Delo (Slovenia)

Čakanje na domačo veselico v Pragi že zelo dolgo

Jutri uvod v športni praznik na Češkem – Tako kot leta 2015, takrat tudi z risi, tekme v Pragi in Ostravi

- Siniša Uroševič

Tudi tisti manj pozorni spremljeva­lci dinamične igre na ledu s palicami in ploščkom dobro vedo, da je Češka dežela, kjer je prepoznavn­ost hokeja na ledu izjemna, podobno kot če bi se spomnili na veličastne gradove, Karlov most v Pragi, pivo, vrhunsko ilmsko in gledališko sceno. In zato si ni težko predstavlj­ati, da bo jutrišnji začetek hokejskega SP v Pragi in Ostravi naznanil velik športni praznik.

Prav v omenjenih dveh mestih je bilo nazadnje prvenstvo pred 9 leti, torej maja 2015, ko je bila med 16-člansko svetovno elito tudi slovenska hokejska reprezenta­nca. Takrat je celo sestavila najmočnejš­o ekipo na prvenstvih doslej, z Anžetom Kopitarjem in Janom Muršakom primerljiv­o tudi s tistim sanjskim moštvom iz olimpijske­ga Sočija eno leto prej. Na Češkem so takrat risi razočarali, rekordno število obiskovalc­ev iz Slovenije – na tekmi z Norveško se jih je zbralo 3000 – je pričakoval­o obstanek med najboljšim­i, pa tega ni bilo.

Največ privržence­v ima sicer po hokejskem svetu Kanada, ki bo v teh dneh branila naslov najboljše z lanskega prvenstva. Risi so takrat igrali v Rigi, inalni del za kolajne pa je bil v Tampereju na Finskem.

Kanadčani se sicer, sodeč po zadnjih prvenstvih, na češkem ledu imenitno počutijo, saj so osvojili naslov prvaka v imenitni dvorani O2 v Pragi, eni najlepših lednih na stari celini, tako pomladi 2004 kot tudi leta 2015. Pri tem zadnjem prvenstvu je bil njihov prvi as Sidney Crosby, takrat se je kot 26. hokejist dotlej vpisal v t. i. zlati trojni klub, v katerem so igralci s tremi najbolj cenjenimi moštvenimi lovorikami v hokeju – Stanleyjev­im pokalom, zlato olimpijsko kolajno ter naslovom svetovnega prvaka.

Po imenih sodeč Kanada tokrat nima tako zveneče postave kot takrat pred devetimi leti, toda doma pri moštvih, ki jih zdaj ni v končnici NHL, črpa iz množice odličnih hokejistov. Vedno ima visoka pričakovan­ja Finska, tokrat s petimi olimpijski­mi prvaki iz Pekinga 2022, že jutrišnji uvodni dan ji prinaša derbi z domačo reprezenta­nco, ki sanja o lovoriki. Odkar Češka ni več v skupni federaciji s Slovaško (1. januar 1993), ni bila nikdar zlata na svojem ledu.

Tribune bodo seveda polne, navzlic vstopnicam, ki dosegajo rekordno visoke cene, slednje bodo za češke razmere rekordne tudi pri pivu. Na prizorišči­h bo pollitrski vrček stal 110 kron (4,40 evra), kar pa je še vedno ceneje kot lani, ko je v dvorani v Rigi eno pivo stalo 6 evrov, v Tampereju pa 9.

 ?? Foto Jussi Nukari/Reuters ?? Pred enim letom so se takole v Tampereju naslova veselili kanadski hokejisti.
Foto Jussi Nukari/Reuters Pred enim letom so se takole v Tampereju naslova veselili kanadski hokejisti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia