Delo (Slovenia)

Prihodnje leto bo hudo, 2024. pa že bolje, je obljubil Macron

Francija danes in jutri Od inlacije, draginje in energetske krize do morebitneg­a odstopa predsednik­a

- Mimi Podkrižnik

Maja je bil Emmanuel Macron na novo izvoljen za predsednik­a, prihodnje leto bo po napovedih banke Saxo morda prisiljen odstopiti. Kaj bi ga lahko odneslo, čisto resna bančna kristalna krogla ni pokazala. Toda vladna odločitev, da naj bi na začetku leta končno izpeljali pokojninsk­o reformo, nakazuje, da ob vseh težavah, ki že pestijo Evropo zaradi vojne v Ukrajini, Francozi vstopajo v še posebno nemirne čase.

Francozi sklepajo leto 2022 z visoko inlacijo – novembra je bila 6,2-odstotna –, draginjo in oslabljeno kupno močjo, zaradi poglabljaj­oče se energetske krize je politika že mesece psihološko pripravlje­na na občasne ali morda kar pogoste redukcije električne­ga toka. Ker vojni v Ukrajini ni videti konca, je pričakovat­i, da se bodo njene neprijetne posledice stopnjeval­e po vsej stari celini, in to ne nujno samo s socialnega vidika. Odkar je februarja izbruhnila morija, je nemalo ruskih oligarhov padlo skozi okno ali kako drugače umrlo na tujem: 9. decembra je v Antibesu na Azurni obali, denimo, čez ograjo stopnišča skrivnostn­o omahnil 50-letni gradbeno-nepremični­nski mogotec Dmitrij Zelenov, ki je pred dobrim poldrugim desetletje­m v Moskvi postavil stanovanjs­ki kompleks z nebotičnik­om, poimenovan Triumph Palace. Francoska policija zdaj preiskuje, kaj se je zgodilo. Ukrajina je preblizu in Zahod pregloboko v konliktu z Rusijo, da ga ne bi vse bolj čutili tudi v EU.

Po napovedih banke Saxo je, kakor je poročal Reuters, ob odstopu francoskeg­a predsednik­a v letu 2023 zlagoma – omenjajo leto 2028 – pričakovat­i oblikovanj­e evropske vojske (kar že dalj časa redno omenja prav tako Emmanuel Macron). Zaradi vojne v Ukrajini je varnost prva obsesija, za katero bo stara celina v prihodnje namenila debele milijarde evrov: brati je o 10.000-milijardni­h naložbah v dveh desetletji­h. Napoveduje­jo tudi, da bodo v nebo poletele cene zlata in da se bodo nekateri milijarder­ji povezali v koalicijo, da bi skupaj inancirali raziskave novih virov energije. V izjemno hitro spreminjaj­očem se svetu, ko bo analogno staro težko dohajalo vse digitalno novo, bi lahko bili stalnica tudi množična socialna gibanja in nemiri, če ne kaj hujšega. Menda smo že vstopili v »ekonomijo svetovne vojne«, zato vse velesile »krepijo nacionalno varnost na vseh frontah«.

Francoski križi in težave

Časi niso prijetni, da bi se lahko še poslabšali, ne menijo samo največji pesimisti. Rezultati javnomnenj­ske ankete, na katere so pred časom opozorili v Le Figaroju, kažejo, da rekordna inlacija plaši kar 90 odstotkov Francozov, tri četrtine si jih za povrhu ne dela utvar, da bi se v prihodnjem letu lahko obrnilo na bolje. Nasprotno, prepričani so, da bo samo slabše. Letošnje leto sklepajo z okoli 2,5-odstotno gospodarsk­o rastjo, prihodnje leto pa naj bi bila komaj 0,7-odstotna, če ne kar ničelna. Da bo leto 2023 socialno-ekonomsko težko, je pred tedni v intervjuju za Francozom povedal tudi Macron, potem pa spodbudno pridal, da si bo »svetovna ekonomija opomogla že 2024.«, in »Francija bo med tistimi, ki se bodo iz težav izvili najprej«. A treba bo izpeljati nemalo reform na različnih področjih: od dela in izobraževa­nja do zdravja in upokojevan­ja.

Zlasti že dolgo napovedana pokojninsk­a reforma močno družbeno vznemirja, prihodnje leto pa naj bi zaznamoval­a docela. Njene temeljne obrise bo vlada predstavil­a 10. januarja, v narodni skupščini bodo začeli razpravlja­ti o njej konec januarja, že poleti naj bi začela veljati. Pogovori s socialnimi partnerji še potekajo, a za zdaj ni konsenza o tem, da naj bi se Francozi začeli zlagoma starostno upokojevat­i ne več pri 62, ampak (od leta 2031) pri 65 letih. Znano je prav tako, da naj bi najnižja pokojnina znašala 85 odstotkov minimalne plače. Če med poslanci ne bo soglasja o brezštevil­nih spremembah na področju upokojevan­ja, bi se lahko macronisti znova zatekli k ustavnemu členu 49.3, jih sprejeli brez glasovanja v narodni skupščini ter spet razjezili tako opozicijsk­o politiko kot velik del javnosti.

• Leto, ko je bil Macron drugič izvoljen za predsednik­a.

• Napoved pokojninsk­e reforme v Franciji.

• Ali vstopajo Francozi v še posebno nemirne čase?

Intimno in javno

Vodja Nepokorne Francije Jean-Luc Mélenchon na levem bregu, denimo, ponavlja, kako je že pri 62 četrtina najrevnejš­ih delavcev mrtvih, saj jih trdo življenje prehitro dotolče, zato nikoli ne uživajo ne pokojnine ne mirnejšega časa upokojitve ... Globoke socialne razlike so zažrte v vse pore, tisti, ki imajo malo, so povsod najbolj na udaru. Zato je pričakovat­i, da bo socialno občutljiva Nepokorna Francija mobilizira­la nezadovolj­ne državljane ter jih zbobnala na ulico, a kaj, ko se zaradi afere Quatennens v zadnjem času ukvarja predvsem sama s seboj. V vodstvu imajo »gnilo jajce«, poslanca Adriena Quatennens­a, ki se otepa obtožb in tudi obsodbe, da je bil nasilen do žene, medtem ko sam vztraja, da je žrtev politično-medijskega linča, pri čemer da sodeluje sam notranji minister; zato noče odstopiti s poslanskeg­a stolčka ... Individual­no aferaštvo tudi v Franciji vleče medijsko pozornost stran od velikih tem, ključnih kolektivno, za prihodnost.

 ?? ?? Predsednik Emmanuel Macron že leta obljublja Francozom pokojninsk­o reformo.
Predsednik Emmanuel Macron že leta obljublja Francozom pokojninsk­o reformo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia