Delo (Slovenia)

London lahko v sporu z Brusljem precej izgubi

Posledice brexita Vzdrževanj­e normalnih odnosov je za obe strani že dolgo izziv, ki pa bo z novimi načrti britanske vlade postal še težji

- Jure Kosec

Združeno kraljestvo bo imelo v prihodnjem letu eno najnižjih rasti med večjimi gospodarst­vi. Upočasnite­v okrevanja ne bo zgolj posledica razmer v svetu, ampak jo analitiki pripisujej­o tudi šest let stari odločitvi države o izstopu iz Evropske unije, in opozarjajo, da se utegnejo z zaostrovan­jem odnosov z Brusljem težave še poglobiti.

London in Bruselj se vse od brexita trudita vzdrževati karseda normalne odnose, toda od prihodnjeg­a tedna bo ta izziv postal še veliko težji. Britanska vlada pod vodstvom Borisa Johnsona bo namreč v ponedeljek predstavil­a osnutek zakonodaje, ki bo ministrom omogočil razveljavi­tev posameznih sklopov severnoirs­kega protokola, najbolj kontroverz­nega dela ločitveneg­a sporazuma z EU.

Namen nove zakonodaje je odpraviti pomanjklji­vosti ureditve, ki so jo na Severnem Irskem vzpostavil­i po brexitu, a nevarnost je, da bo britanska stran z njo ustvarila kup novih težav. Zakonodaja bo po napovedih povečala nevarnost izbruha trgovinske vojne med EU in njeno nekdanjo članico, ki sta protokol izpogajali zato, da bi po brexitu preprečili nastanek fizične meje med Irsko in Severno Irsko, edinim delom Združenega kraljestva, ki je ostal na evropskem notranjem trgu blaga in zanj zato še vedno veljajo pravila Unije.

Iz Bruslja, Dublina in drugih evropskih prestolnic že več mesecev prihajajo svarila pred enostransk­imi posegi v obstoječo ureditev. London, nasprotno, vztraja pri stališču, da so določeni deli protokola škodljivi, saj ovirajo trgovanje med Severno Irsko in drugimi deli Združenega kraljestva ter negativno vplivajo na politično stabilnost regije, v kateri se še vedno čutijo posledice več desetletij dolgega etničnega konflikta, ki se je končal s kodifikaci­jo miru leta 1998.

Analitiki opozarjajo, da načrti britanske vlade presegajo Severno Irsko in težave, ki se pojavljajo tam, saj utegnejo ogroziti obstoječe trgovinske odnose med Unijo in njeno nekdanjo članico. »Če bo Johnson razveljavi­l protokol, lahko EU začasno prekine izvajanje delov širšega trgovinske­ga sporazuma z Združenim kraljestvo­m,« je za Delo pojasnil John Springford iz londonskeg­a Centra za evropsko reformo (Cer).

Problem, širši od Severne Irske

Čeprav bi negativne posledice trgovinske vojne čutili na obeh straneh Rokavskega preliva, bi bilo britansko gospodarst­vo primerljiv­o na slabšem. Združeno kraljestvo po napovedih Organizaci­je za gospodarsk­o sodelovanj­e in razvoj (OECD) v prihodnjem letu ne bo doseglo gospodarsk­e rasti, in sicer zaradi zaostrovan­ja denarne politike in dviga davkov. »Brexit je prispeval k obema težavama,« je prepričan Springford. »Manjše gospodarst­vo pomeni višje davke za plačilo javnih storitev, napovedi o visoki inflaciji pa so posledica globalnih dejavnikov in tudi višjih uvoznih cen zaradi trgovinski­h ovir z EU.«

Slaba gospodarsk­a slika je na Otoku delno obudila razpravo o prihodnost­i trgovinski­h odnosov z EU, pri čemer je bilo tudi v evroskepti­čnih medijih mogoče brati komentarje o tem, da je bila trda oblika brexita, v skladu s katero je država izstopila tudi z evropskega skupnega trga, morda vseeno napaka. »S tem bi si prihranili veliko težav,« je v Daily Telegraphu pred dnevi zapisal Daniel Hannan, nekdanji evropski poslanec in eden glavnih zagovornik­ov izstopa države iz EU, ki je prepričan, da poti nazaj več ni.

Takšno je tudi mnenje vladajoče konservati­vne stranke in opozicijsk­ih laburistov, ki se razpravi o tesnejšem gospodarsk­em sodelovanj­u z EU izogibajo predvsem iz volilnih razlogov. »Razprava o trgovinski­h odnosih se je zataknila, saj laburisti ne zahtevajo tesnejšega povezovanj­a z EU od trgovinske­ga sporazuma, ki ga je podpisal Johnson,« je pojasnil Springford. »To pa zato, ker želijo pridobiti nazaj volivce, ki so naklonjeni brexitu.«

Britanska vlada bo predstavil­a osnutek zakonodaje, ki bo ministrom omogočila razveljavi­tev posameznih sklopov severnoirs­kega protokola.

 ?? ?? Britanski premier Boris Johnson za gospodarsk­e težave krivi predvsem vojno v Ukrajini, a analitiki poudarjajo, da so te večje tudi zaradi brexita.
Britanski premier Boris Johnson za gospodarsk­e težave krivi predvsem vojno v Ukrajini, a analitiki poudarjajo, da so te večje tudi zaradi brexita.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia