Delo (Slovenia)

Da tretji maj ne bo nikoli pozabljen

V Beogradu so se spomnili žrtev strelskega napada trinajstle­tnika

-

Pred osnovno šolo Vladislava Ribnikarja v Beogradu se je včeraj ob 8.41 oglasila sirena in zaznamoval­a začetek strelskega pohoda 13-letnega učenca Koste K. natanko pred letom dni. V vseh medijskih hišah so za minuto prekinili program. Mediji se bodo z minutno prekinitvi­jo programa tudi danes ob 22.32 poklonili žrtvam strelskega napada blizu Mladenovca, ki se je zgodil dan za beograjski­m.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je zgodaj zjutraj položil cvetje pred šolo in povedal, da je bilo dejanje opozorilo družbi, da »zaščitimo otroke pred vsakim zlom, nevarnostj­o in grožnjo«. Pozneje so se poklonili žrtvam tudi premier Miloš Vučević in nekateri ministri, svojci, prijatelji in občani pa so se zbrali pred šolo, kjer so polagali cvetje, prižigali sveče in se vpisovali v spominsko knjigo.

Čez dan je bil pri spomeniku Desanki Maksimović na Tašmajdanu organizira­n forum, na katerem so Beograjčan­i s predstavni­ki multidisci­plinarnega tima razpravlja­li o vprašanjih, povezanih z vzroki in posledicam­i množičnih strelskih pohodov ter o tem, kako jih preprečiti. Prav tako so na platnu v Tašmajdans­kem parku predvajali videokolaž spominov na ubite v strelskem napadu.

Po pisanju agencije AP je mama enajstletn­e žrtve Ane Bozović Ninela Radičević dejala, da so starši žrtev ostali sami, ker ljudje prehitro pozabimo tragične dogodke, kakršen je bil ta v Beogradu. Ninela Radičević je vodila prizadevan­ja za ohranitev spomina na vse, ki so bili ubiti v beograjski šoli in v poznejšem napadu blizu Mladenovca. »Vse, kar lahko starši naredimo, je, da se borimo, da 3. maj ne bo pozabljen. Otroci so bili žrtve: toda žrtve česa?«

Zapis, posvečen ubitim v napadu, je na spletni strani objavila tudi OŠ Vladislava Ribnikarja. »Obljubili smo, da jih bomo z Ribnikarja pospremili kot najstnike, varne, svobodne in pripravlje­ne na to, kar jih čaka v življenju. Obljubili smo, da jih bomo varovali. In smo jih učili. In smo jih varovali. Nismo jih obvarovali. Oprostite nam, ker nam ni uspelo izpolniti obljube,« so zapisali.

Sojenje napadalčev­im staršem

Kaj se je zgodilo s trinajstle­tnikom, ki je ubil devet učencev in varnostnik­a? Na višjem sodišču v Beogradu se je januarja začelo sojenje staršem mladoletne­ga napadalca. Sojenje je zaprto za javnost, spremljajo ga lahko le svojci žrtev. Višje državno tožilstvo je v obtožnici zahte

Imena žrtev

Ana Božović, Sofija Negić, Mara Anđelković, Andrija Čikić, Bojana Asović, Angelina Aćimović, Ema Kobiljski, Katarina Martinović, Adriana Dukić in varnostnik Dragan Vlahović. valo 12 let zapora za očeta ter dve leti in pol za mamo strelca. Oče je obtožen hudega kaznivega dejanja ogrožanja splošne varnosti, ker je trinajstle­tnega sina kljub mladosti učil streljati in ker orožja, ki ga je v napadu uporabil deček, ni ustrezno zavaroval. Mami sodijo zaradi nezakonite­ga posedovanj­a orožja.

Sodijo tudi lastniku strelskega kluba, v katerem se je deček učil streljati, in tamkajšnje­mu inštruktor­ju.

Zaradi mladosti napadalec za svoja dejanja ne more kazensko odgovarjat­i, so pa proti njemu in njegovim staršem, pa tudi proti šoli in državi, lani vložili odškodnins­ko tožbo svojci žrtev strelskega napada. Predsednik višjega sodišča Dragan Milošević je v torek dejal, da pričakuje, da bodo postopki v zvezi z napadom končani prihodnje leto.

Posledice na političnih tleh

Tragedija je povzročila tudi politično obračunava­nje s predstavni­ki oblasti. Parlamenta­rni opoziciji ni uspelo izglasovat­i nezaupnice proti notranjemu ministru Bratislavu Gašiću, ki so mu očitali objektivno odgovornos­t za tragedijo. Je pa podal odstop šolski minister Branko Ružić, ki se je pred tem znašel pod plazom kritik, ko je krivdo za strelski pohod pripisal zahodnim vrednotam, internetu in videoigram. Kljub političnim pretresom tragediji v Beogradu in Mladenovcu nista bistveno zamajali vladajoče Srbske napredne stranke (SNS), ki je decembra znova zmagala na parlamenta­rnih volitvah.

Na krilih enih od bolj množičnih demonstrac­ij po padcu režima Slobodana

Miloševića se je okrepila liberalna opozicija, združena v koaliciji Srbija proti nasilju, ki je s poenotenje­m kljub nepravilno­stim na lokalnih volitvah v Beogradu dosegla dober rezultat in uspelo ji je doseči njihovo ponovitev. Okrepila je tudi zahteve po izboljšanj­u volilne zakonodaje, a je pred ponovitvij­o volitev razpadla.

V osnovnih šolah so oblasti uvedle nov izbirni predmet za krepitev pozitivnih vrednot, omogočile začasno nekaznovan­o predajo nezakonite­ga orožja, napovedale so, da bodo povečali število policistov, da bo v vsaki osnovni šoli ob varnostnik­u nenehno navzoč tudi policist, pa tudi zaostritev zakonodaje o strelnem orožju. Be. B., STA

Beograd je bil včeraj v znamenju žalostne obletnice.

 ?? Foto Oliver Bunic/AFP ?? Pred osnovno šolo Vladislava Ribnikarja se je včeraj ob 8.41 oglasila sirena.
Foto Oliver Bunic/AFP Pred osnovno šolo Vladislava Ribnikarja se je včeraj ob 8.41 oglasila sirena.
 ?? ?? Otroci so bili žrtve: toda žrtve česa, se sprašujejo starši ubitih otrok.
Otroci so bili žrtve: toda žrtve česa, se sprašujejo starši ubitih otrok.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia