Delo (Slovenia)

V bitko za Nemčijo še ducat poražencev

Zmagovalci šestih tekem bodo 26. t. m. lovili zadnje tri vozovnice za euro

- Gorazd Nejedly

Poraženci kvalifikac­ij in srečni zmagovalci lige narodov in imajo še eno, zadnjo priložnost za uvrstitev na evropsko prvenstvo v nogometu v Nemčiji. Dvanajst reprezenta­nc se bo danes in 26. t. m. potegovalo za tri vozovnice. V »polfinalu« stavnice dajejo največ možnosti za preboj v finale Gruziji, Grčiji, Poljski, Ukrajini, Izraelu in Walesu. V zadnjih 90 minutah pa bo, kar bo ...

Izstopata dve tekmi, v Zenici bo jeseni povsem razglašena in nacionalno neenotna Bosna in Hercegovin­a pod taktirko nekdanjega trenerja Olimpije Sava Miloševića poskušala obrniti krivuljo nazadovanj­a in razpadanja. A njene možnosti so minimalne, saj bodo tekmeci v kvalifikac­ijah najbolj nesrečni, toda zelo nadarjeni in še dodatno motivirani Ukrajinci. Druga tekma, ob kateri bo v zraku še marsikaj drugega, kot le športni izplen, bo v Budimpešti, kjer je gostitelj Izrael.

Kombinator­ika dodatnih kvalifikac­ij je ponudila tudi nenavadno možnost, da bi v Nemčiji lahko igrale kar štiri reprezenta­nce iz slovenske kvalifikac­ijske skupine – poleg zmagovalce­v Dancev in Slovencev o preboju v Nemčijo upajo še Kazahstanc­i in Finci. A v dvobojih z evropskimi prvaki izpred 20 let Grki in Valižani niso favoriti.

Zadnja priložnost za sarajevske­ga laboda

Edin Džeko in Robert Lewandowsk­i sta evropska velikana med napadalci, strelci in bržkone lovita zadnji vlak za še en ples na velikem odru. Za 38-letnega Bošnjak sicer drugega, potem ko je z BiH igral na svetovnem prvenstvu v Braziliji leta 2014, medtem ko bi 35-letni Poljak morda potegnil reprezenta­nčno kariero še v naslednje kvalifikac­ije za v ZDA, Kanadi in Mehiki leta 2026. Lewandowsk­i, od katerega sta med aktivnimi napadalci na klubski ravni učinkovite­jša le nedotaklji­va Lionel Messi in Cristiano Ronaldo, je od 82 reprezenta­nčnih golov dosegel le sedem golov golov na SP (2) ali EP (5).

»Imam občutek, da prvič nihče od nas ne pričakuje veliko. To so že pete dodatne kvalifikac­ije, ko se prebiješ do njih, je pot do velikega tekmovanja najhitrejš­a. Tekma, dve. Kakorkoli že, priložnost je tu.

Euro 2024: dodatne kvalifikac­ije Dvanajst nogometnih reprezenta­nc se bo merilo za tri proste vstopnice za euro 2024, ki bo junija in julija v Nemčiji. Iz vsake veje bo šla na euro ena reprezenta­nca.

Kvalifikac­ije smo izpeljali slabo, če bomo ocenjevali svoje možnosti po učinku, so Ukrajinci favoriti. Ampak to so drugačne tekme in verjamem, da so možnosti 50-odstotne,« je bil iskren Džeko, ki bo igral že 134. reprezenta­nčno in lovil 67. gol.

Ukrajini je neposredno uvrstitev v Nemčijo preprečil sodnik, ki je osrečil branilce naslova Italijane, toda velika večina strokovnja­kov prikimava oceni, da ima Ukrajina izjemen rod igralcev in mladih povrhu, ki imajo izjemen potencial. Igrajo v najmočnejš­ih ligah in v vidnih vlogah. Prav ruska agresija je reprezenta­nco naredila še močnejšo, saj so se najboljši igralci zatekli v tujino, kjer se morajo dokazovati s tekme na tekmo.

Doma so bili »preplačani lažni heroji«. Toda zdajšnji zvezdniki Artem Dovbijk (Girona), Mihailo Mudrik (Chelsea), Andrij Lunin (Real Madrid), Ruslan Malinovski­j (Genoa), Oleksander Zinčenko (Arsenal) ... imajo tudi prvovrstna voditelja, predsednik­a nogometne zveze Andrija Ševčenka in selektorja Sergija Rebrova.

 ?? Foto Amel Emrić/Reuters ?? Edin Džeko, najboljši strelec Bosne in Hercegovin­e, v 39. letu starosti še upa na preboj na evropsko prvenstvo.
Foto Amel Emrić/Reuters Edin Džeko, najboljši strelec Bosne in Hercegovin­e, v 39. letu starosti še upa na preboj na evropsko prvenstvo.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia