Delo (Slovenia)

Elektronsk­a potrdila bodo ažurnejša

Dokazila o covidu-19 Že ta teden jih bomo prejeli v papirni obliki – S smsPassom tudi na računalnik

- Maja Grgič

Predvidoma jutri bo država evropsko digitalno potrdilo v papirnati obliki poslala vsem ljudem, ki so polno cepljeni. Nekaj dni pozneje bodo takšno potrdilo prejeli še prebolevni­ki in cepljeni z enim odmerkom. Kaj to prinaša prejemniko­m potrdil in ali je še smiselno pridobiti potrdila v elektronsk­i obliki?

■ Ali bodo papirnata potrdila, ki jih bomo državljani prejeli na dom, vsebovala tako imenovano QR-kodo?

Da. To potrdilo bo enako, kot si ga uporabniki lahko natisnejo s portala eVem. Vendar bo ta QR-koda vsebovala le podatke na presečni dan (na primer 30. junij), kar pomeni, da morebitni novi odmerek cepljenja ali kakšna druga sprememba po tem datumu v njej ne bosta več zajeta.

Ali si je torej še vedno smiselno urediti digitalna potrdila za dostop do elektronsk­e oblike evropskega digitalneg­a potrdila o covidu-19?

Da. Elektronsk­a oblika evropskega digitalneg­a covidnega potrdila se bo namreč avtomatičn­o posodablja­la, kar pomeni, da bo lahko policist na meji ali inšpektor v hotelu iz elektronsk­e QR-kode pridobil najnovejše podatke o cepljenost­i, prebolevno­sti ali testiranju posameznik­a. Ker bo podatke o tem prek QR-kode mogoče s čitalcem prebrati v enotni obliki, naj bi to olajšalo in pohitrilo predvsem prehajanje meja. K pridobitvi potrdila v digitalni obliki je državljane pozval tudi minister za zdravje Janez Poklukar, saj se bodo s tem po njegovih besedah izognili čakanju, razbremeni­li zdravstven­e delavce, predvsem pa si trajno zagotovili dostop do različnih storitev na portalu zVem.

■ Kaj je smsPass in čemu je namenjen?

Z mobilno identiteto smsPass je mogoče do digitalneg­a zelenega potrdila dostopati na pametnih telefonih. Pridobiti jo je mogoče na cepilnih mestih, upravnih enotah, finančnih uradih, centrih za socialno delo ali na vložišču ministrstv­a za pravosodje, zanj pa je treba oddati tudi spletni zahtevek. Imetniki kvalificir­anega spletnega digitalneg­a potrdila (na primer Sigen-ca), ki ga je mogoče pridobiti na upravnih enotah, si smsPass lahko uredijo sami. Bistvena prednost smsPass pred Sigen-co je, da ne zahteva shranjevan­ja v brskalniku ali, na primer, na pametni kartici, saj za uporabo zadošča že običajni mobilni telefon, zato je tudi dostop do aplikacij mogoč na vseh platformah, ki podpirajo običajni spletni brskalnik. Po aktivaciji smsPass boste lahko dostopali do spletnega portala zVem, kjer boste našli podatke o cepljenost­i, prebolelos­ti in opravljeni­h testiranji­h na covid-19.

■ Ali je s smsPassom mogoče do spletnega zdravstven­ega portala zVem dostopati na računalnik­u?

Da. Na spletni strani zVem kliknete okence Prijavite se in za prijavo izberete enkratno geslo smsPass.

■ Kdaj bo mobilna aplikacija za digitalno covidno potrdilo začela delovati tudi v Slovenji?

Po napovedih ministra za zdravje Janeza Poklukarja se bo to zgodilo v prihodnjih dneh, saj zdaj poteka njeno testiranje. Z aplikacijo bomo svoja potrdila lahko nosili elektronsk­o s seboj »v telefonu«, torej bomo do njih lahko kot prijavljen­i uporabniki dostopali prek portala zVem ali pa si bomo

QR-kodo poskeniral­i in jo vedno imeli pri roki.

■ Kaj pa tisti, ki nimajo pametnih telefonov ali niso vešči uporabe digitalnih potrdil?

Ti bodo potrdila o cepljenost­i proti covidu-19, prebolevno­sti

ali testiranju lahko pridobili v papirnati obliki. To bodo lahko potrdila, ki jih bo v teh dneh poslala država, ali potrdila, ki jih bo mogoče dobiti pri izvajalcih cepljenja in testiranja, kjer naj bi bila ta storitev brezplačna, saj je cena vključena v plačilo storitve. Potrdilo bodo lahko natisnile tudi

lekarne, kjer pa bo za to treba odšteti dva evra.

■ Kako je s potrdili za otroke? Glede na to, da bodo potrdila za otroke lahko prevzeli starši, jim portal zVem že danes omogoča dostop do dokumentov za otroke do dopolnjene­ga 15. leta starosti.

• Tudi papirnata potrdila bodo vsebovala QR-kodo.

• Papirnata dokazila bo mogoče pridobiti tudi v lekarni.

• Mobilna aplikacija je še v fazi testiranja.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Elektronsk­a oblika evropskega digitalneg­a potrdila o covidu-19 se bo samodejno posodablja­la, kar pomeni, da bo policist na meji iz elektronsk­e QR-kode lahko pridobil najnovejše podatke o cepljenost­i.
Foto Voranc Vogel Elektronsk­a oblika evropskega digitalneg­a potrdila o covidu-19 se bo samodejno posodablja­la, kar pomeni, da bo policist na meji iz elektronsk­e QR-kode lahko pridobil najnovejše podatke o cepljenost­i.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia