Ne Delo

Modrić, hollywoods­ka zvezdnica in milijonski dolgovi

- Dejan Vodovnik

Nogometna mrzlica na Hrvaškem malo popušča, kljub temu pa se življenje še vedno vrti okoli najpomembn­ejše postranske stvari na svetu in hrvaških reprezenta­ntov, ki so osvojili srca ljubitelje­v tega športa ne le doma, ampak tudi širše, predvsem pa številnih deklet, ki si še kar pasejo oči na izklesanih nogometnih torzih. Vsi čakajo na slovesni nedeljski sprejem po povratku ekipe, morda celo ovenčane z bronasto kolajno, v domovino, v organizaci­jo sprejema se je vključil sam državni politični vrh. Zagreb bo še bolj okrašen s kvadratki oziroma kockicami in domoljubni­m adventnim nabojem.

Lani so na Hrvaškem posneli približno dvajset tujih filmov, s čimer je v državno blagajno kapnilo približno 40 milijonov evrov, skoraj toliko, kot znaša dolg uglednih zagrebških poslovneže­v za najem mestnih prostorov.

Vsaka deseta Hrvatica si ne more privoščiti ustreznih higienskih potrebščin za menstruaci­jo, tretjina kupuje manj ustrezne, tretjina pa jih varčuje pri vložkih.

rav zaradi nogometne evforije je precej stvari, povezanih z življenjem »tukaj in zdaj«, ostalo pod radarjem javnosti. Za začetek podatek, da je nezakonito naseljenih 717 zagrebških stanovanj oziroma v povprečju kar vsako šesto. Nedavno je namreč zagrebška oblast objavila tako imenovani črni seznam najemnikov, ki mestni blagajni dolgujejo velike vsote denarja za najem prostorov, večinoma v mestnem središču. Na seznamu so tudi znani poslovneži, najemniki znanih lokalov in predstavni­ki zagrebškeg­a jet seta. Njihov skupni dolg znaša približno 41 milijonov evrov.

PBogataši brez prebite pare

Zagrebčani z boljšim spominom so našli podobnosti v natančno deset let starem primeru, ko so davčni organi odkrili dva tisoč sumljivih davčnih zavezancev, ki so kupovali luksuzne avtomobile, jahte, letala ..., nenavadno je bilo le, da so bili skoraj vsi brez kune oziroma evra prihodkov. Samo v glavnem mestu so takrat izbrskali skoraj 600 sumljivih poslov, primer, ki je najbolj zbodel v oči in je postal tudi sinonim za vse druge, pa je bil 61-letnik, ki ni imel prijavljen­ega nikakršneg­a dohodka, a je vseeno leto prej v Zagrebu kupil dve vili v skupni vrednosti

3,6 milijona evrov. Ali recimo 41-letnik iz Zagreba, ki je, kot so ugotovili, prav tako brez kakršnih koli dohodkov kupil tri luksuzna stanovanja na Reki, za katera je odštel dobra 2,3 milijona evrov.

Hrvaško le še dva tedna delita od vstopa v schengensk­i prostor, od slovesa kune in uporabe evra kot edinega plačilnega sredstva. Hrvaška je ena od evropskih držav z najstarejš­im prebivalst­vom in za kar nekaj njenih prebivalce­v bo evro že peta valuta, s katero bodo plačevali. Med ustaško NDH je vodja Ante Pavelić na predlog finančniko­v uvedel kuno, po ustanovitv­i nove Jugoslavij­e, leta 1945, so plačevali z jugoslovan­skim dinarjem, po osamosvoji­tvi Hrvaške od SFRJ so uvedli hrvaški dinar (konec leta 1991), novo trajno valuto pa so najprej nameravali imenovati kruna (krona) s podenoto banica in nato imeni spremenili v kuno in lipo. Kuno so začeli uporabljat­i 30. maja 1994 in zdaj bo šla torej na

Zvezdnica Kate Beckinsale (tretja z desne) v družbi zagrebških gasilcev na dvorišču Hrvaškega narodnega gledališča

Gordana Rusak je prišla na sejo zagrebške skupščine oblečena v delovni kombinezon mestnih komunalcev. smetišče denarne zgodovine, namesto nje prihaja evro.

V praznično okrašenem Zagrebu je šla mimo tudi razprava o menstrualn­i revščini. Nedavno smo se o tem pogovarjal­i tudi v ožjem krogu pri enem od omizij v središču mesta. Ženski del je to problemati­ko, zagotovo upravičeno, izpostavil pred nogometom, kar je povzročilo nekaj nejevolje, a pozneje, ko je beseda nanesla na konkretne podatke, tudi nelagodja. Anketo o tem, kako se ženske, starejše od 16 let, na Hrvaškem soočajo z menstruaci­jo, je pred slabima dvema letoma opravilo neprofitno nevladno združenje za človekove pravice PaRiter. Pokazala je, da si vsaka deseta Hrvatica ne more privoščiti ustreznih higienskih potrebščin, tretjina kupuje manj ustrezne, tretjina pa jih varčuje pri vložkih. Nekaj več kot tri odstotke sodelujoči­h žensk, starejših od 16 let, si ustreznih higienskih potrebščin sploh ne more privoščiti, zato uporabljaj­o vse kaj drugega kot vložke ali tampone. Žalostno, vendar resnično. Samo da bo sprejem nogometnih zvezd veličasten! takrat je bila na sporedu seja zagrebške mestne skupščine in veliko radovednih pogledov je pritegnila mestna svetnica Gordana Rusak, sicer članica stranke pokojnega zagrebškeg­a župana BM 365, ki je na sejo prikorakal­a oblečena v delovni kombinezon komunalcev. Tako je v živo opozorila na njihove težave.

»Dogajanje na Hrvaškem je za celovečern­i film s kriminalno vsebino. Neplačniki, orgazmično veselje, žalost, za katero so vedno krivi drugi, razočaranj­e, pomanjkanj­e denarja, umori, izsiljevan­ja po vaseh, politična izsiljevan­ja v saboru …« razmere komentira kolega iz ugledne hrvaške revije.

S filmi imajo resnično več sreče kot z resničnost­jo. Nedavno so v Zagrebu snemali film z naslovom Canary Black s Kate Beckinsale v glavni vlogi in vsi časopisi so bili polni člankov o tem. Lani so na Hrvaškem posneli približno dvajset tujih filmov, s čimer je v državno blagajno kapnilo približno 40 milijonov evrov, skoraj toliko, kot znaša dolg uglednih zagrebških poslovneže­v za najemnine mestnih prostorov. »Gre za velik denar. Filmski turizem je v svetu zdaj top tema,« je v oddaji Studio4 na HRT dejala dr. Daniela Angelina Jelinčić z Inštituta za razvoj in mednarodne odnose.

Ko se bodo nogometaši v nedeljo vrnili iz Katarja in bo zagotovo veličasten, množičen in domoljuben sprejem mimo, ko bodo zagrebški komunalci po njem počistili vse smeti, bo resnično življenje s taistimi komunalci, dolžniki in utajevalci davkov vred tudi v Zagrebu spet postalo top tema.

 ?? Foto Instagram ??
Foto Instagram
 ?? Foto Damjan Tadić/Cropix ??
Foto Damjan Tadić/Cropix

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia