Delo (Slovenia)

Anglija in Nemčija že v boj za finale eura

Osmina finala Drevi bodo znani vsi štirje četrtfinal­ni pari eura 2020 – Pod lupo spopad evropskih gigantov na Wembleyju

- Jernej Suhadolnik

Danes bomo dobili še zadnja četrtfinal­ista evropskega prvenstva v nogometu, potem ko bodo spravili pod streho zanimiva dvoboja na Otoku. Prvo izločilno sito bodo zvečer (21) zaprli v Glasgowu, kjer se bosta merili Švedska in Ukrajina, tri ure prej bo žela pozornost stare celine klasika med Anglijo in Nemčijo na londonskem štadionu Wembley. Na obzorju je spektakula­ren zaključek osmine finala eura 2020.

Tako Anglija kot Nemčija premoreta več registrira­nih nogometaše­v kot Slovenija prebivalce­v, posledično imata selektorja Gareth Southgate in Joachim Löw na voljo širok kadrovski bazen nadarjenih nogometaše­v in lažje opravljata vrhunsko selekcijo med najboljšim­i. Spopad evropskih gigantov je namreč prav to – oba tabora sta v zadnjih letih drastično pomladila svoji članski reprezenta­nci, v katerih mrgoli sijajnih talentov.

Povprečje v letih 27,6 : 25,3

Nemci v povprečju vendarle štejejo malenkost več (27,6 : 25,3 v letih), po slovesu selektorja Löwa bodo dodatno pomladili ekipo. Angleži veljajo na trgu (naj)več, njihov polk je vreden 1,26 milijarde evrov (Nemčija 937 mio €). Bomo videli, kako se bodo znašli pod pritiskom »nujne« zmage mladci Phil Foden (Manchester City), Jadon Sancho (Dortmund), Mason Mount (Chelsea) in drugi – daleč najstarejš­a sta namreč Kyle Walker in Jordan Henderson, ki štejeta komaj 31 let.

»Mislim, da lahko računamo na dva ugodna dejavnika: da teh mladih fantov sploh ni strah izziva in da se zavedajo priložnost­i, ki se nam ponuja v tekmi z Nemčijo,« je prepričan Southgate. Nekdanji as Aston Ville in Middlesbro­ugha ve, o čem govori: Nemčija je daleč »najtežji« nasprotnik Angležev na poti

»Računamo na dva dejavnika: mladih fantov ni strah izziva, ob tem se zavedajo priložnost­i v tekmi z Nemčijo.«

Gareth Southgate

• Po današnjem večeru bo ostalo v igri za finale le še osem moštev.

• Anglija in Nemčija premoreta več igralcev kot Slovenija prebivalce­v.

• Četrtfinal­na prizorišča bodo St. Peterburg, Baku, München in Rim.

do morebitneg­a finala na – Wembleyju. Zmagovalec se bo namreč v četrtfinal­u pomeril z boljšim iz para Ukrajina vs. Švedska, v polfinalu pa z zmagovalce­m dvoboja Češka vs. Danska. Pri tem ni pomembno, ali je žreb pošteno razporedil reprezenta­nce v dve veji, saj na to ne moremo vplivati. Dejstvo je le, da bo šlo v zgornji veji eura na poti do finala za vojno zvezd, v angleško-nemški veji za Labodje jezero.

»Jaz se v času angleško-nemškega rivalstva še nisem rodil, zato težko ugibam o družbenem pomenu te tekme. Zdaj imamo novo ekipo in želimo pisati svojo zgodovino,« je zatrdil 21-letni Phil Foden, znanec slovenske ekipe U-21 iz Maribora (2:2), ki je v minuli klubski sezoni postal eden najboljših nogometaše­v Manchester Cityja.

Seveda Nemci ne bodo pritekli na Wembley z belo zastavo, prav nasprotno. Navsezadnj­e krasi Löwa imenitna statistika s tekem proti Angležem (4-1-2), še bolj ga hrabri dejstvo, da je kultni londonski objekt v resnici trdnjava Nemčije. Otočani so namreč zaman napadali Nemce v zadnjih sedmih tekmah na Wembleyju, »elf« pa je tu nazadnje ostal praznih rok daljnega leta 1966, čeravno v finalu svetovnega prvenstva …

»Anglija igra doma in se proti nam ne bo mogla zapreti tako, kot so to nazadnje storili Madžari. Tudi zato pričakujem več prostora za naše napadalce,« je ocenil Löw in poudaril, da je to le dobro za Nemčijo.

Morebitni enajsteric­i, Anglija

(4-2-3-1): Pickford; Walker, Stones, Maguire, Shaw; Rice (Henderson), Phillips; Foden, Mount, Sterling; Kane; Nemčija (3-4-3):

Neuer; Ginter, Hummels, Rüdiger; Kimmich, Gündogan (Goretzka), Kroos, Gosens; Havertz, Müller, Gnabry.

Ševčenko: Švedi ne izgubljajo dvobojev

Tudi v Glasgowu bo zanimivo, Ukrajina in Švedska nista naključno zašli na turnir, prav tako ne v osmino finala. Gre za različna koncepta igre, saj Švedi ogromno pretečejo, kar jim je že vzelo del energije. Bomo videli, ali bo dobil priložnost­i dvojni asistent proti Poljski Dejan Kuluševski. Adut Juventusa je bil doslej rezervist.

»Švedska sodi med najbolj organizira­ne ekipe na euru. Ne odstopa od svoje igre, posebej hitro zna prenesti žogo do dveh napadalcev. Njeni igralci so telesno izjemno močni, zato skoraj ne izgubijo dvoboja ena na ena,« meni ukrajinski selektor Andrej Ševčenko.

Morebitni enajsteric­i, Švedska (4-4-2):

Olsen; Lustig, Lindelöf, Danielson, Augustinss­on; S. Larsson, Ekdal, Olsson, Forsberg; Isak, Quaison;

Buščan; Karavajev, Zabarni, Matvijenko, Mikolenko; Malinovski, Sidorčuk, Zinčenko; Jarmolenko, Jaremčuk, Cigankov.

Ukrajina (4-3-3):

 ?? Foto Carl Recine/Reuters ?? Angleški selektor Gareth Southgate in prvi as Harry Kane sta uživala na treningu.
Foto Carl Recine/Reuters Angleški selektor Gareth Southgate in prvi as Harry Kane sta uživala na treningu.
 ?? Foto Andreas Gebert/Reuters ?? Joshua Kimmich in drugi Nemci so prišli na tekmo prek letališča v Nürnbergu.
Foto Andreas Gebert/Reuters Joshua Kimmich in drugi Nemci so prišli na tekmo prek letališča v Nürnbergu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia