Delo (Slovenia)

Forum po meri politike

- Jure Kosec o blejskem strateškem forumu

Odnos slovenske politike do blejskega foruma je težava, ki sega v čase pred Janševo tretjo vlado.

Današnji blejski strateški forum bo drugačen od preteklih: v organizaci­jo najpomembn­ejšega rednega zunanjepol­itičnega dogodka pri nas je posegla pandemija in močno oklestila njegov obseg. Kljub omejitvam se napoveduje impresivna, a tudi kontroverz­na udeležba z imeni na seznamu visokih gostov, kot so Orbán, Morawiecki, Babiš in Vučić.

Osrednja tema letošnje konference bo namenjena izzivom in priložnost­im v svetu po covidu-19 ter razmisleku o tem, kaj ta pomeni za prihodnost meddržavni­h odnosov in regionalne­ga sodelovanj­a. Forum bo tako po udeležbi kot vsebini odražal slovenske zunanjepol­itične prioritete pod aktualno oblastjo, kar se ne bo zgodilo prvič v času njegovega obstoja in verjetno tudi ne zadnjič.

Eden od očitkov, ki so zadnja leta leteli na blejski forum, se je nanašal na to, da je organizato­rjem začelo vidno primanjkov­ati idej. Posledica tega je bilo malo zanimivih gostov, ki bi poskrbeli za zanimive razprave, in malo možnosti za izboljšanj­e prepoznavn­osti foruma. Toda veliko večjo težavo je predstavlj­al in jo še vedno predstavlj­a odnos slovenske politike do BSF in vsega, kar naj bi ta pomenil za zunanjepol­itično udejstvova­nje Slovenije. Težava sega v čase pred Janševo tretjo vlado. Spomnimo, na Bledu se ni vedno razpravlja­lo samo o svetovnih oziroma regionalni­h temah; Slovenija je forum leta 2017, na primer, neslavno izkoristil­a za obračun s Hrvaško in jo pred mednarodno javnostjo zaradi neupošteva­nja arbitražne razsodbe izpostavil­a kot kršiteljic­o mednarodne­ga prava.

Trud in sredstva, ki jih je država v petnajstih letih vložila v pripravo mednarodne­ga dogodka, niso nadomestil­i potrebe po razmisleku o tem, kako se bo blejski forum razvijal v prihodnje, kar navsezadnj­e niti ni bilo presenetlj­ivo takrat, ko se je s podobnimi vprašanji usmeritve soočala slovenska zunanja politika. Njena neambicioz­nost je na neki način okrnila potencial blejske konference, a ji jo je po drugi strani, ironično, uspelo kolikor toliko obvarovati pred nepremišlj­enimi potezami vladajočih garnitur.

Vlada, ki jo zunanja politika očitno veliko bolj zanima kot prejšnje, ima jasen interes, da tudi blejski strateški forum prilagodi svojim potrebam.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia