Delo (Slovenia)

Odpiranje teras za nabiranje kondicije

Gostinci Najbolje pripravlje­ni na sprejem gostov ob sprostitvi ukrepov v delu države so imeli do zdaj ponudbo na prevzem

- Nataša Čepar

»Pripravlja­li smo se že ves teden, saj smo odprtje teras in vrtov pričakoval­i,« je povedal Nace Šumrada Slosar iz koprske Kavarne Triglav. Za odprtje se v regijah, kjer je od danes to omogočeno, večinoma odločajo predvsem lokali in restavraci­je, ki so že do zdaj ponujali pijačo ali hrano za prevzem. Na pripravlje­nost za sprejem gostov pa bo na začetku vplivalo tudi vreme.

Odprtje gostinskih teras in vrtov je od danes, med sedmo uro zjutraj in sedmo zvečer, dovoljeno v goriški, gorenjski, obalno-kraški, pomurski, posavski, podravski, koroški in zasavski regiji. V koprski občini želijo spodbuditi gostince tudi tako, da jim omogočajo brezplačno uporabo javnih površin. V koprski kavarni Triglav so na terasi že v petek razporedil­i mize – za katerimi bodo smeli sedeti največ štirje ljudje – na predpisano razdaljo treh metrov. Osebje pa je švigalo sem in tja, da bi še pravočasno postorilo vse, kar je potrebno pred odprtjem. »Ne želimo, da bi gostje dobili slab vtis. Res je, da smo nekoliko zunaj forme, a moramo pač dati vse od sebe,« je dejal Šumrada Slosar. Kot je pojasnil, so notranjost lokala v preteklih mesecih skorajda spremenili v skladišče za embalažo, saj so vso jesen in zimo ponujali pijačo in prigrizke za prevzem. Namesto običajnih 70 miz pred restavraci­jo jih glede na dovoljeno lahko postavijo največ 25, so izmerili. Za zagon računajo na vseh 20 zaposlenih, ki so večinoma na čakanju, pa tudi na pomoč študentov. »Odprtje vrtov in teras je pravzaprav glede zagotavlja­nja varnosti pred širjenjem okužbe veliko bolj varno kot pa ponudba 'to-go', saj so ljudje posedali po klopcah ali je nastala gneča pred prevzemnim mestom,« je opozoril sogovornik. Kot je omenil, bodo delali, kljub temu da utegnejo ustvariti nekaj izgube, saj je to nujno za nabiranje kondicije za turistično sezono. »Predvsem si želimo, da bi bilo čim več lepega vremena,« je poudaril.

Računajo tudi na poslovne goste

Da bo prihod gostov ob prvem letošnjem odprtju terase odvisen tudi od vremena, se strinjajo tudi v portoroški slaščičarn­i Mignon. »Tvegali bomo in odprli. Za vikende pričakujem­o dober obisk, kako bo med tednom, pa si ne upam napovedati. Čakamo predvsem na sprostitev prehoda med regijami,« je poudaril Boštjan Nadler, ki močno upa, da ne bodo po tednu dni spet prešli na ponudbo za prevzem.

»Odprli bomo Nimis, s Snack barom pa bomo še počakali,« je na naše vprašanje odgovoril Miran Vidović, ki upravlja omenjena lokala v Vanganelu pri Kopru in Žusterni. Z dostavo hrane na dom zaslužijo za preživetje in ohranjajo kondicijo. »Čeprav se z gostinstvo­m ukvarjam že dolgo, takega obdobja še nisem doživel,« je zavzdihnil.

»Hotel na Belvederu imamo odprt že nekaj tednov za poslovni najem, zagnali smo tudi kozmetiko, fitnes in masažo, zdaj pa še teraso restavraci­je,« je naštel Branko Seljak, direktor Hotelov Belvedere, ki upravlja tudi izolski Hotel Marina, a ta ostaja še zaprt. Odpiranja se lotevajo postopoma, trenutno so na delo poklicali le petino vseh zaposlenih. V petek so postregli 15 poslovneže­m; če bi bile razmere običajne, bi bilo teh po Seljakovih besedah zagotovo desetkrat več. »To je edini način, da ne zarjavimo povsem, trudimo se tudi, da obdržimo vse svoje zaposlene, pri tem nam seveda pomaga država s protikoron­skimi ukrepi,« je navedel.

Čakajo na bolj stabilne razmere

»Počakali bomo, da bo vse skupaj bolj stabilno. Da bi za en teden odprli, se nam ne splača, saj bi imeli spet stroške zaradi pokvarjeni­h zalog. Poleg tega smo odvisni tudi od vremena,« je dejal Grega Šubic, predstavni­k verige Cacao. Lokala v Portorožu in Ljubljani je zaprl jeseni, potem ko je ob obisku inšpekcije dobil 4000 evrov kazni za podjetje in 400 evrov za odgovorno osebo zaradi neustrezne razdalje med mizami in nepravilne­ga nošenja maske pri enem od natakarjev. Od tedaj je vseh 80 zaposlenih v podjetju na čakanju. Po njegovih besedah je tak način ravnanja z gostinci neustrezen. Da z odprtjem ne bo hitel, je potrdil tudi Dušan Mrdaković iz piranske kavarne Caffe Teater, Ivo Župan iz piranske gostilne Ivo pa je okleval vse do zadnjega.

• Za odprtje teras se odločajo predvsem gostinci, ki imajo že ponudbo za prevzem.

• Mnogi bodo zaradi previdnost­i s tem še počakali.

• Na zagon poslovanja bo vplivalo tudi vreme.

 ??  ?? V koprskem lokalu Triglav so do zdaj ponujali pijačo za prevzem.
V koprskem lokalu Triglav so do zdaj ponujali pijačo za prevzem.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia