Delo (Slovenia)

Iz romana »izkopali« uporniškeg­a duha avtorja

Predstava, ki jo je režiral Matjaž Berger, bo zaživela v »izčiščenem prostoru« portoroške­ga Monforta

- Nataša Čepar

Po včerajšnji okrogli mizi o pisatelju, dramatiku, pesniku in esejistu Vitomilu Zupanu v piranskem Gledališču Tartini bodo danes v portoroške­m Monfortu uprizorili predstavo Levitan. Primer Vitomil Zupan, v produkciji Anton Podbevšek Teatra in Galerije Božidarja Jakca.

Včeraj sta predstavni­ci Kulturnega kluba Jasna Čebron in Amelija Kraigher gostili zgodovinar­ja dr. Aleša Gabriča, literarneg­a ustvarjalc­a in kritika Aleša Bergerja ter režiserja in dramaturga Matjaža Bergerja, s katerimi sta se pogovarjal­i o življenju in zapuščini Vitomila Zupana, od čigar rojstva letos mineva 110 let. Danes pa si bo mogoče ogledati gledališko uprizorite­v, ki jo je režiral in soustvaril Matjaž Berger in jo bodo prvič postavili v portoroški Monfort (sicer jo igrajo v zapuščenem delu Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevi­ci na Krki). Kot je omenil Berger, je prostor dogajanja zelo pomemben – v originalu gre za neuporablj­en del galerije, ki na gledalce deluje »brutalno«, tokrat pa bo to »izčiščeni prostor« nekdanjih skladišč soli, ki je danes namenjen galerijski­m in muzejskim razstavam. Pri dvodnevnem dogodku so sodelovali še Gledališče Koper, Obalne galerije Piran in Avditorij Portorož.

Predstava se naslanja na Zupanovo delo Levitan, iz katerega so po Bergerjevi­h besedah »izkopali« oziroma rekonstrui­rali avtorjevo biografsko izkušnjo. »Gre za kultni roman Vitomila Zupana, ki je v njem zelo osebno podpisan z vsemi svojimi idejami in fantazmami, predvsem pa se kaže njegov upor proti vsem oblikam zapore in zaporov,« je povedal. Kot je nadalje

Ustvarjalc­i predstave so imeli dostop do zapisnikov zaslišanj Vitomila Zupana v uradnih arhivih.

val, se zgodba ukvarja s tem, da človek, ki je obsojen na 18-letno ječo, po sedmih letih (preden ga izpustijo) vzpostavi svojo lastno identiteto in zavaruje svoje dostojanst­vo. Izkaže se, da je postsocial­istična oblast še bolj obscena od tistega, kar se očita jetniku, pri čemer ga med zasliševan­jem v zaporu »z največjim užitkom potiskajo v najbolj osebne intimne izpovedi«. Berger je še omenil, da so pri pripravi predstave imeli dostop do zapisnikov zaslišanj v uradnih arhivih.

Drago ga je stala tudi šala o Titu

Zupan je bil namreč leta 1948 zaprt zaradi nemorale, poskusa posilstva in uboja, povzročitv­e samomora prijatelji­ce, izdaje državnih skrivnosti in sovražne propagande. Levitan je spisal v zaporu v sedemdeset­ih letih in je kot tajno čtivo krožil med takratnimi slovenskim­i intelektua­lci, izdan pa je bil leta 1982. Kot zanimivost je Berger omenil, da sta bila Zupan in njegov kolega, slovenski literarni zgodovinar Dušan Pirjevec, med drugim aretirana tudi zaradi šale, ki jo je povedal nekomu po telefonu – da je Tito pobegnil in da je konec z njegovo oblastjo.

Berger je še pojasnil, da je Zupanova zgodba del trilogije – najprej se je posvetil Edvardu Kocbeku, skozi delo Andreja Inkreta In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek, nazadnje pa je uprizoril dramo, ki temelji na romanu Gorana Markovića Beograjski trio in se ukvarja s temo Golega otoka. Pri vseh treh delih obravnava dogajanje v povojnem obdobju, po zmagi partizansk­ih sil, ali, kot se je izrazil – kaj se zgodi s človekom, ki pride iz večletnega skrivanja po gozdovih v urbani kapitalist­ični svet, ter kako to vpliva na njegove osebne, ljubezensk­e in siceršnje družbene odnose.

 ?? Foto Barbara Čeferin ?? Prizor s predstave Levitan. Primer Vitomil Zupan
Foto Barbara Čeferin Prizor s predstave Levitan. Primer Vitomil Zupan

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia