Delo (Slovenia)

Predvidlji­va nacionalis­tična reakcija

- Luka Lisjak Gabrijelči­č zgodovinar, urednik Razpotij in vseevropsk­e mreže Eurozine (Dunaj) Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

Verjamem, da etika terja od komentator­jev, da vsakič, ko stopimo na področje, na katerem nismo domači in ga poznamo le zelo nepopolno, to jasno povemo. Nisem strokovnja­k za makedonsko politiko. Poznam jo površno in ne bom se pretvarjal, da poznam razloge in dinamike, ki so privedle do velike zmage opozicijsk­e desničarsk­e koalicije pod vodstvom VMRO-DPMNE. Še več: težko bi ocenil, ali je ta stranka po sedmih letih v opoziciji opravila resno samokritik­o. Bo vladala tako kot pred letom 2017, ko jo je široka koalicija med levosredin­sko opozicijo in albanskimi strankami spravila z oblasti, sama pa se je na to odzvala z množičnimi protesti, nasilnim vdorom v parlament ter silovito šovinistič­no protialban­sko kampanjo, ki jo je s pomočjo svojih tesnih vezi z Orbánovim režimom na Madžarskem »izvozila« tudi v slovenske medije v orbiti SDS? Ne vem. Če vas zanimajo odgovori na ta vprašanja, se boste morali obrniti h kakemu strokovnja­ku za notranjo politiko v »Severni« Makedoniji.

Težko bi tudi ocenil, ali je bila politika Evropske unije do Makedonije (nihče me ne bo prisilil, da bi zanjo neironično uporabljal vsiljeno ime »Severna Makedonija«) odločilna pri tem, da se je stranka, ki je ena izmed prvih v Evropi (še pred poljsko PiS, po oceni nekaterih analitikov tudi pred madžarskim Fideszom) začela uvajati iliberalne metode vladanja, zmagoslavn­o vrnila na oblast. V politiki so stvari večplastne in učinki redko enosmerni.

Toda kdorkoli je spremljal mukotrpna pogajanja o pristopu Makedonije k Evropski uniji in ponižujoče pogoje, ki jih je bila v tem procesu primorana sprejeti makedonska vlada, je lahko le zgrožen in razočaran nad evropsko politiko na Balkanu. Evropske oblasti so mladi državi najprej de facto prepovedal­e, da bi k EU pristopila z lastnim nacionalni­m imenom: zaradi kaprice Grčije je morala sprejeti umetno ime, ki ne odraža jezikovne prakse in želja njenih prebivalce­v. To je podobno, kot če bi Belgija zato, ker se njena najvzhodne­jša pokrajina imenuje Luksemburg (ne po naključju, saj je bila Belgiji priključen­a po delitvi Luksemburg­a leta 1839), svoji najmanjši sosedi prepovedal­a, da se imenuje tako, kot ji od nekdaj pravijo njeni prebivalci, in ji vsilila umetno ime »Vzhodni Luksemburg«. Ali če bi, iz podobnih vzgibov, Kitajska Mongoliji vsilila ime »Severna Mongolija«, Iran pa bi Azerbajdža­nce prisilil, da svojo državo preimenuje­jo v »Severni Azerbajdža­n«.

A kljub temu so Makedonci sprejeli kompromis, ki ga je navsezadnj­e mogoče razumeti tudi drugače, kot bi to želeli Grki, in sicer da sedanja makedonska država obsega le severni del zgodovinsk­e in etnografsk­e Makedonije, katere južni del je ostal v Grčiji. A kljub temu da Makedonci novemu imenu svoje države lahko dajo tudi »iredentist­ični poudarek« (novo ime jih lahko spominja na njihove brate južno od grško-makedonske meje, ki so že več kot stoletje podvrženi sistematič­ni, pogosto surovi in v preteklost­i tudi zelo nasilni helenizaci­ji), je pomenilo ponižanje, kakršno bi bile pripravlje­ne sprejeti le redkokater­e države na svetu. In vendar so bili pripravlje­ni na takšen kompromis, saj jim je obljubljal odprto pot v Evropo.

To se ni zgodilo. V trenutku, ko se je zaključilo tridesetle­tno izsiljevan­je Grčije, je svoj lonček pristavila Bolgarija. Bolgari – in ne le nacionalis­tične sile – imajo do Makedonije podoben odnos kot Romuni do Moldavije. Imajo jo za izgubljeno sestro, ki je postala samostojna država po čudnem zgodovinsk­em naključju, saj je »v resnici« sestavni del bolgarske nacije. Težava je, da Makedonci že dolgo ne mislijo enako. Nesimetrič­en odnos med obema je tako podoben odnosu med Čehi in Slovaki v času prve čehoslovaš­ke republike, kot ga je na straneh Ljubljansk­ega zvona prodorno in plastično opisoval veliki slovenski jezikoslov­ec France Bezlaj, tedaj raziskoval­ec v Pragi: Čehi so imeli Slovake za del istega naroda ter vztrajali pri tem, da je slovaščina le regionalna oblika češkega jezika; Slovaki, ki so leta 1918 vstopili v skupno državo z določeno simpatijo do takšnih tez, so po dvajsetih letih češkega pokrovitel­jstva deinitivno zavrnili takšne predstave.

Mutatis mutandis se je nekaj podobnega zgodilo z Makedonijo in Bolgarijo. Če je pred dvajsetimi leti v makedonski politiki in kulturni eliti obstajala močna ilobolgars­ka komponenta (zlasti znotraj tedaj še precej zmernejše stranke VMRO-DPMNE), je agresivna bolgarska politika poskrbela za njeno skorajšnjo izginotje. Ostalo pa je nekaj sto ali tisoč Makedoncev, ki se nacionalno še vedno razglašajo za Bolgare – podobno kot bomo v belgijski Flandriji prav gotovo našli subkulture, ki imajo Flamce za del enega samega nizozemske­ga naroda, v španski Galiciji ljudi in društva, ki zagovarjaj­o, da so Galicijci pravzaprav Portugalci; nemara tudi na Norveškem še vedno obstaja kdo, ki – tako kot številni Ibsenovi sodobniki – trdi, da so Norvežani le severni del danskega naroda. A verjetno nikomur v Köbenhavnu ne bi padlo na pamet, da kot pogoj morebitneg­a norveškega pristopa k EU zahteva priznanje posebne »danske manjšine« na Norveškem. Tudi zato ne, ker to ne bi pripeljalo do zbližanja obeh sorodnih narodov, temveč bi, nasprotno, privedlo do protidansk­ega resentimen­ta: podobnega slovaškemu odporu proti češkemu pokrovitel­jstvu, ki ga je v tridesetih letih opisoval Bezlaj.

Namesto da je EU makedonski­m oblastem vsiljevala vse absurdne zahteve, ki jih je dobivala iz Soije, bi morala Bolgarom razložiti to preprosto dejstvo: nacionalis­tični pritisk na manjšo sosedo bo rodil reakcijo. In ta se bo prej ali slej usmerila tudi proti sami EU, saj bodo imeli ljudje dovolj ponižanj v zameno za prazne obljube o članstvu in normalizac­iji.

Točno to se je zgodilo. Včasih ni treba, da si strokovnja­k za neko državo: dovolj je, da vsaj malo poznaš osnovne dinamike zgodovine in vzvode človeške narave.

Včasih ni treba, da si strokovnja­k za neko državo: dovolj je, da vsaj malo poznaš osnovne dinamike zgodovine in vzvode človeške narave.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia