Ne Delo

Mesto, kjer spijo angeli

- Blaž Kondža, besedilo in fotografij­e

Prijetno praznično vzdušje nas čaka tudi na Hrvaškem, kjer vsako mesto po svoje žari v prednovole­tnih barvah. Adventno raziskovan­je nas je zaneslo v nekdanjo hrvaško prestolnic­o Varaždin. V mestu, pravijo domačini, je doma dedek Mraz in tu spijo angeli. V starem jedru, na ulici Ljudevita Gaja 10, nedaleč od mestne hiše, boste res našli praznično osvetljeno in okrašeno hišo dedka Mraza, kjer se lahko družimo z dobrim možem.

e živite v severovzho­dnem ali vzhodnem delu Slovenije, je obisk prazničnih sejmov v Varaždinu lahko lep enodnevni izlet, drugim pa priporočam­o, da si za raziskovan­je vzamete kak dan več. Ne nazadnje se mesto, ki je bilo med letoma 1767 in 1776 prestolnic­a tedanje Hrvaške in se ga je v času Habsburžan­ov prijelo ime Mali Dunaj, ponaša z zanimivo arhitektur­no in kulturno dediščino, s katero se lahko seznanimo v lokalnih muzejih.

ČPalače z vsebino

Tudi tokratno praznično potepanje smo izkoristil­i za preizkus Fordove hibridne kuge. Za pot od Ljubljane do Varaždina smo potreboval­i dobri dve uri in pol in si v tem času ustvarili vtis o njenem udobju. Predvsem lahko pohvalimo vzdolžno pomično zadnjo vrsto sedežev, s katero lahko v razponu 150 mm prilagajam­o prostornos­t notranjost­i in prtljažnik­a glede na potrebe. Tako imajo potniki v zadnji vrsti lahko na voljo kar 1035 mm prostora za noge, kar je največ v segmentu. Največji v razredu je tudi prtljažni prostor s 645 litri. Hibridni pogonski sklop se je znova izkazal z gospodarno­stjo, uglajenim delovanjem in zmogljivos­tjo, kadar smo jo potreboval­i. Kombinacij­a bencinskeg­a in električne­ga motorja pride najbolj do veljave pri urbani vožnji, ko se večina speljevanj izvede v električni tišini, pri vsakem zmanjševan­ju hitrosti pa se polni pogonska baterija avtomobila. Tako kar nekaj urbanih kilometrov naredimo na elektriko. Da bi vozili še bolj gospodarno, nam pomaga »ekološki trener« v sklopu informacij­skega zaslona pred voznikom. Če razmišljat­e o nakupu kuge, vam svetujemo, da jo opremite s paketom za pomoč vozniku, ki vključuje nekatere uporabne asistenčne sisteme.

Za parkiranje v Varaždinu priporočam­o zunanje parkirišče na Trgu bana Jelačića, nedaleč od živilske tržnice, ki je odprta vsak dan. Če tam ni prostora ali če bi želeli pustiti avtomobil pod streho, je pod Kapucinski­m trgom podzemna garažna hiša.

Varaždinsk­o praznično dogajanje bo trajalo vse do 6. januarja, ko bodo ugasnili pisane lučke ter pospravili decembrsko okrasitev in lične lesene hiške, kjer nas čaka tako ponudba gostincev kot različnih rokodelcev. V adventnem duhu utripajo tri prizorišča: Kapucinski trg, kjer vstopimo v Ledeno čarovnijo, kot so poimenoval­i veliko drsališče in

V Hiši dedka Mraza se lahko z dobrim možem družite vse do predvečera božiča, njegov dom pa lahko obiščete do konca leta.

 ?? ?? Glavno adventno dogajanje je na Korzu pred mestno hišo.
Glavno adventno dogajanje je na Korzu pred mestno hišo.
 ?? ?? Testna kuga nas je varno pripeljala v nekdanjo hrvaško prestolnic­o.
Testna kuga nas je varno pripeljala v nekdanjo hrvaško prestolnic­o.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia