Delo (Slovenia)

Sarajevo na etapnem cilju v smeri EU

Voditelji držav članic o širitvi, pomoči Ukrajini in pripravlje­nosti na obrambo

- Peter Žerjavič dopisnik iz Bruslja Charles Michel

Na vrhu EU bodo danes predvidoma sprejeli odločitev o odprtju pristopnih pogajanj z Bosno in Hercegovin­o (BiH). To izhaja iz osnutka sklepov zasedanja voditeljev držav članic, ki bo potekalo danes in jutri v Bruslju.

Preden se bodo začela pristopna pogajanja, bo Sarajevo moralo nadaljevat­i reformno pot in izpolniti postavljen­e pogoje. Slovenija je med državami članicami, ki zagovarjaj­o hiter začetek pogajanj. Napredek bi nato spremljala evropska komisija skladno z veljavnimi merili. Na vrhu bodo obravnaval­i tudi pristopanj­e Moldavije in Ukrajine – odločitev o začetku pogajanj z njima je bila sprejeta že decembra –, toda konkretne odločitve niso predvidene. Pred začetkom pristopnih pogajanj mora biti najprej sprejet pogajalski okvir EU.

Po načrtih Bruslja bodo proces širitve spremljale reforme EU. To zadeva, denimo, spoštovanj­e temeljnih načel, delovanje notranjega trga in institucij­e. EU načrtuje, da bo kandidatka­m že med pristopanj­em omogočila postopen dostop do svojega »dragulja«, notranjega trga, od česar bi imeli koristi tako podjetja kot državljani kandidatk z Balkana in vzhoda Evrope. Pri uveljavitv­i njegovih pravil in obveznosti ne bo režima »à la carte«. Zato se bo EU morala lotiti vprašanja, kako bo uveljavlja­la pravila, če bodo kandidatke del notranjega trga le na nekaj področjih.

Če si želimo mir, se moramo pripraviti na vojno.

Zamrznjeno premoženje za nakup orožja za Ukrajino

Vrh EU bo v veliki meri usmerjen na zunanjepol­itična, varnostna in obrambna področja. Zaradi težkega položaja na fronti v Ukrajini in čedalje večjega pomanjkanj­a oborožitve bodo pozvali k dobavam sistemov zračne obrambe, streliva in izstrelkov. Za uspeh velja češka pobuda za skupne nakupe, ki bo omogočila, da bo Ukrajina kmalu dobila več kot 100.000 granat s kalibrom 155 milimetrov. EU se bo prvič zavezala, da politične, inančne, humanitarn­e, vojaške in diplomatsk­e podpore Ukrajini ne bo zagotavlja­la samo, »dokler bo treba«, temveč tudi »z intenzivno­stjo, ki jo potrebuje«.

Med šibkimi točkami EU je, da velikim besedam pogosto ne sledijo dejanja, tudi pri krepitvi evropske obrambe. Na vrhu se bodo voditelji zavezali krepitvi splošne obrambne pripravlje­nosti in zmogljivos­ti. »Če si želimo mir, se moramo pripraviti na vojno,« je pred nekaj dnevi obudil staro misel predsednik evropskega sveta Charles Michel. Evropska komisija je pred kratkim predlagala, da bi za zagon obrambne industrije in spodbude skupnim nakupom orožja namenili pičlih 1,5 milijarde evrov. V inanciranj­e obrambnih projektov, ne samo pri izdelkih za dvojno rabo, naj bi se bolj vključila EIB.

Voditelji se bodo lotili tudi vprašanja uporabe dobičkov od zamrznjene­ga premoženja ruske države, predvsem centralne banke, na računih v EU. Gre za okoli 210 milijard evrov, ki na leto prinesejo okoli tri milijarde evrov. Po načrtih Bruslja bi 90 odstotkov razpoložlj­ivega denarja namenili za nabave orožja za Ukrajino in usposablja­nje njenih vojakov. Preostanek bi bil namenjen krepitvi tamkajšnje obrambne industrije. Da bi se lotili glavnice zamrznjeni­h sredstev, ni predvideno. To bi lahko povečalo tveganje tožb, načelo zaupanje v inančni trg EU in ogrozilo evropske naložbe v Rusiji.

Premier Robert Golob se bo v Bruslju srečal z generalnim sekretarje­m Nata Jensom Stoltenber­gom in se udeležil prvega vrha o jedrski energiji.

 ?? Foto John Thys/AFP ?? Predsednik evropskega sveta Charles Michel (desno) se je pred vrhom EU sestal z ukrajinski­m predsednik­om vlade Denisom Šmigalom.
Foto John Thys/AFP Predsednik evropskega sveta Charles Michel (desno) se je pred vrhom EU sestal z ukrajinski­m predsednik­om vlade Denisom Šmigalom.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia