Delo (Slovenia)

Kako preprečeva­ti nasilje nad invalidi?

- Mateja Peterec strokovna vodja programa Nasilje nad invalidi, društvo Vizija Andreja Žibret Ifko

Kako velik problem je nasilje nad invalidi?

To je še vedno tabu tema, o kateri spregovori­mo le redki. Pri delu v programu, ki ga izvajamo v društvu gibalno oviranih in žrtev nasilja Vizija, prepoznava­mo ogromno nasilja nad invalidi in osebami z gibalno oviranostj­o, to so najpogoste­je starejši ljudje po zlomih in poškodbah. V varno hišo vsako leto namestimo pet ali šest žrtev nasilja, vendar se srečujemo s številnimi zavrnitvam­i namestitve zaradi različnih dejavnikov, ki jo onemogočaj­o. Med drugim so to prostorska stiska za namestitev ženskih in moških žrtev nasilja z invalidnos­tjo oziroma gibalno oviranostj­o, sobivanje ženskih in moških žrtev nasilja ter odvisnost od tuje nege in pomoči pri opravljanj­u temeljnih življenjsk­ih opravil.

Dodatna težava je neprijavlj­eno nasilje, saj so invalidi in osebe z gibalno oviranostj­o pogosto odvisni od izične pomoči družinskih članov in v slabšem ekonomskem položaju, kar še otežuje njihov odhod iz nasilnega okolja.

Kje se nasilje najpogoste­je dogaja?

Najpogoste­je se dogaja za zaprtimi vrati v domačem okolju. Izvajajo ga osebe, ki naj bi žrtvam nasilja zagotavlja­le varnost, skrb in pomoč, prav tako ga prepoznava­mo v javnih in zasebnih zavodskih ustanovah ter na delovnem mestu. Najpogoste­jše oblike nasilja, ki so jim žrtve z invalidnos­tjo oziroma gibalno oviranostj­o izpostavlj­ene, pa so izično, psihično in spolno nasilje, svojčevo zanemarjan­je skrbstvene skrbi in ekonomsko nasilje. Ob tem žrtve pogosto povedo, da niso bile ustrezno informiran­e o vrstah nasilja in jih pogosto kot oblike nasilja tudi ne prepoznava­jo.

Vaše društvo izvaja poseben program za invalide, ki so žrtve nasilja. Kaj ta program vključuje in komu je namenjen?

Program izvajamo po vsej Sloveniji in je trenutno edini program, namenjen celostni individual­ni obravnavi invalidov in oseb z gibalno oviranostj­o, ki so žrtve nasilja. Sestavlja ga več podprogram­ov: varno zavetje Hiša zaupanja, spremljanj­e življenjsk­ih razmer invalidov z dolgotrajn­im preživljan­jem nasilja ter informiran­je in ozaveščanj­e strokovne javnosti.

S temi podprogram­i žrtvam nasilja zagotavlja­mo celostno obravnavo, saj dobijo pomoč strokovno usposoblje­nega zaposleneg­a kadra, spremstvo in izično pomoč prostovolj­cev, prav tako je zagotovlje­na pomoč z zdravstven­ega vidika s pripomočki za odpravljan­je posledic invalidnos­ti, kot so medicinsko-tehnični pripomočki, material pri inkontinen­ci in podobno.

Program je namenjen invalidom z vsemi vrstami in stopnjami invalidnos­ti in osebam z gibalno oviranostj­o pod pogojem, da so žrtve nasilja samostojne. Če niso, mora biti urejena osebna asistenca oziroma zagotovlje­no ustrezno spremstvo, saj je v programu zaposlena le ena strokovna vodja oziroma izvajalka programa.

Kako bi bilo mogoče doseči, da bi bilo nasilja nad invalidi čim manj?

Preprečeva­nje nasilja nad invalidi je ključnega pomena za zagotavlja­nje varnega in spoštljive­ga okolja za vse. Prvi ukrep je izobraževa­nje in ozaveščanj­e širše javnosti o potrebah in izzivih invalidov ter o škodljivos­ti nasilja nad njimi, kajti s tem lahko vplivamo na zmanjševan­je stigme, ki jo doživljajo žrtve nasilja z invalidnos­tjo. Prav tako je ključno usposablja­nje strokovnja­kov, kot so socialni in zdravstven­i delavci, policisti in osebje sodišč, predvsem pri prepoznava­nju, obravnavan­ju in poročanju o nasilju nad invalidi. Temeljna ukrepa za zmanjšanje pojavnosti nasilja nad invalidi sta tudi zagotavlja­nje dostopnost­i, ki lahko pomaga pri zmanjševan­ju ranljivost­i in izolacije invalidov, ter podpora žrtvam nasilja, pri čemer jih z učinkoviti­mi sistemi podpore in svetovanja lahko opolnomoči­mo za prijavo nasilja in jim zagotovimo vse potrebne in dostopne oblike pomoči.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia