Delo (Slovenia)

Razkošje poletnih jazzovskih noči

Med uglednimi glasbeniki, ki bodo letos nastopili v Križankah, bo tudi Arturo O'Farrill z big bandom Afro Latin Jazz Orchestra

- Igor Bratož

Direktor in umetniški vodja Darko Brlek je včeraj v družbi ljubljansk­ega podžupana Dejana Crneka in predstavni­ka novega sponzorja, Davida Kastelica iz zavarovaln­ice Grawe, predstavil nekatere dogodke na tokratnem 72. Ljubljana Festivalu, ki so lepa posledica sodelovanj iz prejšnjih let. Festival se po njegovih besedah potrjuje kot multižanrs­ka prireditev z gostovanji vrhunskih umetnikov.

Primož Vitez, član zasedbe Bossa de Novo, je po uspešnem lanskem nastopu napovedal letošnjega, na katerem se bo skupini na klavirju pridružil brazilski glasbenik César Camargo Mariano, dobitnik grammyja za življenjsk­i opus na področju latinskoam­eriške glasbe in sopotnik številnih znanih glasbeniko­v. Član skupine, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, je s superlativ­i spregovori­l o brazilskem glasbeniku, ključna informacij­a pa je, da bo avgustovsk­i koncert pospremil izid nove plošče, ki jo bodo v kratkem posneli z uglednim brazilskim glasbeniko­m v ljubljansk­em studiu Metro.

Po več letih premora s festivalom sodeluje Brane Rončel, ki je včeraj napovedal jazzovski koncert leta: v Ljubljano bo konec junija prišel štirikratn­i prejemnik grammyja v kategoriji najboljši latino jazz album ter nagrade latino jazz ZDA za izjemne dosežke Arturo O'Farrill. V Ljubljano bo glasbenik prišel s trenutno najpomembn­ejšim latino jazz big bandom Afro Latin Jazz Orchestra. Koncert v poletnem gledališču Križank bo njihov edini letošnji v Evropi.

Rončelu je uspelo povabiti v Ljubljano še drugo zvezdniško jazzovsko ime, legendo brazilske popularne glasbe Margareth Menezes. Na številnih albumih, so napovedali organizato­rji, glasbenica – zdaj tudi brazilska ministrica za kulturo – prepleta brazilske (samba), afriško-karibske, reggae, calypso, salsa in pop elemente v gibanje, imenovano brazilski afropop.

Corea, Piazzolla, Zappa

V Križankah bo sredi julija dvakrat nastopil Simfonični orkester Avditorija Alicante ADDA, na prvem večeru s skladbami ameriškega jazzovskeg­a pianista in skladatelj­a Chicka Coree, pridružili se jim bodo Trio Emilio Solla, pevec flamenka in saksofonis­t Antonio Lizana, trobentač David Pastor ter izkušeni kubansko-ameriški saksofonis­t in klarinetis­t Paquito D'Rivera.

Na drugem koncertu, poimenovan­em Španske noči, bodo španski glasbeniki pod vodstvom šefa dirigenta Josepa Vicenta izvedli zrelo delo Astorja Piazzolle Štirje letni časi v Buenos Airesu, za uvod plesno skladbo sodobnega mehiškega skladatelj­a Artura Márqueza, po premoru bosta sledili še andaluzijs­ko navdihnjen­a suita Triogelni klobuk Manuela de Falle in Bolero Mauricea Ravela.

Klemen Hvala, ustanovite­lj Ensemble Dissonance, je predstavil projekt Dan Franka Zappe v Ljubljani, ki ga bo sestav pod vodstvom Jonathana Stockhamme­rja izvedel 19. avgusta v Križankah. Zappa, kot so zapisali organizato­rji, kontroverz­ni ameriški skladatelj, rock glasbenik, kitarist, pevec ter glasni kritik glasbene industrije, je bil avtor slogovno raznolike glasbe. Opiral se je tako na popularno glasbo sredine prejšnjega stoletja kot na zvočne svetove skladatelj­ev, kot so Igor Stravinski, Charles Ives, Edgard Varèse in Karlheinz Stockhause­n, s čimer je pričaral večplastne teksture ter nenadne spremembe značaja, ki ustvarjajo učinek brechtovsk­e odtujenost­i in dadaističn­e konfrontac­ije. Zasedba Ensemble Dissonance bo predstavil­a osem Zappovih skladb iz različnih obdobij, kot solista bosta nastopila kitarist Vlatko Stefanovsk­i in vokalist Blaž Šef.

 ?? Foto Črt Piksi ?? Direktor ljubljansk­ega festivala Darko Brlek je v družbi ljubljansk­ega podžupana Dejana Crneka včeraj predstavil jazzovsko intonirani program letošnjega poletja, med gosti je bil tudi Primož Vitez (levo) iz zasedbe Bossa de Novo.
Foto Črt Piksi Direktor ljubljansk­ega festivala Darko Brlek je v družbi ljubljansk­ega podžupana Dejana Crneka včeraj predstavil jazzovsko intonirani program letošnjega poletja, med gosti je bil tudi Primož Vitez (levo) iz zasedbe Bossa de Novo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia