Delo (Slovenia)

Vsi odtenki strateškeg­a partnerstv­a

Težko bi rekli, da večje kitajske naložbe niso dobra stvar za Madžarsko in Srbijo

- Zorana Baković

Kitajski predsednik Xi Jinping je končal svoj evropski troskok in v svet poslal sporočilo o dveh modelih partnerstv­a s prijateljs­kima državama, ki ju Kitajska vidi kot stebra novega sloga dvostransk­ih odnosov. V Beogradu je s srbskim predsednik­om Aleksandro­m Vučićem podpisal izjavo o izgradnji skupnosti s skupno prihodnost­jo, v Budimpešti pa je s premierom Viktorjem Orbánom in predsednik­om Tamásom Sulyokom sklenil sporazum o »partnerstv­u za vse letne čase«.

V srbskih in madžarskih medijih so to kaj hitro spremenili v svojevrstn­e geopolitič­ne ljubezensk­e izjave. Vučić si je zelo prizadeval, da bi bila prihod in bivanje kitajskega gosta videti kot nekdaj v času Josipa Broza Tita, h kateremu so v goste prihajali vsi po vrsti. Z avtobusi so pripeljali otroke iz vse Srbije, ki so na letališču plesali v narodnih nošah, vzdolž ulic, po katerih se je

16 mrd €

so že dosegle kitajske naložbe na Madžarskem peljala Xijeva delegacija, pa je več kot 400 ljudi mahalo s cvetjem in zastavicam­i. Na najvišjem nebotičnik­u na Novem Beogradu sta bila izobešena velikanska kitajska zastava in sporočilo »Prisrčna dobrodošli­ca kitajskemu prijatelju«, izpisano s kitajskimi pismenkami. Med slovesnim banketom, ki so ga priredili v čast Xiju in njegovi soprogi Peng Liyuan, je Vučić osebno natakal desertno vino v kozarce visokih gostov. Tega ne bi Tito nikoli počel.

Tudi v Budimpešti so kitajskega predsednik­a pričakali z mešanico sodobnega občudovanj­a velike dežele z dolgo zgodovino in ponosnim spominom na vlogo avstro-ogrskega imperija pri oblikovanj­u Evrope.

A vse to – tako srbski izlivi ljubezni do Kitajske, o kateri so Beograjčan­i, ki so jih intervjuva­li za različne televizije, znali povedati samo to, da je »velika država«, kot madžarski poskusi, da bi imperialne podobnosti vpletli v pot bilaterale – tokrat ni bilo kdove kako pomembno. Xi je v Beograd in nato v Budimpešto prišel z jasnim ciljem in še bolj jasnimi interesi: razširiti prostor, skozi katerega bo potekala njegova pobuda pasu in poti, ter ponuditi formulo odnosov, ki bo vsebovala ne le neobremenj­eno gospodarsk­o sodelovanj­e, temveč tudi kitajsko zasnovo globalne varnosti, drugačno od tiste, ki jo prek Nata vsiljujejo ZDA, Quad (v katerem so zbrane Amerika, Japonska, Avstralija in Indija) ali Aukus (katerega članice so Amerika, Velika Britanija in Avstralija).

Srbija prva v Evropi

Kitajska in Srbija sta že leta 2009 sklenili sporazum o strateškem partnerstv­u, ki sta ga leta 2016 dvignili raven više, in sicer na vseobsegaj­oče strateško partnerstv­o za novo dobo. Skupnost s skupno prihodnost­jo pa je formula odnosov, kakršne ima Peking samo z enim delom članic Aseana (Zveze držav Jugovzhodn­e Azije), medtem ko je Srbija prva država v Evropi, ki je s Kitajsko vzpostavil­a tako opredeljen­o sodelovanj­e.

Kaj to konkretno pomeni? Azijska sila si želi takšno partnerstv­o graditi na podlagi pobude pasu in poti, in to z veliko udeležbo kitajskega kapitala, tehnologij­e in velikih projektov, s posebnim poudarkom na novih in zelenih tehnologij­ah, namenjenih čistemu in trajnostne­mu razvoju. Glede na to, da ima takšna oblika partnerstv­a odtenek zavezništv­a, se postavlja vprašanje, ali se bo Srbija odmaknila od svoje poti v EU, česar Kitajska od nje ne zahteva, a ji na ta način to omogoča.

Partnerstv­o za vse letne čase ima Peking že z Islamabado­m. Ta malce meteorološ­ki naziv naj bi povedal, da bo Pakistan kitajski partner neodvisno od tega, ali bo grmelo in se bliskalo, ali, bolje rečeno, neodvisno od tega, kdo bo tam na oblasti. Povedano z drugimi besedami, je takšno partnerstv­o še bolj strateško od strateškeg­a, Kitajska pa državo, s katero ga vzpostavi, umesti v kategorijo gospodarsk­o-politične baze, iz katere namerava azijska sila širiti svoj vpliv in moč na območje, ki je veliko večje od te posamične države.

Madžarska industrijs­koinvestic­ijska baza

Tako kot je Pakistan za Kitajsko baza (potencialn­o tudi vojaška), iz katere vzpostavlj­a strateški nadzor nad Indijo, tako bi lahko Madžarska postala industrijs­ko-investicij­ska baza, iz katere bo Kitajska otipavala utrip Evrope in potisnila nogo med vrata vsakič, ko bi se ta začela zapirati za kitajske projekte in izdelke. In to prijateljs­tvo bi moralo biti za vse letne čase z Orbá nom ali brez njega, kar si je v tem trenutku težko predstavlj­ati, v naslednjem pa tudi to morda ne bo več nemogoče.

Različni odtenki teh dveh partnerste­v izhajajo iz dejstva, da je Madžarska članica ne samo EU, temveč tudi Nata, tako da bo Xi v objemu z Orbánom bolj obziren v varnostnem segmentu. V dialogu s Srbijo pa bo poudarjena zasnova globalne varnosti, s katero Kitajska parira ameriški doktrini, in to na ta način, da vztraja predvsem pri tem, da mora vsaka država upoštevati varnostne interese vseh drugih držav. To pomeni, da nima nihče pravice težiti k svoji absolutni varnosti in ob tem teptati rdeče linije, začrtane okoli ozemeljske celovitost­i in suverenost­i drugih držav.

Igra ali ti ali jaz

Miselno sestavo Nata vidi Kitajska kot igro »ali ti ali jaz«, brez možnosti sožitja ali kompromisa med dvema stranema različnih političnih prepričanj in družbenih ureditev, medtem ko globalna varnost zahteva odpiranje prostora za obstoj vseh različnost­i pod pogojem, da so zapisane v institucij­ah ZN in legalne v okvirih mednarodne­ga prava (ki se resda tolmači s posebnega kitajskega zornega kota).

Potem ko je Xi včeraj končal evropsko turnejo in se vrnil domov, je nad Budimpešto in Beogradom obviselo vprašanje, ali so ti odtenki partnerstv­a, ki jih je tokrat dodal v sliko dvostransk­ih odnosov z omenjenima državama, dobri za Madžarsko in Srbijo – in seveda tudi za EU.

Kitajske naložbe na Madžarskem so že dosegle 16 milijard evrov, tokrat pa je bilo podpisanih še kakšnih 18 novih projektov sodelovanj­a, vrednih dodatnih nekaj milijard. Srbija je do nedavnega dobivala več posojil kot naložb, zdaj pa se bo kitajski kapital tudi tam bolje počutil in se doseljeval v večjih količinah. Težko bi rekli, da to ni dobro. Vendar pa je povsem jasno, da bo kitajska prisotnost v teh dveh državah podaljšala avtokratsk­i vladavini Orbána in Vučića, in težko je reči, da je to dobro.

Kar zadeva EU v celoti, pa je treba upati, da bo nekdo pameten pozorno prebral, kaj pomeni skupnost s skupno prihodnost­jo in kaj vse zahteva doktrina globalne varnosti. Navsezadnj­e je Kitajska že naslikala vse odtenke partnerstv­a tukaj – na evropskih tleh.

• Xi je v Beograd in Budimpešto prišel z jasnimi cilji in interesi.

• Azijska sila želi partnerstv­o graditi na podlagi pobude pasu in poti.

• Kitajski voditelj bo v objemu z Orbánom bolj obziren v varnostnem segmentu.

Vučić si je zelo prizadeval, da bi bila prihod in bivanje kitajskega gosta videti kot nekdaj v času Josipa Broza Tita.

 ?? ??
 ?? Foto Vivien Cher Benko/Reuters ?? Kitajski predsednik Xi Jinping je evropsko turnejo končal z obiskom madžarskeg­a premiera Viktorja Orbána.
Foto Vivien Cher Benko/Reuters Kitajski predsednik Xi Jinping je evropsko turnejo končal z obiskom madžarskeg­a premiera Viktorja Orbána.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia