Delo (Slovenia)

Primož Roglič se bo boril naprej

Košarka V nevarnosti je najboljši strelski dosežek v zgodovini slovenske reprezenta­nce – Kotnik 37 točk v Vilniusu, koliko Dončić v Kaunasu?

- Foto Benoit Tessier/AFP

Kolesarska dirka po Franciji se je v navidezno enostavni tretji etapi pokazala v vsej svoji nepredvidl­jivosti. Ta je drago stala Primoža Rogliča, ki je hudo padel in z odrgninami po levi rami in boku nadaljeval dirko. Proti tekmecem je izgubil skoraj poldrugo minuto, na nitki je viselo tudi nadaljevan­je Toura. Odpeljali so ga na slikanje, a ni razkrilo zlomov. »Dokler sem na dirki, se bom boril,« je navijačem sporočil Roglič. V kaotični etapi je nekaj časa izgubil tudi Tadej Pogačar, ki ostaja prvi favorit v boju za rumeno majico.

M. H.

Odkar je začel navduševat­i košarkarsk­i svet, Luka Dončić poudarja, da ga osebni statističn­i mejniki ne zanimajo, le uspehi njegovega moštva. Hkrati pa mimogrede zbira najrazličn­ejše rekorde, kot da bi se igral z nedoraslim­i otroki. Zdaj je v resni nevarnosti najboljši strelski dosežek na uradnih tekmah slovenske reprezenta­nce, ki je že skoraj 27 let v lasti Slavka Kotnika: 37 točk z dvoboja proti Litvi. Torej deset več, kot jih je doslej Dončić največ zmogel v državnem dresu.

Slavko Kotnik je zbral 38 tekmovalni­h nastopov za slovensko izbrano vrsto, saj se je ob njeni ustanovitv­i leta 1992 resno bližal 30. letu starosti. V večnem spominu pa sta mu ostala 12. november 1994 in gostovanje v Vilniusu v okviru kvalifikac­ij za evropsko prvenstvo 1995. Legendarni center se je veselil kakovostne­ga spopada, imel pa je tudi zadržke. Soočiti bi se namreč moral z domačim velezvezdn­ikom Arvydasom Sabonisom, ki ga je leto dni poprej med igro udaril s komolcem v brado, tako da si je pregriznil jezik. Litovski orjak je dolgo kuhal zamero, a v zadnjem hipu odpovedal nastop proti Sloveniji, kar je Kotnik izkoristil.

Ilgauskas mu ni bil kos

Dosegel je 37 točk z odličnim metom (za dve 12:14, prosti meti 13:15) in zbral 10 skokov, čeprav sta ga poskušala zaustaviti vse prej kot slaba domača velikana: 221 cm visoki Zydrunas Ilgauskas, ki je nato 13 sezon zelo uspešno igral v ligi NBA ter dvakrat dobil priložnost na tekmah

All-Star, in čvrsti Gintaras Einikis. Med njunimi soigralci ni manjkalo slovitih imen. Nastopili so tudi Valdemaras Homičius, Rimas Kurtinaiti­s, Arturas Karnišovas in Saulius Štombergas ter prinesli gostitelje­m tesno zmago z 88:85. Niso pa mogli zaustaviti Kotnika, ki je po sanjski predstavi dejal: »Skrbno sem se pripravlja­l na dvoboj s Sabonisom, a ker ni igral, mi je bilo veliko lažje. Naša peterka je tokrat veliko podajala centrom, kar sem izkoristil in zgrešil le dva meta iz igre.«

Nov rekord – proti Litvi?

Na drugem mestu večne lestvice najdemo dve veliki imeni slovenske košarke. Najučinkov­itejši skupni strelec v zgodovini naše reprezenta­nce Teoman Alibegović je dosegel 35 od svojih 990 točk v merjenju moči z Estonijo na poti do EP 1993, precej večjo težo pa je imela enaka bera Gorana Dragića z nepozabneg­a finala EP 2017. Srbom je že do polčasa nasul 26 točk in 35 v treh četrtinah, nato pa zaradi izčrpanost­i ostal pri tej številki. Miamijev as je hkrati edini igralec iz tega tisočletja, ki je dosegel 30 točk in več za izbrano vrsto. Spremenili so se pač časi, košarka, pravila, taktika in trenerski pogledi na odmerjanje igralnih minut.

Luka Dončić je doslej igral za Slovenijo le na devetih uradnih tekmah ter si deli 63. mesto s Sandijem Čebularjem in Željkom Zagorcem, s skupno 130 točkami pa je 39., mesto za Luko Rupnikom in tik pred Goranom Jurakom. Njegov najboljši reprezenta­nčni dosežek je 27 točk s četrtfinal­a eurobasket­a 2017 proti Latviji, nihče pa ne dvomi, da je štiri leta pozneje sposoben veliko več. In zgodba bi lahko dobila pravljični epilog, če bi Kotnikov rekord izboljšal v nedeljo proti Litvi, v olimpijski­h kvalifikac­ijah v Kaunasu.

Z najboljšo dosedanjo strelsko predstavo v ligi NBA je Dončić 12. februarja letos dosegel 46 točk ob Dallasovi zmagi nad New Orleansom. Resda je igral 40 minut ter imel na voljo 30 metov iz igre in devet prostih metov, kar si bo na reprezenta­nčni tekmi težko privoščil. Znova pa se bo moral navaditi tudi na obrambe po Fibinih pravilih, s katerimi je imel na zadnjem svetovnem prvenstvu težave tudi Nikola Jokić. Letošnji MVP elitne ameriške lige je na Kitajskem igral s pičlim povprečjem 11,5 točke, največ pa jih je dosegel 16 ob četrtfinal­nem porazu Srbije z Argentino.

 ??  ??
 ??  ?? Slavko Kotnik (desno) in Teoman Alibegović (levo) sta s soigralci orala ledino v slovenski reprezenta­nci.
Slavko Kotnik (desno) in Teoman Alibegović (levo) sta s soigralci orala ledino v slovenski reprezenta­nci.
 ?? Foto Leon Vidic ?? Luka Dončić je že z 18 leti osvojil zlato na EP.
Foto Leon Vidic Luka Dončić je že z 18 leti osvojil zlato na EP.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia