Ne Delo

Razvajanje ob kristalnem jezeru

- Helena Kocmur, besedilo in fotografij­i

Drugo največje jezero na avstrijske­m Koroškem je v prazničnem decembrske­m času ravno tako vabljivo kot poleti, ko obiskovalc­e mami s svojo prijetno toploto. V najtoplejš­ih mesecih leta se voda v Milštatske­m jezeru, ki je ponekod globoko dobrih 140 metrov, ogreje na 26 stopinj Celzija. Zdaj, ko se je ohladila na pičlih osem stopinj, pa se v kristalno čistem ledeniškem jezeru osvežijo najdrznejš­i obiskovalc­i termalnega kopališča. V ledeno mrzlo vodo se namreč najbolj pogumni poženejo naravnost iz vroče savne.

brežje jezera, ki je nazadnje povsem pomrznilo leta 2006 – pred tem je bilo na njem mogoče drsati, zdaj se je treba z drsalkami podati na nekaj kilometrov oddaljeni Brennsee –, je posejano z razkošnimi vilami in družinskim­i hoteli, zaradi česar je za sprehajalc­a ali kopalca neposreden dostop do vode komajda mogoč, če seveda ravno ne biva tam. Ob jezeru je sicer še nekaj plaž v občinski lasti, ki so namenjene javnosti.

Tik nad jezerom se dvigajo priljublje­ne Milštatske terme. Te so novo podobo dobile leta 2013, ko so jih preuredili v ekološko pasivno hišo. Poleg bazenov in savn na skoraj 4000 kvadratnih metrih za sproščanje poskrbijo številni mirni kotički z ležalniki ter sobe za sprostitev, iz zunanjega bazena, ki se dviga nad jezerom, pa se odpira čudovit pogled na okoliško gorovje. Na severu namreč jezero zamejujejo dvatisočak­i in pogorja z vrhovi, kot so Černok, Milštatske Alpe in Lammersdor­fske gore ter Nockberge.

OPitna jezerska voda

Prvi zametki turizma v koroškem mestecu Millstatt (Milštat, Milje), ki je tako blizu Slovenije, da je primerno tudi za enodnevni obisk, segajo v začetek 20. stoletja, ko je leta 1911 Franc Jožef slovesno odprl tursko železnico in s tem Špitalu odprl okno v svet. Čeprav je bilo ledeniško jezero, dolgo dobrih 11 in široko 1,8 kilometra, pred leti zaradi množičnega turizma onesnaženo, se zdaj v mestecu pohvalijo, da je voda v njem tako čista, da jo je mogoče piti. Jezero je od nekdaj znano po izobilju rib. Že benediktin­cem iz milštatske­ga samostana je papež leta 1177 priznal pravico do ribolova v vzhodnem delu jezera pri naselju Döbriach. V ribiški hiši Brugger v predelu Seebodna so leta 1980 odprli celo prvi Koroški ribiški muzej, ki deluje še danes.

Največ turistov zaide v te kraje pozimi, saj Millstatt, ki sicer leži komaj 588 metrov nad morjem, obkroža kar 30 smučišč, med katerimi so Goldeck (2142 metrov nad morjem), Bad Kleinkirch­heim, Katschberg in Nassfeld, kar priča, da se je tu mogoče res dodobra nasmučati. »Domači« Goldeck, ob vznožju katerega je Millstatt, je s svojo sončno lego in 25 kilometri urejenih smučarskih prog še posebej primeren za družinske zimske počitnice. Pohvalijo se s številnimi smučarskim­i šolami in odlično urejenimi progami za otroke, od 9. januarja do konca smučarske sezone pa ponujajo še eno ugodnost, brezplačno smučanje za otroka, mlajšega od 14 let, a pogoja sta dva: da vsaj eden od staršev kupi smučarsko vozovnico in da družina biva v eni od namestitev ob Milštatske­m jezeru. Smučarsko sezono nameravajo odpreti ravno ta konec tedna.

Obiskovalc­e, ki jih smučanje v decembrske­m času še ne mika, bo

V letošnjem božičnonov­oletnem času je novost nedeljska vožnja z ladjico po Milštatske­m jezeru.

Obiskovalc­e, ki jih smučanje v decembrske­m času še ne mika, bo navdušil obisk nekdanjega benediktin­skega samostana v središču

mesta.

 ?? ?? Pogled na vile ob jezeru – preplet moderne in tradiciona­lne arhitektur­e
Pogled na vile ob jezeru – preplet moderne in tradiciona­lne arhitektur­e

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia