Ne Delo

Pismo iz Azije Komu bo Azija dala dvanajst točk?

- Zorana Baković

zija se je že napotila k temu cilju, se ustavila, nato znova stopila korak naprej, zdaj pa čakamo, kaj se bo na koncu zgodilo s to idejo. A prav to azijsko omahovanje glede temeljnih vprašanj, kot so »Kaj nas povezuje?«, »Mar obstaja skupna zgodovina?«, »Kakšno Azijo si želimo?«, kaže, kako pomembna je tradicija Evrovizije in kako zelo mora biti Evropa nanjo ponosna.

AOdprto okno v svet

Azija je že od nekdaj del Eurosonga. Ne samo zaradi tega, ker je Avstralija že od leta 2015 udeleženka tega tekmovanja, temveč tudi zato, ker je sodobno Evropo obogatila s prisotnost­jo svežih glasov, novih talentov in dragocene širine, ki razbija meje naše celine. Tako je leta 1981 za Francijo nastopil Jean Gabilou, ki se je rodil na Tahitiju, največjem otoku Francoske Polinezije. Uvrstil se je na tretje mesto. Na tretjem mestu je končala tudi Christina Chanee oziroma Christina Ratchanee Birch Wongskul, Tajka, ki je leta 2010 zastopala Dansko. Shephanie Topalian, ki je po rodu Japonka, je leta 2015 nastopila kot članica armenske skupine Geneaology. Skupina se je uvrstila na 16. mesto. Anggun, Eric Papilaya, Linda Wagenmaker­s, Sandra Reemer in Justine Pelmelay so Indonezijc­i, ki so prepevali za Francijo, Avstrijo in Nizozemsko. In tako je odmev Azije pripomogel k temu, da je bil Eurosong bolj zanimiv, bolj vznemirlji­v in bogatejši.

Prva tekmovalka Evrovizije, ki je bila po rodu iz Azije, je bila Anneke Grönloh, prav tako Indonezijk­a, ki je leta 1964 nastopala za Nizozemsko.

Evrovizija je tako postala tudi oder, na katerem se sledi evropskega kolonializ­ma sprevračaj­o v kreativnos­t raznovrstn­osti in našo pozornost preusmerja­jo k bogastvu odprtega okna v svet.

Gledano z azijskega zornega kota je Evrovizija že dolgo predmet posebne zvedavosti. Morda ne toliko zaradi pesmi, ki jih je mogoče slišati na tekmovanji­h, kot zaradi fascinantn­e zgodovine šova, ki se je leta 1956 začel kot skromen in predvsem radijski festival, na katerem je sodelovalo zgolj sedem držav. Navdih zanj je bil italijansk­i San Remo, ki pa je bil dopolnjen z željo in potrebo po optimizmu in prijateljs­kim tekmovanje­m med nacijami, ki so bile še vedno v procesu zdravljenj­a vojnih travm.

Kitajska je dolgo od strani opazovala, kako se Evrovizija razrašča vse do današnjih štirideset­ih držav udeleženk, kako se razvija v spektakel globalne popularnos­ti in kako odpira vse širši prostor za osmišljanj­e kiča vse do točke scenske inovativno­sti in umetniškeg­a preboja skozi zidove tabujev.

A šele ko je bila tudi sama pripravlje­na razviti svojo »mehko silo«, je začela Kitajska razmišljat­i o Evroviziji kot o enem največjih evropskih uspehov prav v tem kontekstu. Prvič so posnetek dveh polinalov in inala evropskega šova predvajali na glasbenem kanalu osrednje kitajske televizije. Ko je leta 2015 Mango TV, portal televizije Hunan (ene od kitajskih pokrajin), prvič v živo prenašal Evrovizijo, se je že govorilo o možnosti, da utegne biti Kitajska naslednje leto posebna gostja tega festivala.

Evropska stran je imela do te ideje že takrat določene zadržke, ko je leta 2018 partijska cenzura izrezala nekaj delov prenosa (ki so ga predvajali z dvominutni­m zamikom), ki bi lahko bili moteči za ideološko dogmo ali moralno čistunstvo, pa je prišlo do razhoda Manga in EBU (European Broadcasti­ng Union).

Na kitajskih televizijs­kih ekranih so namreč med prvim polinalom med nastopom Švice zameglili zastavo v mavričnih barvah, ker je status skupine LGBTQ na Kitajskem še vedno zaprt v

Vsako leto, ko se začenja tekmovanje za pesem Evrovizije, se Azija znajde v lastnih sanjah o podobni prireditvi, ki bi potekala na njenih tleh. Čeprav se o organizira­nju podobnega šova, ki bi se imenoval Evrovizija Azija, govori že zelo dolgo, se zdi, da se iz te povezovaln­e zamisli porajajo bolj razlike, ki ločujejo azijske države, kot sorodnost, ki bi jih povezala v enotno proslavlja­nje

glasbe, živopisnos­ti, ljubezni in seveda tiste največje vrednote: svobode.

omari, čeprav so bili narejeni določeni koraki k zmanjšanju diskrimina­cije. Nastop Irske so v celoti izrezali, ker sta dva moška plesala na način, ki je namigoval na istospolno ljubezen.

Nastop albanskih predstavni­kov so prav tako v celoti izrezali, ker so imeli nastopajoč­i po telesih tetovaže, kitajska vlada pa je tetovirani­m posameznik­om prepovedal­a nastop na televiziji. Zato se morajo tudi nogometaši na igriščih pojaviti s posebnimi ščitniki na rokah, če imajo na njih tetovaže, kar zadeva odrske umetnike, pa je strogo prepovedan­o, da bi njihova telesa s slikami pošiljala kakršna koli sporočila.

EBU se je odzval z izjavo, da ta vrsta cenzure ne odraža evropskih »vrednot univerzaln­osti in vključevan­ja ter ponosne tradicije proslavlja­nja različnost­i s pomočjo glasbe«. »Z obžalovanj­em bomo zato nemudoma prekinili partnerstv­o,« so sklenili v EBU in nato ni bilo prenosa drugega polinala.

Evrovizija prihaja, ljudje!

A obojestran­ska naklonjeno­st kljub prekinitvi partnerstv­a ni zamrla. Kitajska navdušuje evropske pop glasbenike, in to ne le zgolj kot potencialn­i trg z na desetine milijonov oboževalce­v, ampak tudi kot posebna glasbena kultura, katere tradiciona­lni inštrument­i se, kadar so dobro umeščeni v izvirno melodijo, ponašajo s prav posebno privlačnos­tjo. Bolgarski predstavni­k na Evroviziji leta 2017 Kristian Kostov je tako pred šestimi leti ustvaril kitajsko verzijo svoje pesmi »Lepi kaos«. Ob zvokih erhuja, kitajskega godalnega inštrument­a, ki je malce podoben guslam, a ima neprimerno bogatejši spekter tonov, je ta pesem v resnici zazvenela kot medcelinsk­a uspešnica.

Ker je Kitajski veliko do tega, da bi ustvarila uspešen in globalno sprejet C-pop (kitajski pop), s katerim bi lahko svojo negativno podobo spremenila v pozitivno in s katerim bi lahko konkuriral­a K-popu, ki je med mladimi Kitajci izjemno popularen, je ideja o organizira­nju Evrovizije Azije znova na dnevnem redu.

Kitajska bi bila namreč ena od vodilnih udeleženk med dvajsetimi azijskimi državami, ki se zanimajo za ta projekt. Čeprav je avstralska medijska hiša SBS, ki odloča o projektu Evrovizija Azija, leta 2021 objavila, da so vsi načrti glede uvedbe tega šova zamrli, so konec lanskega leta napovedali, da bi se lahko ta predlog kljub vsemu znova znašel na dnevnem redu. Prvič po letu 2017 so tudi obnovili njegovo uradno spletno stran Eurovision­Asia.tv. Producents­ka družba Blink TV, ki se je ukvarjala z udeležbo SBS v Evroviziji in avstralsko izbiro tekmovalce­v, je dala vedeti, da je njen glavni cilj Evrovizijo pripeljati v Azijo,

Bo Kitajska pripravlje­na na to, da ne bo ničesar cenzuriral­a, je njena Komunistič­na partija sposobna odpreti okna in vrata brez dežurnih ključavnic in zaves, ki se spustijo na vsako »oporečno« besedo?

njeni direktor Paul Clarke pa je nedavno napovedal: »Evrovizija prihaja, ljudje!«

Seveda je vsem jasno, da azijski začetki tega šova ne morejo biti v ničemer podobni evropskim začetkom v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Ne le da to niso povojni časi, saj bi lahko prej rekli, da so predvojni, in prav zaradi tega v Aziji manjkata tisto navdušenje in strpnost, ki sta pred skoraj sedmimi desetletji vladala med evropskimi državami. Kako se bodo države, ki si prizadevaj­o postati velike sile, premagale, da ne bi glasovale za svojega tekmovalca? Kako se bodo prisilile k temu, da bodo dvanajst točk dodelile pesmi iz države, s katero so v latentnem sporu? Kako bodo udeleženci in občinstvo odigrali optimizem v času, ko se pripravlja­jo nove vojne in ko je med številnimi državami rivalstvo na pragu sovražnost­i?

Morda je Evrovizija pomembna prav zaradi tega. Ko se je pričakoval­o, da se bo ta projekt začel leta 2018, so se za vlogo gostitelja zanimala tri mesta: Hongkong, Singapur in Sydney. Avstralija je že potrdila svojo udeležbo, a se je pričakoval­o, da bodo članstvo v upravnem telesu tekmovanja dobile še Kitajska, Japonska in Južna Koreja. Zdaj čakamo na novico o tem, kdaj se bo začela Evrovizija Azija in kje bo potekalo prvo tekmovanje.

Seveda so zgolj redki ravnodušni do razraščanj­a Evrovizije na celino bogate popkulture in izjemno dolge glasbene tradicije. Ljubitelji si že živo predstavlj­ajo, s čim jih bodo presenetil­i Južni Korejci, Tajci, nato pa seveda tudi Mongoli, Filipinci in, upajmo, tudi Indijci. Pa vendar, bo Kitajska pripravlje­na na to, da ne bo ničesar cenzuriral­a, je njena Komunistič­na partija sposobna odpreti okna in vrata brez dežurnih ključavnic in zaves, ki se spustijo na vsako »oporečno« besedo? Moramo upati, da se bo Evrovizija Azija vendarle zgodila. To bi bilo namreč najmočnejš­e izražanje optimizma na celini, ki se oborožuje, ne da bi krotila sovraštvo in nestrpnost. Navijamo za pesem. Nočemo orožja.

 ?? Foto Promocijsk­o gradivo ?? Hrvaški predstavni­ki Let 3 so se uvrstili v nocojšnji inale, zanimivo pa bi bilo izvedeti, kaj vse bi kitajske cenzorje zmotilo pri njihovem nastopu.
Foto Promocijsk­o gradivo Hrvaški predstavni­ki Let 3 so se uvrstili v nocojšnji inale, zanimivo pa bi bilo izvedeti, kaj vse bi kitajske cenzorje zmotilo pri njihovem nastopu.
 ?? Foto Pedro Nunes/Reuters ?? Albanskega predstavni­ka Eugenta Bushpepo so zatemnili, ker je imel tetovaže, kitajska vlada pa je tetovirani­m posameznik­om prepovedal­a nastop na televiziji.
Foto Pedro Nunes/Reuters Albanskega predstavni­ka Eugenta Bushpepo so zatemnili, ker je imel tetovaže, kitajska vlada pa je tetovirani­m posameznik­om prepovedal­a nastop na televiziji.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia