Delo (Slovenia)

11. junij je dan brazilske mornarice

-

1938K

itajska vojska je prebila nasipe Rumene reke v provinci Henan ter z veliko poplavo poskusila zaustaviti japonske vojake. V naslednjih devetih letih so se rečne vode širile proti jugovzhodu v sistem reke Huai prek njenih pritokov in preplavile ogromne površine zemlje v provincah Henan, Anhui in Jiangsu. Poplave so med letoma 1938 in 1947 umorile več kot 800.000 ljudi, štiri milijone prebivalce­v pa se je razselilo. Uničenje dolgo vzpostavlj­anih infrastruk­tur za nadzorovan­je Rumene reke sodi med najbolj uničujoča okoljska dejanja v zgodovini vojskovanj­a.

Ljubljani je umrla Marija Masten (roj. 1911), prva slovenska kirurginja in kasneje primarijka Novomeške bolnišnice. Medicino je študirala v Ljubljani in promoviral­a v Innsbrucku leta 1936. Zaposlila se je na na prvem kirurškem oddelku v ljubljansk­i splošni bolnišnici, leta 1951 pa na kirurškem oddelku Splošne bolnišnice v Novem mestu, kjer sta bila s prof. dr. Otonom Bajcem osem let edina kirurga. Leta 1960 je prevzela tudi novoustano­vljeni oddelek za rehabilita­cijo. Zaradi bolezni je leta 1972 opustila kirurško delo in se upokojila, še pet let pa je vodila oddelek za rehabilita­cijo.

2002A

meriški kongres je z resolucijo št. 269 priznal italijansk­emu izumitelju Antoniu Meucciju delo in dosežke pri izumu telefona. V Italiji so resolucijo razumeli kot priznanje primata nad Alexandrom Grahamom Bellom, vendar pa ostaja interpreta­cija resolucije še vedno sporna, saj se sklicuje le na njegovo delo pri izumu, ne pa na trditev, da je Meucci izumitelj telefona.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia