Delo (Slovenia)

Z državljani rajha se bo ukvarjal tudi odbor za obrambo

Nemčija Proti pridržani sodnici iz vrst AfD so uvedli še en disciplins­ki postopek – Tožilstvo je napovedalo nove aretacije

- Barbara Zimic dopisnica iz Frankfurta

Potem ko so v sredo nemški policisti aretirali 25 osumljence­v načrtovanj­a državnega udara, so včeraj z generalneg­a zveznega tožilstva sporočili, da pričakujej­o nova pridržanja. Med racijo so policisti zasegli več kosov vojaške opreme, generalni zvezni tožilec Peter Frank pa je ocenil, da so bili člani združbe blizu dejanske izvedbe napada na politike in druge predstavni­ke oblasti. Hkrati se v javnosti pojavljajo vprašanja, kako nevarni so dejansko tako imenovani državljani rajha in kako tesno so povezani s skrajno desno Alternativ­o za Nemčijo (AfD).

Policisti so med racijami v sredo med drugimi odvzeli prostost Birgit Malsack-Winkemann, sodnici na enem od berlinskih sodišč, ki je bila v mandatu 2017– 2021 zvezna poslanka AfD. Ko se je po izteku mandata hotela vrniti na prejšnje delovno mesto, kar ji po zakonu pripada, so proti njej uvedli disciplins­ki postopek zaradi rasistični­h in nedemokrat­ičnih mnenj, ki jih je izrekala kot poslanka. Toda sodišče je pritrdilo nekdanji poslanki, da ji zakonodaja daje imuniteto za izjave v parlamentu, zato se je lahko vrnila na delovno mesto. Primer je zdaj vzbudil še več pozornosti, saj je sodnica ena izmed 54 osumljenih načrtovanj­a državnega udara in je še vedno v priporu.

Po poročanju nemških medijev je kot nekdanja poslanka še vedno imela prost dostop do parlamenta, zaradi česar se pojavljajo ugibanja, da bi lahko zagotovila vstop v parlament tudi članom teroristič­ne združbe. Poslanci AfD so v preteklih letih že omogočili vstop v zvezni parlament zanikovalc­em koronaviru­sa, ki so nato nadlegoval­i poslance. Raziskoval­ec terorizma na londonskem Kraljevem kolidžu Peter R. Neumann je za nemški javni radio Deutschlan­d Funk opozoril, da nevarnosti, ki izhajajo iz tovrstnih združb, ne smemo podcenjeva­ti, četudi se nam njihove ideje zdijo še tako bedaste. »Državljani rajha so vse bolj nevarni, ker so se oborožili in se v zadnjih dveh letih močno radikalizi­rali,« je dejal Neumann in dodal, da so bili vse bliže izvršitvi nasilnih dejanj.

Specialne enote neuspešno reformiran­e

To je potrdil tudi vodja notranje obveščeval­ne službe homas Haldenwang, ki je na javni televiziji ZDF pojasnil, da so skupino državljano­v rajha nadzirali od začetka tega leta in da so racije izvedli, ko so zasledili, da se je skupina začela oboroževat­i, priprave za napad pa so potekale. Sporno je, da so se državljani rajha, ki so v preteklost­i že streljali na policiste, povezali tudi z drugimi skrajnimi skupinami, pa tudi skrajneži znotraj vojske in policije. Prav slednje Neumanna najbolj skrbi. »Očitno reforme znotraj specialnih enot niso bile tako uspešne, kot smo menili,« je dejal.

S tem se bo ukvarjal tudi odbor zveznega parlamenta za obrambo, je napovedala njegova predsednic­a in poslanka liberalne FDP Marie-Agnes Strack-Zimmermann. Med osumljenci so namreč tudi trije vojaki, eden aktivni pripadnik specialnih enot in dva, ki nista več aktivna. Pred nekaj leti so razpustili eno od specialnih enot nemške vojske KSK, a vseh ekstremist­ov v njenih vrstah očitno niso odkrili. Zadnje aretacije kažejo, da so državljani rajha vse bolj nevarni. Po podatkih policije se je njihovo število od leta 2016 do danes povečalo z okoli 10.000 na okoli 24.000. Leta 2016 je eden od pripadniko­v združbe, ki ne priznava demokratič­ne Nemčije in njenih institucij, ubil pripadnika specialnih enot policije.

Po ugotovitva­h preiskoval­cev gre za izjemno heterogeno skupino, katere članom je skupno to, da se zavzemajo za ponovno vzpostavit­ev nemškega rajha. Nekateri se upirajo plačevanju davkov in vozijo z neregistri­ranimi vozili, drugi so iz šol izpisali svoje otroke ter ustanovili lastne »šole«, da njihovi otroci ne bi bili »indoktrini­rani« v državnih šolah. Del skupine ima, kot kažejo aretacije, tudi izjemno nevarne cilje.

• Poslanci AfD so omogočili vstop v zvezni parlament zanikovalc­em koronaviru­sa.

• Število državljano­v rajha se je od leta 2016 več kot podvojilo na 24.000.

• Heterogena skupina se zavzema za ponovno vzpostavit­ev nemškega rajha.

Državljan rajha je leta 2016 ubil policista; stroka je opozorila, da ne smemo podcenjeva­ti nevarnosti.

 ?? Foto Heiko Becker/Reuters ?? Policija med pridržanje­m enega od osumljence­v načrtovanj­a državnega udara
Foto Heiko Becker/Reuters Policija med pridržanje­m enega od osumljence­v načrtovanj­a državnega udara
 ?? Foto Reuters ?? Policija je aretirala vodjo teroristič­ne združbe, ki je načrtovala državni udar, princa Heinricha XIII.
Foto Reuters Policija je aretirala vodjo teroristič­ne združbe, ki je načrtovala državni udar, princa Heinricha XIII.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia