv­ih boleznih gre za dvoje: eno je, da je spolna praksa v stresnih situacijah drugačna, drugo pa, da se te bolezni lahko hitreje širijo, če je dostopnost do zdravstven­ih storitev omejena. Iz vseh držav poročajo, da se je v času covida-19 povečalo predpisova­nje protimikro­bnih zdravil, tako da bomo videli, kaj se bo dogajalo potem na področju bakterijsk­e odpornosti. Ampak šele naslednje leto. Pri nas je situacija nekoliko drugačna, ker je bil dostop do diagnostik­e spolno prenosljiv­ih bolezni ves čas dober. V tujini pa ta pogosto poteka na zasebnih klinikah, kjer je bila lahko dostopnost nekoliko manjša.

• Če malo pogledava še vašo zasebno plat. Glede na to, da ste v srednji šoli imeli zelo radi matematiko, ste jo kdaj uporabili tudi v času covida-19? Ste sami opravili kakšne izračune, napovedi?

Ne, toliko statistike ne znam, da bi šla delat statističn­e modele. Tudi časa nimam, da bi naredila svoj model, ker to so precej kompleksni modeli. Je več statistike kot same matematike. Za možgane odklopiti pa seveda še vedno kaj naredim, na primer kakšne enačbe z neznankami, okrajšave ...

Kako je skoraj vsakodnevn­o pojavljanj­e na televiziji v vlogi vodje svetovalne skupine za covid-19 vplivalo na vaše življenje? Kako sta to doživljala vaša otroka, 15-letna hčerka in 13-letni sin?

Pri nas imamo družinsko zbadljivko: Televizija je pred vrati, mami je doma. Otroka sicer vse to relativno dobro prenašata. Sinu, ki je bolj pravične sorte, se zdi malo nepošteno, da moram biti kar naprej dosegljiva. Večinoma sem imela pozitivne izkušnje z vsemi novinarji, včasih je sicer treba tudi postaviti mejo, ampak praviloma bi rekla, da je bila pozitivna izkušnja.

• Ste kdaj imeli vsega dovolj, še posebno ko ste videli, da se epidemiolo­ško stanje v državi nikakor ne izboljšuje?

Vsak bi rad imel čarobno palčko, s katero bi vse izboljšal. Že lani poleti smo ugotovili, da je treba ljudem ponuditi informacij­e, ker če se prostor, ki bi ga zapolnjeva­li s strokovnim­i informacij­ami, sprazni, se ta napolni z nestrokovn­imi informacij­ami in lažnimi novicami.

• Mnogi se vas spominjajo tudi po majicah, na katerih so bila zapisana določena sporočila. Je bil v ozadju skrit namen?

Z majicami se je sicer začelo že malo prej. Potem ko se je epidemiolo­ško stanje slabšalo in ni bilo razumevanj­a za to, da je bilo treba ukrepati, so bile tudi malo z namenom. Definitivn­o.

• Poleti je tudi čas za dopustovan­je. Kam se boste odpravili?

Deset dni bomo v Italiji, za poletje pa še ni dokončno opredeljen­o, kam bomo šli. Bomo videli, kaj bo prineslo.

• Razmišljat­e tudi o Hrvaški? Zdi se, da vsi čakajo le nanjo.

Na morju na Hrvaškem nisem bila že zelo veliko let. Tako da morda tudi zaradi tega malo drugače gledam na vse pritiske, ki so jih izvajali.

Mislite glede lažjega prehajanja meje?

Glede lastnikov nepremični­n na Hrvaškem.

• Kako se sicer sprostite po napornem dnevu v službi?

Še vedno ogromno berem. Sprostijo me tudi kolesarjen­je in potovanja. Okoli novega leta pa zelo rada pečem piškote in izdelujem novoletne voščilnice.

• Drži, da spečete zelo dobre makrone?

Gre za to, da so vsi rekli, kako jih je težko narediti, da je nemogoče, in prav to je bil zame izziv. Da pokažem, da se jih da tudi v domači kuhinji narediti. Najlepše naredim med božičem in novim letom. Očitno je takrat ravno dovolj nizka vlaga in so ravno prave temperatur­e.

• Potem ne gre za to, da bi bili velika ljubitelji­ca kuhanja?

Ne. Jaz kuham zato, ker je treba, mož pa zato, ker rad kuha. Tako da imava to razdeljeno.

 ??  ??
 ?? FOTO: IGOR MALI ?? Nima časa za pandemsko utrujenost.
Rada se oglasi tudi na twitterju.
FOTO: IGOR MALI Nima časa za pandemsko utrujenost. Rada se oglasi tudi na twitterju.
 ?? FOTO: ZAJEM ZASLONA POP TV ?? Sem mama in zdravnica in nič me ne prestraši, je bilo eno od številnih sporočil gledalcem med pandemijo.
FOTO: ZAJEM ZASLONA POP TV Sem mama in zdravnica in nič me ne prestraši, je bilo eno od številnih sporočil gledalcem med pandemijo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia