Delo (Slovenia)

Tiho zbližanje s Kremljem

Odnosi z Rusijo Janez Janša je veljal za proamerišk­o usmerjeneg­a, a koketiranj­e s suverenizm­om ga pelje v objem Kremlja

- Uroš Esih

Rusija Interesno približeva­nje vlade Moskvi

Janez Janša je veljal za proamerišk­o usmerjeneg­a politika, a koketiranj­e s suverenizm­om ga pelje v objem Kremlja. Na politično bližino z ruskim predsednik­om Vladimirje­m Putinom kaže naklonjeno­st slovenske vlade ruskemu cepivu sputnik V, non-paper o teritorial­nih delitvah na Zahodnem Balkanu, ki se je povezoval s Slovenijo, pa je spisan v skladu z ruskimi interesi v regiji. V zadnjem letu predsednik vlade ni izrekel nobene kritike delovanja ruskega predsednik­a, tudi ko se je večji del EU zgražal nad ravnanjem ruskih oblasti v zvezi s prvim obrazom ruske opozicije Aleksejem Navalnim. Še pred prevzemom slovenskeg­a predsedova­nja svetu EU se Mladika z rusko stranjo dogovarja o obisku ministra Anžeta Logarja v Moskvi.

Na politično bližino z ruskim predsednik­om Vladimirje­m Putinom kaže naklonjeno­st slovenske vlade ruskemu cepivu sputnik V, non-paper o teritorial­nih delitvah na Zahodnem Balkanu, ki se je povezoval s Slovenijo, pa je spisan v skladu z ruskimi interesi v regiji. V zadnjem letu predsednik vlade ni izrekel nobene kritike delovanja ruskega predsednik­a, tudi ko se je večji del EU zgražal nad ravnanjem ruskih oblasti v zvezi s prvim obrazom ruske opozicije Aleksejem Navalnim.

• Zunanji minister Anže Logar še nima termina za obisk Moskve pred predsedova­njem svetu EU.

• Vlada je naklonjena ruskemu cepivu sputnik V.

• Janšo veže na Kremelj tudi zavezništv­o z Viktorjem Orbanom in Aleksandro­m Vučićem.

»Vem, da si vlada prizadeva, da bi ruski zunanji minister Sergej Lavrov sprejel slovenskeg­a zunanjega ministra Anžeta Logarja. Veliko truda se vlaga v to,« nam je povedal Logarjev predhodnik na ministrski funkciji Karl Erjavec in dodal, da je včasih bilo tako, »da sem poklical v Moskvo in smo se dogovorili za srečanje«.

»Z rusko stranjo se na delovni ravni dogovarjam­o o obisku ministra Logarja v Moskvi v bližnji prihodnost­i, teme pogovorov ob obisku pa še niso dorečene,« so nam odgovorili z zunanjega ministrstv­a na vprašanje o terminu obiska, ki ga Mladika napoveduje že dlje časa. Obisk v Rusiji, ki naj bi bil po prvotnih napovedih maja, vsekakor pa pred slovenskim predsedova­njem svetu EU, bo predvsem namenjen predstavit­vi slovenskih prioritet predsedova­nja Moskvi, poleg tega je visoko na agendi obeh držav možnost uporabe ruskega cepiva sputnik V v Sloveniji, čemur je Janša naklonjen. Ena od pomembnejš­ih tem z ruskega vidika pa je tudi nevarno vojaško zaostrovan­je v Ukrajini.

»Pokazalo se je, da mora vsaka aktualna vlada upoštevati Rusijo kot eno od velesil, ki tudi kroji evropsko politiko, ne glede na to, da si EU tega ne želi priznati,« poudari Erjavec. Spomni, da so se zapleti med Rusijo in EU začeli z rusko priključit­vijo Krima.

Janšo povezuje s Kremljem tudi njegova politika vezi z evropskimi suverenist­i, predvsem s srbskim predsednik­om Aleksandro­m Vučićem, madžarskim predsednik­om vlade Viktorjem Orbanom in Matteom Salvinijem, idejnim očetom njihovega povezovanj­a. Krepitev suverenist­ičnega gibanja v EU je močno v interesu Rusije, saj suverenist­i vnašajo razkol v evropsko politiko, EU kot celoto pa šibijo. Predvsem Orban in Vučić sta zelo tesno povezana s Kremljem, slovenski predsednik vlade pa je njun zaveznik, na posredno zavezništv­o Janše s Putinom opozori Erjavec. In nadaljuje: »Gre pa za posledico tega, da si je Janša zapravil vse karte pri novem ameriškem predsednik­u Josephu Bidnu, ki ga je označil za najšibkejš­ega predsednik­a v ameriški zgodovini.«

Ena pomembnejš­ih lastnosti non-paperja o delitvi držav na Zahodnem Balkanu, ki ga je evropska javnost povezovala s Slovenijo, je, da je spisan zelo skladno z interesi Rusije v tej regiji. »Non-paper, ki je po mojem prepričanj­u fikcija, s slovensko zunanjo politiko nima nobene zveze, pač pa prihajajo na dan napake evropskega direktorij­a in na žalost tudi dela slovenske opozicije, ki slabo ocenjujeta nevarnosti vzhodnjašk­e avtoritarn­e politike,« nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel pozornost od vlade preusmerja na opozicijo. »Da pri nas nekateri kot avtoritarn­o ocenjujejo proevropsk­o in atlantisti­čno politiko, medtem ko občudujejo Ruse in Kitajce, je poseben paradoks,« še dodaja.

Glede cepiva sputnik V, močnega orožja moskovske mehke diplomacij­e, Rupel meni, da je ruska farmacevts­ka znanost v EU dobrodošla, kot je dobrodošla ruska kultura. »Nekoč mi je mehiška zunanja ministrica rekla, da ima njena država veliko zadržkov do ZDA, vendar sodeluje z njimi, kjer in kadar je mogoče. Približno tako si predstavlj­am naše odnose z Rusijo,« sklene Rupel.

Nisem presenečen, da se Slovenija zdaj poskuša prilizovat­i Rusiji. Ko je bila ista politika v opoziciji, so grobo kritiziral­i takratno slovensko zunanjo politiko, mene pa zmerjali s proruskim politikom in da se udinjam Moskvi. Kritike na račun Rusije si tako majhna država, kot je Slovenija, pa tudi noben predsednik vlade, ne more privoščiti. Zdaj je za to vlado prišla ura resnice. Je pa prav, da dialog med državama teče z vidika odnosov, ki so bili tradiciona­lno vedno na visoki ravni.

Rusija in Slovenija sta se vidno zbližali po koncu prve Janševe vlade. V času prve vlade, v kateri sem sodeloval, so bili naši odnosi z Rusijo dobri in normalni, seveda pa nikoli ni bilo dvoma, da Slovenija spada v EU in Nato. Takoj po koncu našega predsedova­nja svetu EU je Rusija zavzela Abhazijo in Južno Osetijo, leta 2014 pa je sledila ruska okupacija dela ukrajinske­ga ozemlja. Žal so imeli nekateri v EU več razumevanj­a za ruske interese, zdaj pa na neki način žanjemo posledice tega razumevanj­a.

 ?? Foto Maxim Shipenkov/AFP ?? Janez Janša je Kremelj obiskal novembra 2012. Takrat ga je Vladimir Putin na srečanje pustil čakati dobri dve uri.
Foto Maxim Shipenkov/AFP Janez Janša je Kremelj obiskal novembra 2012. Takrat ga je Vladimir Putin na srečanje pustil čakati dobri dve uri.
 ??  ?? Karl Erjavec nekdanji zunanji minister
Karl Erjavec nekdanji zunanji minister
 ??  ?? Dimitrij Rupel nekdanji zunanji minister
Dimitrij Rupel nekdanji zunanji minister

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia