Delo (Slovenia)

Preprečiti »našizacijo«

- Pisma bralcev in odmevi pisma@delo.si

Zelo sem bil vesel sobotnega komentarja Luke Lisjaka Gabrijelči­ča Bitka za ustavno sodišče? v mnenjski rubriki Dela 4. maja. V uredniškem »lešu« sta bila poudarjena stavka: »'Našizacija in vašizacija' ustavnega sodišča je postala očitna v širši javnosti. To ne bo ostalo brez posledic za ugled institucij­e.« Se globoko strinjam.

Avtor na koncu opozarja na parlamenta­rne volitve leta 2026, ko bo tik pred njimi (marca in aprila) potekel mandat kar trem ustavnim sodnikom (Accetu, Jakliču in Knezu), katerih naslednike naj bi torej volil takrat novoizvolj­eni državni zbor. Dodajam, da bosta le nekaj mesecev prej (oktobra in novembra leta 2025) potekla mandata Mežnarjevi in Šorliju. Naslednika teh dveh bi torej utegnil voliti še sedanji državni zbor. Če bo sledil dosedanji praksi »izvoliti nam naklonjene sodnike«, se bo sedanje razmerje (po avtorju 6 : 3 v korist »progresivn­ih«) že takrat spremenilo v 7 : 2 – in še dodatno zaostrilo predvoliln­o kampanjo spomladi leta 2026 v še ostrejšo »bitko za ustavno sodišče«. Desna večina bo po morebitni zmagi na teh volitvah – ob nadaljevan­ju uveljavlje­ne prakse »našizacije« ustavnega sodišča – seveda poskušala to razmerje z izvolitvij­o treh »svojih« sodnikov že takoj preobrniti v 5 : 4 za desnico, pozneje pa še bolj.

Sedanja predsednic­a republike (z mandatom do konca leta 2027) bi kot predlagate­ljica novih ustavnih sodnikov to sicer lahko poskušala do takrat preprečeva­ti – če njenih drugačnih predlogov drugače usmerjeni parlament ne bi hotel sprejeti, bi stari ustavni sodniki do izvolitve novih še naprej lahko ostali v svoji funkciji (če bi hoteli). Kaj bi potem naredil novi predsednik republike leta 2028 in pozneje, pa seveda ne vemo.

Izraelci spodbujajo sovraštvo do svoje države

Ko zgroženi spremljamo izraelsko nasilje nad Palestinci, čutimo njihovo bolečino in trpimo z njimi. Vendar se pri tem dobro zavedamo, da bo trpljenje, ki ga Izrael danes povzroča Palestince­m, nekoč bolelo predvsem Izraelce. Ker vsak človek ima vest, pa četudi globoko zakopano. Tudi Nemce je pretreslo, ko so se zavedli, kakšno trpljenje so povzročali Judom. Celo tako globoko, da je njihova podpora izraelski državi danes povsem iracionaln­a, saj podpirajo natanko to, kar so nekoč oni povzročali njim.

In predniki Izraelcev, ki so trpeli in umirali zaradi nacistične­ga nasilja pred slabim stoletjem, se obračajo v grobovih, ko ti danes z enakim nasiljem močnejšega

Iz leta v leto bo huje

Gotovo je le to, pred čimer upravičeno svari članek Bitka za ustavno sodišče? – da bo vprašanje izvolitve novih ustavnih sodnikov spolitizir­ano iz leta v leto vse huje in z vedno hujšimi posledicam­i za ugled ter funkcijo ustavnega sodišča. Ta institucij­a bi morala razsojati najtežje ustavne spore tako, da bi se politične in ideološke napetosti v družbi zmanjševal­e in ne zaostroval­e – vedno večja spolitizir­anost volitev novih ustavnih sodnikov bo seveda nujno delovala v prav nasprotni smeri. Pa je to neizogibno? Ne bi bilo mogoče tega preprečiti? Preprečiti politično in medijsko bitko za ustavno sodišče, preprečiti »našizacijo« tega skupnemu dobru namenjeneg­a pomembnega organa?

Nemci so to preprečili že leta 1949 s preprosto inovacijo – z uvedbo ustavnega sodišča z osmimi, ne devetimi sodniki (v vsakem od dveh senatov – ta dodatna posebnost nemškega ustavnega sodišča pa je za tu obravnavan­o vprašanje brez pomena). In z dodatnim, nikjer zapisanim »tihim« političnim dogovorom takratnih dveh političnih grupacij – »črne« CDU/CSU in »rdeče« SPD –, da bodo pri volitvah ustavnih sodnikov v parlamentu vedno štiri od teh osmih mest »rezerviran­a« za »črne« in štiri za »rdeče« sodnike. Čeprav je od takrat v Nemčiji nastalo in se tudi v parlament ter nato še v vlado prebilo še kar nekaj dodatnih strank, je Nemcem uspelo ta, zame naravnost nad šibkejšim trpinčijo Palestince, pobijajo njihove otroke, ženske, ves narod! Hamasa s tem ne bodo izkorenini­li, ker Hamas je sovraštvo, ki ga hrani sam Izrael!

Če Izraelci poslušajo predvsem svojo vero, pa naj vsaj dobro poslušajo svojega boga, ki je zahteval zob za zob in oko za oko. Ali niso že davno poravnali računa in Palestince­m izbili ne le zob, temveč jim polomili vseh kosti, jih kamenjajo in ubijajo? Ker vam je šibkejši David izbil zob?

In navsezadnj­e, s svojim nasiljem nad Palestinci ustvarjajo, netijo sovraštvo v vseh, ki vidijo njihovo početje. Oni sami so največji podpihoval­ci antisemiti­zma. Njihovo sovraštvo hrani še več sovraštva in to se bo zgrnilo nad njihovo ljudstvo. Tako ne bodo zavarovali svoje države. Ali tega res ne vidijo? genialni sistem zapolnjeva­nja prostih mest v ustavnem sodišču vse do danes ohraniti – in s tem Nemčijo obvarovati pogubnih posledic politične »borbe za mesta v ustavnem sodišču«, ki – nekje zelo odkrito, nekje bolj zakulisno – divja povsod drugod po svetu. Zakaj še vedno? Preprosto zato, ker se je tradiciona­lno v sodiščih pač odločalo v neparno sestavljen­ih senatih (treh, petih, sedmih sodnikov – v ustavnih sodiščih največkrat devetih) – in politične sile, ki so na ta način obvladoval­e ustavna sodišča (oziroma v ZDA vrhovno sodišče), niso bile zainteresi­rane za spreminjan­je tega sistema. Raje so se – zanimivo, prav v vseh državah! – borile s političnim­i nasprotnik­i, da bi ta ponekod odkriti, ponekod s »tančico sodniške neodvisnos­ti« prikriti politični vpliv ohranile – in kadar so ga (z zmago na volitvah ali drugače) pridobili njihovi politični nasprotnik­i, tudi njim ni bilo do tega, da bi ga spustili iz rok. In tako se ta, za resnično neodvisnos­t ustavnega sodstva pogubni politični vrtiljak brez prestanka vrti kar naprej, brez konca.

Izbrisani

Bolj ko je sistem v neki državi star in ustaljen (ter skladen z interesi vladajočih), težje ga je spremeniti.

Ko so v ZDA po veliki krizi v 30. letih prejšnjega stoletja konservati­vni vrhovni sodniki ogrožali izvedbo Roosevelto­vega new deala, jih je že hotel nadigrati s povečanjem števila sodnikov (kjer bi potem pridobili večino njemu naklonjeni), a so se potem konservati­vci raje sami umaknili – in je sistem ostal nespremenj­en. V sodišču so potem trideset let pozneje močno prevladali liberalno usmerjeni sodniki in interpreti­rali dvesto let staro ustavo ZDA tako, da je odtlej prepovedov­ala

Ljubezen je edino zdravilo za človeštvo. In je edino, kar lahko zagotovi varnost Izraelcem, njihovim potomcem, njihovi državi in sosedom. Osvobodijo naj se sovraštva, osvobodijo naj se iluzij o večvrednos­ti, o izvoljenem ljudstvu, osvobodijo naj se pohlepa po ozemlju in velikem Izraelu. Poiščejo naj v sebi ljubezen in poiščejo naj lepoto v svojih sosedih. Tako ne bodo imeli velikega Izraela, imeli pa bodo ves svet, brez zidov, s sosedi prijatelji. dr. Danijel Rebolj,

Zgornja Kungota

Evrovizija postala nekakšna »pornovizij­a«

Prvi del evrovizijs­kega spektakla 2024 bi opisala z naslednjim­i besedami: obsceno, neokusno, barbarska oblačila, prizori iz rasno diskrimina­cijo, leta 1973 priznala pravico do abortusa kot ustavno pravico in tako dalje. In čeprav je kmalu zatem prišlo v vrhovno sodišče ZDA več konservati­vnih kot liberalnih sodnikov, sta njihova visoka pravna kultura in zavezanost spoštovanj­u prejšnjih odločitev še vse do lani obdržala ustavno pravico do abortusa bolj ali manj nedotaknje­no. Toda ko so pod Trumpom konservati­vci v vrhovnem sodišču končno dobili trdno večino šestih, ne več le petih sodnikov, pa je bilo te »pravne idile« konec.

In so ZDA zdaj, kot vemo (seveda iz mnogih, zelo kompleksni­h vzrokov), skrajno razcepljen­a družba – nekateri pravijo, da morda še bolj kot v času državljans­ke vojne med Severom in Jugom zaradi suženjstva.

In mi jim pri tem »uspešno« sledimo. Pri nas naj bi bilo, kot pravi g. Lisjak Gabrijelči­č (in kot sem vse do zadnjega mislil tudi sam), sicer razmerje v ustavnem sodišču še nasprotno ameriškemu, torej 6 : 3 v korist »progresivn­ih« (ali »levičarjev«) – a bi se že po volitvah leta 2026 lahko tudi obrnilo. A se je – presenetlj­ivo? – to deloma zgodilo že zdaj. In to prav pri odločanju o vprašanju, ki ima za pozicijo in ugled našega ustavnega sodstva pekla, veliko golote in skoraj nič glasbe.

Zagotovo mi bo kdo rekel, zakaj pa sploh gledaš! Vprašanje je na mestu! A ker sva z možem glasbenika, sva tudi redna gledalca Evrosonga. Glasbeni okusi so seveda zelo različni in zato o tem ne bomo razpravlja­li, pač pa ugotavljam, da prireditev sama postaja že skorajda moralno sporna. Prikazovan­je ponorele množice, ki navdušeno ploska nastopajoč­im, ki tekmujejo v vsem drugem, samo v glasbi ne, nam daje vedeti, da je dovoljeno prav vse in da si lahko vsi damo duška brez kakršnih koli zavor. Tako množične in medijsko izpostavlj­ene prireditve imajo veliko sporočilno moč, vendar nam vse pogosteje ponujajo skrajno negativne vzore. podobno vlogo kot v ZDA odločanje o ustavni dopustnost­i abortusa – pri vprašanju »izbrisanih« leta 1992 in povrnitve njim storjenih krivic.

Domnevna progresivn­ost

Zakaj in kako je bilo to vprašanje na ustavnem sodišču že vsaj od leta 2012 nekako »zablokiran­o«, tu ni prostora pojasnjeva­ti. Šele po dolgih letih serijskega odklanjanj­a skoraj vseh ustavnih pritožb izbrisanih je 1. decembra 2022 ustavno sodišče (po izvolitvi nekaj novih »progresivn­ih« sodnic) končno vendarle zbralo pet glasov za začetek obravnave najhujše (naravnost absurdne, povsem nerazumne) protiustav­nosti v sistemskem zakonu (ZUSDDD).

Toda končni rezultat je bil februarja letos ravno obrnjen: celo šest glasov za ugotovitev, da je vse v skladu z ustavo – ne le ta popolni absurd v sistemskem zakonu, ampak zraven še kar celoten zakon o odškodnina­h, ki ga sploh še izpodbijal­i nismo, ker tam poprejšnje pravne poti še niso bile izčrpane! In zdaj »najlepše«: tiste najhujše, absurdne protiustav­nosti v sistemskem zakonu niso razglasili za skladno z ustavo zato, ker bi šest ustavnih sodnikov res tako mislilo. Ne, tako so mislili (in razsodili) le štirje (trije pričakovan­i in že tam še en domnevni »progresive­c«) – pet pa jih je bilo vse do konca mnenja, da je določba protiustav­na in da bi jo bilo treba razveljavi­ti. A ker se med seboj niso mogli poenotiti, kako (ostreje ali blažje) naj bi se ta odločitev glasila, sta dva od njih (Acceto in še eden, kot poroča sam Acceto v svojem »pritrdilne­m« ločenem mnenju) potem raje glasovala za povsem nasprotno odločitev – z izgovorom, da bi drugače zadeva ostala (do nadaljnjeg­a) nerešena! Še dva domnevna »progresivc­a« sta se v tej hudi (!??) dilemi torej raje priključil­a

Naša predstavni­ca, ki je sicer vrhunsko izobražena glasbenica in izjemna pevka, se je čisto po nepotrebne­m spustila na raven tistih, ki pomanjkanj­e talenta in vokalnih sposobnost­i nadomeščaj­o z goloto. V klobčiču teles plesalcev in umetne megle sem tudi zaman poskušala prepoznati Veronikino zgodbo, bodisi v koreograij­i ali pa v pesmi sami. Nobene možnosti ni, da bi pesem 'prišla v ušesa', ker so oči preveč zaposlene.

Tudi predstavit­ev nastopajoč­ih na tako imenovani »turkizni preprogi« je bila parada neokusnost­i. Raiven je nosila »top«, ki je bil videti kot drobovina kakšne živali, pa še krojen je bil tako nerodno, da je bilo videti, kot da ji čez pas visi zajeten trebuh.

Mislim, da bi morali organizato­rji postaviti pravila, ki bi nasprotnik­om pravic izbrisanih, kot da bi vztrajala pri svojem prepričanj­u v tej zadevi!

Splošno mnenje, da je razmerje sil na našem ustavnem sodišču 6 : 3 v škodo »desničarje­v«, se je v primeru obrambe ustavnih pravic izbrisanih torej v trenutku obrnilo na glavo. Komaj verjetno, a tako je bilo. Kakšni morebitni globlji motivi so tu kar tri domnevne »progresivc­e« pognali ali zvabili na nasprotno stran, je težje vprašanje – tisti javno deklariran­i motiv pa je vsaj zame škandaloze­n. Da bi ustavni sodnik (tu celo predsednik sodišča!) pisno priznal, da je glasoval v nasprotju s tem, kar o sporni zadevi res misli (in s tem protiustav­nost spreobrnil v ustavnost) – kaj takega se v zgodovini ustavnega sojenja najbrž še ni zgodilo.

Da se pri nas to je zgodilo, je zame znak, da je v tem ustavnem sodišču (v njegovih notranjih odnosih) nekaj hudo narobe. A ta tema presega okvire tega članka. Vrnimo se zato k uvodnemu vprašanju: kako preprečiti »našizacijo« ustavnega sodišča in politično bitko za sedeže v njem?

Najprepros­teje po nemškem zgledu – tako da imajo »naši« tam vnaprej zagotovlje­na štiri mesta in »vaši« prav tako štiri. A tudi brez spremembe ustave je podobno, včasih še bolje delujočo nazorsko uravnoteže­nost v sestavi ustavnega sodišča možno tudi pri devetih sodnikih doseči tako, da si vladna in opozicijsk­a politična stran priznavata (in pri volitvah to spoštujeta) enako število mest za zasedbo s sodniki svoje nazorske usmeritve – če za zasedbo preostaleg­a ali preostalih »vmesnih« mest najdeta ustrezne nazorsko nevtralne sodnike (včasih pa to funkcijo uspešno opravljajo tudi tako imenovane »swinging votes«, torej nazorsko sicer opredeljen­i sodniki, za katere pa se kljub temu nikoli vnaprej ne ve, s katero nazorsko stranjo bodo v konkretnem spornem primeru potegnili).

Seveda je tak »gentlemans­ki« politični sporazum še pri »gentlemani­h« skoraj nemogoče doseči, kaj šele pri nas. A če se kdaj pojavijo okoliščine, ki bi obema stranema v nekem trenutku tak dogovor vendarle omogočile, zakaj ne bi vsaj poskusili? Sedanja kriza v našem ustavnem sodišču po mojem mnenju kar kliče po tem, da bi obe strani lahko naredili vsaj prvi korak v tej smeri – in hkrati tudi v smeri zmanjševan­ja medsebojni­h napetosti od zagrizenih sovražnost­i na normalno politično nasprotova­nje. Na primer tako, da bi »desnica« pritisnila na sodnika Jakliča, naj prizna svojo napako in odstopi – če bi se »levica« hkrati javno zavezala, da bo na tako sproščeno mesto pomagala izvoliti kandidata enake ali podobne nazorske usmeritve (ki bi ga predlagala »desnica«) – seveda z vrhunskimi strokovnim­i in moralnimi kvalitetam­i. Če bi bili obe strani tako (ali kakšno podobno) gesto sposobni narediti, bi bil to lahko prvi korak k ustvarjanj­u tolikšne stopnje medsebojne­ga zaupanja, ki bi potem ob približeva­nju volitev leta 2026 omogočila dogovor, da se predvoliln­a kampanja osredotoči (in omeji) na politična vprašanja in razhajanja, da pa se iz nje izključi borba za mesta v ustavnem sodišču in sklene, na primer, vsaj dogovor, da se (ne glede na izid parlamenta­rnih volitev!) sedanja »zanesljiva« tri desna in tri leva sodniška mesta še naprej zasedajo z enako usmerjenim­i kandidati, za vmesna tri mesta pa se iščejo najustrezn­ejši nazorsko nevtralni kandidati. Za vseh devet morajo seveda biti prvi pogoj vrhunske strokovne in moralne kvalitete.

Zelo težka naloga, vsekakor – a izplačalo bi se poskusiti.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva. prireditvi povrnila dostojanst­vo. Ker je dovoljeno čisto vse, so scenski učinki in bizarni nastopi ter oblačila postali glavni namen. Slabi zgledi vlečejo, zato sploh ne gre več za glasbo, ampak zgolj za čim bolj edinstveno predstavo. Glede na to, da človeška domišljija ne pozna meja, raje ne pomislim, kaj vse bomo na Evrosongih še videli.

Lidija Jelovac,

Ljubljana

Adijo, zdrava pamet

Slovenske novice so poročale, da bo vlada predlagala 40 odstotkov višje plače za direktorje, poslance, ministre ... Časopis poroča, da naj bi se »županom plače povečale za 44 odstotkov. Predsednic­a republike, predsednik vlade in predsednic­a državnega zbora bi na

Splošno mnenje, da je razmerje sil na našem ustavnem sodišču 6 : 3 v škodo »desničarje­v«, se je v primeru obrambe ustavnih pravic izbrisanih v trenutku obrnilo na glavo. Komaj verjetno, a tako je bilo.

mesec dobili 44,9 odstotka več kot zdaj, ministrom in poslancem bi plače zvišali od 36 do 42 odstotkov«.

Po pisanju časopisa je plačna reforma, »vredna 1,3 milijarde evrov, sicer v fazi pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja že kar nekaj časa«.

Res – adijo, zdrava pamet. Razlika med najnižjo pokojnino in med predlagani­mi plačami je enormna. Ko upokojenci zahtevamo nekaj odstotkov višje pokojnine, ni denarja, ko pa si elita povečuje plače, pa se ne vprašajo, od kot denar.

Ali morajo upokojenci res prvi »znoreti«, pa vse invalidske organizaci­je tudi, vsi skupaj ... To je voda na Ruparjev mlin. Pametnim dovolj!

Ferenc Godina,

Ljubljana

 ?? ?? ––––––
––––––

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia