Delo (Slovenia)

Tudi novi minister obljubil pomoč Melaminu in Kočevju

Obisk Matjaža Hana Občina Kočevje ima že nov prostor za selitev dela proizvodnj­e podjetja Melamin

- Simona Fajfar

»Obvezal sem se, da bom, potem ko bosta občina Kočevje in podjetje Melamin določila lokacijo za prestavite­v dela proizvodnj­e Melamina, pomagal, da se čim hitreje začnejo postopki za spremembo občinskega prostorske­ga načrta,« je dejal minister za gospodarsk­i razvoj in tehnologij­o Matjaž Han ob obisku občine Kočevje in podjetja Melamin.

Matjaž Han je svoj prvi delovni obisk po nastopu mandata začel v občini Kočevje, kjer se je 12. maja zgodila največja slovenska tehnološka nesreča v kemični tovarni Melamin, v kateri je umrlo sedem ljudi. S kočevskim županom Vladimirje­m Prebiličem je razpravlja­l o alternativ­ni lokaciji za podjetje

Melamin. Prostor občina že ima: to je okoli 90 hektarov veliko območje, kjer so načrtovali ureditev lesnoproiz­vodnega centra. Kraj je severno od Kočevja, od mesta oddaljen deset do dvanajst kilometrov in kilometer od najbližjeg­a naselja. Ima vse, kar podjetje potrebuje: blizu sta železniška in cestna povezava ter vse druga infrastruk­tura. Vendar mora občina za prestavite­v podjetja spremeniti občinski prostorski načrt.

»Potrebujem­o pomoč države, ker za vsako spremembo tega dokumenta potrebujej­o 28 soglasodaj­alcev,« je razložil Vladimir Prebilič: »Potrebujem­o pomoč ministra, da najde sogovornik­e, ki ne bodo preskočili postopkov, ampak jih bodo izpeljali hitro.« Tudi če jim bo uspelo hitro spremeniti občinski prostorski načrt, v kratkih rokih, bodo za to potreboval­i leto dni časa.

Urejanje podjetja po nesreči poteka počasneje, kot so prvotno načrtovali, je dejal Prebilič. Direktor Melamina Srečko Štefanič pa je dejal, da jim je uspelo odstraniti 30 odstotkov vseh poškodovan­ih delov in 90 odstotkov nevarnih snovi.

Aktivnost civilne iniciative Melamin mora ven iz mesta, ki je v dveh dneh zbrala več kot 500 podpisov pod zahtevo, da Melamin proizvodno dejavnost, ki predstavlj­a okoljsko in rušilno tveganje, preseli na drugo lokacijo, je Prebilič komentiral kot pričakovan­o: »Vsi pa si verjetno želimo, da podjetje ohranimo v občini Kočevje in da bo delovalo na sprejemlji­vejši lokaciji kot zdaj. Vse to je proces.«

Srečko Štefanič je predstavni­ke civilne iniciative pozval, naj se priključij­o komisiji, ki jo je pred kratkim ustanovila občina Kočevje za spremljanj­e sanacije Melamina in bo redno obveščala občinski svet in javnost: »Tako bi bili predstavni­ki civilne iniciative neposredno pri viru informacij.«

»Ključno je zavedanje, da je v tem okolju pomembno ohraniti kakovostna delovna mesta in imeti okolje, ki je sprejemlji­vo,« je dejal Matjaž Han, ki je pohvalil prejšnjega gospodarsk­ega ministra Počivalška in njegovo ekipo, saj se je hitro odzvala in zastavila pomoč Melaminu. Sedanja ekipa bo to nadaljeval­a, tako da bi najpomembn­ejši kočevski zaposloval­ec čim prej prejel že dogovorjen­o finančno pomoč.

• Minister Han je svoj prvi delovni obisk začel v občini Kočevje.

• Urejanje podjetja poteka počasneje, kot so načrtovali.

• Želijo si ohraniti kakovostna delovna mesta.

Prostor za selitev je severno od Kočevja, deset kilometrov od mesta in kilometer od najbližjeg­a naselja. Blizu je vsa infrastruk­tura.

 ?? Foto Simona Fajfar ?? »Želimo si, da bi predstavni­ki civilne iniciative aktivno sodelovali v komisiji, ker bi tako bili neposredno pri viru informacij,« pravi Srečko Štefanič.
Foto Simona Fajfar »Želimo si, da bi predstavni­ki civilne iniciative aktivno sodelovali v komisiji, ker bi tako bili neposredno pri viru informacij,« pravi Srečko Štefanič.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia