Delo (Slovenia)

Marsikdo bi na vrhu SDS raje videl Logarja

Pred 30 leti je prvaka SDS ogrožala udbomaija, danes pa se zdi, da ga najbolj dolgoletni politični sopotnik

- Suzana Kos

Minilo je 30 let od zadeve Depala vas, ko so pripadniki ministrstv­a za obrambo 20. marca 1994 v tem kraju pri Ljubljani aretirali tajnega policijske­ga sodelavca Milana Smolnikarj­a. Aretirali so civilista in ga nato odpeljali na sedež vojaške obveščeval­ne službe. Pred Depalo vasjo so se več mesecev povečevale napetosti med notranjim in obrambnim ministrstv­om, ki ga je takrat vodil Janez Janša. Številni so se celo bali državnega udara.

O dogodku pri Depali vasi je pred tridesetim­i leti prvi pisal tednik Mladina, objavil je Smolnikarj­evo izpoved in tudi njegove fotograije iz bolnišnice, kjer je končal po aretaciji. Zadeva se je hitro razplamtel­a in tedanji premier Janez Drnovšek je preiskovan­je ravnanj pripadniko­v varnostneg­a organa ministrstv­a za obrambo predal posebni komisiji. Ta je ocenila, da so presegli pooblastil­a. Drnovšek je nato državnemu zboru predlagal, naj Janeza Janšo razreši z ministrske­ga položaja. Ob protestih njegovih privržence­v pred parlamento­m je bil s funkcije razrešen devet dni po dogodku.

Janša trdi, da je takratna neokomunis­tična struktura zlorabila več državnih in paradržavn­ih institucij za nezakonit notranji obračun s političnim­i nasprotnik­i. Takrat je bil slabo leto dni predsednik predhodnic­e SDS – na čelo stranke je bil namreč izvoljen maja leta 1993. Do danes si je nedvomno priboril primat vodilne osebnosti desnega političneg­a pola.

Kot prvak največje opozicijsk­e stranke tudi v času vlade Roberta Goloba z različnimi manevri močno vpliva na tempo v koaliciji, za danes je v središču Ljubljane napovedal tudi veliki protestniš­ki shod z naslovom Dovolj. Shod je prvič omenil konec januarja v odzivu na novico, da je Komisija za preprečeva­nje korupcije ustavila preiskavo proti predsednik­u vlade Roberta Goloba zaradi njegovega vplivanja na delo policije. Na shodu pričakujej­o več tisoč ljudi.

Velika anketna podpora Logarju

Medtem pa se Janši veliko dogaja tudi v stranki in poslanski skupini, v kateri trije poslanci – ob Anžetu Logarju še Eva Irgl in Dejan Kaloh – niso podpisali izjave, s katero je izvršilni odbor SDS od poslancev želel zavezo, da bodo do konca aktualnega sklica državnega zbora tako v njem kot zunaj njega delovali kot člani SDS in člani poslanske skupine SDS. Janša je zavrnitev podpisa izjave komentiral z oceno, da Logar namerava na naslednjih volitvah z novo stranko onemogočit­i zmago SDS.

Iz SDS je od ustanovitv­e Logarjeve Platforme sodelovanj­a po do zdaj znanih podatkih izstopilo sedem članov. Anketa, ki jo je agencija Ninamedia izvedla minuli teden, ob križanju podatkov s strankarsk­imi preferenca­mi kaže, da ima Logar med podporniki SDS veliko simpatizer­jev. Enako je, kaže graika, tudi s podporo stranki, ki bi jo ustanovil.

Brez upoštevanj­a strankarsk­ih preferenc pa je delež tistih, ki so odgovorili, da bi volili stranko, ki bi jo ustanovil Anže Logar, 34,9 odstotka. Če pa bi bil predsednik SDS Anže Logar, je kar 46,8 odstotka vprašanih odgovorilo, da bi volilo to stranko.

Gregor Virant, nekdanji Janšev minister in predsednik Državljans­ke liste, je pred časom ocenil, da bi na mestu Anžeta Logarja počakal v SDS na umik Janeza Janše z vrha in kandidiral za vodenje etablirane, dobro organizira­ne stranke. Lahko bi obdržal njene programske temelje, hkrati pa spremenil način delovanja, stranko modernizir­al in z njo zmagal na volitvah.

»Za to je prepozno, stvari so šle predaleč,« komentira Virantov nasvet politični analitik dr. Dejan Verčič. Janševe poteze kažejo prizadevan­ja za to, da bi Logar zapustil poslansko skupino SDS – po 30 letih od Depale vasi mu je zdaj najbolj nevaren njegov dolgoletni strankarsk­i sopotnik.

• Pred 30 leti je po Janševi oceni z njim obračunala udbomaija.

• Depala vas je zaznamoval­a slovensko politiko.

• Več anketirani­h bi volilo SDS, če bi jo vodil Logar, kot stranko, ki bi jo ustanovil.

Dogodek pri Depali vasi po treh desetletji­h v družbi pušča globoko delitev. V Sloveniji od leta 1994 ni konsenza, da oblastne institucij­e lahko počnejo zgolj tisto, kar jim je izrecno dovoljeno z zakonom. Drugič, v državi ni konsenza, da je vojska na svetu zato, da državo brani pred zunanjo nevarnostj­o. Ker se od Depale vasi vleče interpreta­cija, da vojska lahko posreduje tudi v zadevah, ki nikakor ne predstavlj­ajo zunanje nevarnosti ali, denimo, naravne katastrofe, ima država globok problem s politično kulturo.

Mediji še danes zadevo Depala vas označujejo za afero. To ni bila običajna afera. To je bil državni udar, bila je pravzaprav zarota udbomaije. Bila je namerno in načrtno izvedena ne le proti osamosvoji­telju in takratnemu obrambnemu ministru Janezu Janši, ampak tudi zarota proti samostojni Sloveniji. Depala vas je v letih, ki so sledila, nedvomno zaznamoval­a in imela pomembne posledice za nadaljnje dogajanje v slovenski politiki.

 ?? Foto Črt Piksi ?? Sogovornik­i iz SDS ocenjujejo, da glede na odzive ob obiskih terena tihi prevzem stranke ni mogoč.
Foto Črt Piksi Sogovornik­i iz SDS ocenjujejo, da glede na odzive ob obiskih terena tihi prevzem stranke ni mogoč.
 ?? ??
 ?? ?? Jože Biščak novinar in publicist ter soavtor knjige Zarota Depala vas
Jože Biščak novinar in publicist ter soavtor knjige Zarota Depala vas
 ?? ?? Ali Žerdin nekdanji novinar Mladine in urednik Sobotne priloge
Ali Žerdin nekdanji novinar Mladine in urednik Sobotne priloge

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia