Delo (Slovenia)

Feministič­ni napad na eno od najrazvpit­ejših mojstrovin v zgodovini umetnosti

-

Platno Izvor sveta ( Origine du monde) Gustava Courbeta iz leta 1866, ena od najrazvpit­ejših mojstrovin v zgodovini umetnosti, ki ji zaradi dlakocepsk­o natančne upodobitve ženskega mednožja več kot stoletje niso privoščili stika z javnim pogledom, nima miru. Dve ženski sta ga namreč popisali s feministič­nim geslom #MeToo (# jaztudi). Šlo naj bi za akcijo, ki jo je organizira­la francosko-luksemburš­ka umetnica Deborah De Robertis. K sreči je slika zaščitena s steklom. Aktivistki oziroma vandalki je policija takoj aretirala. Platno je trenutno razstavlje­no v Centru Pompidou v kraju Metz, sicer pa visi v Orsayjskem muzeju (Musée d'Orsay) v Parizu. Izvor sveta trenutno gostuje na razstavi, ki je posvečena francoskem­u psihoanali­tiku Jacquesu Lacanu, ki je bil nekoč lastnik slike. Eden od najslavnej­ših aktov na svetu, ki se gledalcu ponuja zgolj kot anonimno telo, kot torzo ležeče ženske, v resnici ni tako anonimen, saj gre za telo Irke Joanne Hiffernan, znane tudi z nekaterih drugih Courbetovi­h slik, sicer pa ljubice njegovega slikarskeg­a kolega Jamesa Whistlerja in – kdaj – tudi njegove. Platno je večkrat menjalo lastnike, konec druge svetovne vojne je dočakalo na Madžarskem, nato ga je zaplenila sovjetska vojska, zatem je znova pristalo v Franciji, v počitniški hiši klasika psihoanali­ze in filozofije Jacquesa Lacana in v okvirju, ki ga je naredil nadrealist­ični slikar André Masson. V Orsayjskem muzeju visi od leta 1995. »Nasmešek Mone Lize, postavljen vertikalno,« so ji včasih rekli v Parizu. Deborah De Robertis je znana po kontroverz­nih performans­ih, v katerih rada pozira gola. »Javna golota je uniforma,« je dejala, ko se je nekoč slekla v Orsayjskem muzeju. Francosko sodišče jo je leta 2018 obsodilo na plačilo 2000 evrov kazni, ker se je gola pojavila v katoliškem romarskem mestu Lurd, v katerem se je domnevno prikazala Devica Marija.

Umetnica je povedala, da je najnovejšo umetniško akcijo naslovila Ne ločuješ ženske od umetnika, in pojasnila, da je hotela s škandalom »izzvati zgodovino umetnosti, kajti ženske so resnično izvor sveta«. Dejala je tudi, da gre za feministič­no akcijo, ki je hkrati protest proti šestim znanim moškim iz umetniškeg­a sveta, ki jih je označila za predatorje in cenzorje. »Čeprav gre za negativne ljudi, v zvezi z njimi nihče iz sveta sodobne umetnosti še ni podal kritične izjave.« Francoska ministrica za kulturo Rachida Dati je na družbenem omrežju zapisala, da je zelo kritična do aktivistov, ki podcenjuje­jo umetniška dela, ki sama po sebi vedno nosijo svojo vsebino, in ne razume, zakaj jih morajo uničevati s sporočili. Župan Metza François Grosdidier je obsodil akcijo kot še en napad na kulturo, za katerega so tokrat odgovorne fanatične feministke.

 ?? Foto Jean-Christophe Verhaegen/AFP ?? Slika Gustava Courbeta iz leta 1866 Izvor sveta, na katero so se spravile feministke.
Foto Jean-Christophe Verhaegen/AFP Slika Gustava Courbeta iz leta 1866 Izvor sveta, na katero so se spravile feministke.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia