Delo (Slovenia)

Sojenje se je le začelo

Balkanski bojevnik Obramba trdi, da so dokazi nezakoniti

-

Na ljubljansk­em okrožnem sodišču se je včeraj vendarle začelo novo, že tretje sojenje v zadevi Balkanski bojevnik s prvoobtože­nim Draganom Tošićem. Ker je tožilstvo modificira­lo obtožnico, obtoženi niso podali zagovora, njihovi zagovornik­i pa sodišču predlagajo, naj najprej odloči o izločitvi dokazov, ki so po njihovem nezakoniti.

Pred sodni senat je stopilo 11 od skupno 12 obtoženih, odsotna sta bila tudi dva zagovornik­a. Zagovornik­i so sodišču zato predlagali prestavite­v začetka sojenja, s čimer pa se ni strinjal sodni senat, ki ga vodi predsednic­a Marjeta Dvornik. Odločil je, da se glavna obravnava opravi, vendar pa so začasno izločili postopek zoper Suzano Remškar, Anesa Selmana in Miralema Lucevića.

Obtoženi, ki jim tožilstvo očita, da so trgovali s kokainom in organizira­li prevoze droge iz Južne Amerike, se včeraj niso zagovarjal­i, češ da bodo to storili, ko bodo dobili čistopis spremenjen­e obtožnice in ko bo sodišče odločilo o izločitvi dokazov. Višja državna tožilka Blanka Žgajnar je ob branju obtožnice namreč pojasnila, da je tožilstvo spremenilo obtožnico v delu, ki se nanaša na pravno kvalifikac­ijo kaznivega dejanja.

Po prvotni obtožbi je obdolžence­m očitala trgovanje s prepovedan­imi mamili in sodelovanj­e v hudodelski združbi, zdaj pa so ti očitki združeni v eno kaznivo dejanje, to je neupraviče­no proizvodnj­o in promet s prepovedan­imi drogami. Po pojasnilih tožilke Mateje Gončin je tožilstvo sledilo sklepu višjega sodišča iz 2019, da obtoženim ni mogoče očitati, da so bili člani hudodelske združbe.

Zagovornik­i obtoženih pa so sodišču pričakovan­o predlagali tudi izločitev dokazov, za katere menijo, da so bili pridobljen­i nezakonito. Pri tem so se med drugim sklicevali na odločitev vrhovnega sodišča, ki je pred letom dni razveljavi­lo sodbo iz leta 2018, ker se je opirala na dokaze, ki jih je policija po presoji sodišča pridobila nezakonito.

Zagovornik prvoobtože­nega Tošića Janez Koščak je ob tem predlagal še, da sodišče ob odločanju o izločitvi dokazov upošteva tudi nedavno odločitev srbskega sodišča, ki je izločilo del dokazov, povezanih s sojenjem domnevnemu balkanskem­u narkokralj­u Darku Šariću v Beogradu.

Kazenski pregon bo absolutno zastaral čez slabo leto. STA, I. R.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Pred štirimi leti je bil Dragan Tošić obsojen (na fotografij­i s svojim odvetnikom).
Foto Blaž Samec Pred štirimi leti je bil Dragan Tošić obsojen (na fotografij­i s svojim odvetnikom).

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia