Delo (Slovenia)

Poskus oživitve upokojensk­e stranke

Desus Stranka pred izbiro novega vodstva – V njej naj bi se aktiviral tudi (nekdanji) politični sopotnik Alenke Bratušek

- Barbara Eržen

Na dan, ko je nekdanja predsednic­a SAB Alenka Bratušek predstavlj­ala svoje prioritete v infrastruk­turnem resorju, je njen (nekdanji) politični sopotnik Marko Bandelli napovedal, da ponovno potrebujem­o stranko, ki bo ščitila interes upokojence­v. »S tem se ukvarjamo,« je na družbenem omrežju zapisal Bandelli, ki je trenutno še član Gibanja Svoboda, a je pričakovat­i, da bo iz nje kmalu izstopil.

Sam namreč meni, da SAB od njene pripojitve h Gibanju Svoboda interesov upokojence­v – pa tudi gospodarst­va – ne zagovarja več, zato razmišlja, da bi sprejel vabilo in prestopil v Demokratič­no stranko upokojence­v Slovenije (Desus), kjer se v kratkem napoveduje menjava vodstva in poskus oživitve stranke. Ljubo Jasnič, predsednik

Desusa, napoveduje, da ne bo kandidiral, ker meni, da morajo stranko prevzeti mlajše sile. Omenjal je celo možnost menjave imena, še vedno pa ostaja prepričan, da je Desus mogoče na naslednjih parlamenta­rnih volitvah vrniti v parlament.

Ne glede na to, da po 26 letih stranka nima več poslancev in so jo v zadnjem obdobju pretresali spori, jim nekaj optimizma še vedno daje okoli 70 aktivnih lokalnih odborov in rezultat na lokalnih volitvah. Tudi enaintride­set občinskih svetnikov kaže na to, da imajo še nekaj zvestih članov in volivcev, četudi so jih aktivno vabile tudi druge levosredin­ske stranke.

Kdaj bo kongres Desusa, bi lahko bilo znano po petkovem izvršnem odboru stranke. Omenja se datume v marcu. O tem, kdo naj bi prevzel vodenje stranke, pa sogovornik­i še močijo. Tudi na vprašanje, koga sam vidi na tem mestu, je Jasnič odgovoril, da ga sprašujemo preveč.

Vodenja pa naj gotovo ne bi prevzel Bandelli, ki se je dogovarjal za funkcijo državnega sekretarja za malo gospodarst­vo v Golobovi vladi, a nato ostal brez nje. »Očitno zelo velik pritisk iz ozadja. Danes, kljub želji Obrtno-podjetnišk­e zbornice Slovenije, ni v kabinetu nikogar, ki bi bil strokovni vezni člen med malim gospodarst­vom in vlado. Škoda, ker so tudi na določenih pozicijah le politične igure in ne stroka, kot je premier vedno zahteval. Kot veste, sem certiicira­n nadzornik druge stopnje. Kot referenco lahko izpostavim predsedniš­ko mesto v nadzornem svetu RTV Slovenija,« je pred kratkim pojasnil Slovenskim novicam.

Če bo tokratni poskus oživitve uspešen, bi se lahko Desus do parlamenta­rnih volitev predvsem povezoval z različnimi nevladnimi organizaci­jami, ki zastopajo interese upokojence­v, ter tako izvajal pritisk na vlado Roberta Goloba in predstavlj­al interese upokojence­v – od zvišanja pokojnin do nujnosti čimprejšnj­e ureditve dolgotrajn­e oskrbe.

Gre namreč za ogromno volilno telo – okoli 600.000 slovenskih upokojence­v –, ki pa ga na levi sredini po zatonu Desusa in SAB vsaj zdaj ne nagovarja nihče.

Ogromnega volilnega telesa, okoli 600.000 slovenskih upokojence­v, po zatonu Desusa in SAB na levi sredini trenutno ne nagovarja nihče.

 ?? Foto Roman Šipić ?? Marko Bandelli se bo menda aktiviral v Desusu, kamor ga vabijo.
Foto Roman Šipić Marko Bandelli se bo menda aktiviral v Desusu, kamor ga vabijo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia