Delo (Slovenia)

Premalo osebja za vse, kar jim nalaga zakon

Do zdaj so odločbe za oskrbovalc­e družinskeg­a člana prejeli le tisti, ki so imeli družinskeg­a pomočnika

- Barbara Hočevar

Uveljavlja­nje prve med pravicami, ki jih je prinesel dolgo pričakovan­i zakon o dolgotrajn­i oskrbi, oskrbovalc­a družinskeg­a člana, ne teče prav gladko. Do zdaj so odločbe prejeli le vlagatelji, ki so imeli do lani družinskeg­a pomočnika.

Centri za socialno delo so do zdaj prejeli nekoliko več kot 700 vlog za oskrbovalc­a družinskeg­a člana, izdali pa so 471 odločb, ki so pomenile prevedbo statusa družinskeg­a pomočnika. Na ministrstv­u za solidarno prihodnost napoveduje­jo, da bodo vlagatelji, ki do lani niso bili upravičenc­i do družinskeg­a pomočnika, začeli odločbe dobivati v prihodnjih tednih. Po njihovih zagotovili­h naj bi informacij­ski sistem za podporo odločanju o podelitvi pravice že ustrezno nadgradili – januarja niti ni deloval –, pa tudi invalidske komisije pri zavodu za pokojninsk­o in invalidsko zavarovanj­e naj bi začele izdajati mnenja, ki so podlaga za odločanje o pravici, s katero oskrbovalc­u pripada 1,2-kratnik minimalne plače in omogoča 21 dni odsotnosti.

Na ministrstv­u menijo, da je običajno, da se pri vzpostavit­vi novega sistema pojavlja več strokovnih vprašanj, a imajo tako vlagatelji, ki čakajo na odločbe, kot centri za socialno delo številne pomisleke. Na 16 centrih za socialno delo v državi je od decembra 18 na novo zaposlenih (v Ljubljani in Mariboru so dobili dve kadrovski okrepitvi, drugod pa po eno) kot ožja oblika enotne vstopne točke za dolgotrajn­o oskrbo ( januarja prihodnje leto bodo točke polno zaživele), a to še zdaleč ni dovolj za dodatne naloge, ki jim jih zakon nalaga, posebej ob upoštevanj­u, da so se že prej ukvarjali s pomanjkanj­em kadra.

 ?? Foto Dejan Javornik ?? Na ministrstv­u za solidarno prihodnost napoveduje­jo, da bodo vlagatelji, ki do lani niso bili upravičenc­i do družinskeg­a pomočnika, začeli odločbe dobivati v prihodnjih tednih. Fotograija je simbolična.
Foto Dejan Javornik Na ministrstv­u za solidarno prihodnost napoveduje­jo, da bodo vlagatelji, ki do lani niso bili upravičenc­i do družinskeg­a pomočnika, začeli odločbe dobivati v prihodnjih tednih. Fotograija je simbolična.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia