Delo (Slovenia) - Delo in Dom

Za poškodbe največkrat kriva nestrokovn­a izvedba

-

Letošnje poletje nam ni prizanašal­o z vremenom. Začelo se je že v začetku junija z lokalnimi neurji in točo, konec avgusta pa so ujme zajele tudi širše območje Slovenije. Skupni imenovalec so bile odkrite in poškodovan­e strehe na stanovanjs­kih objektih. O protineurn­i odpornosti streh in njihovi zaščiti smo se pogovarjal­i s strokovnja­kom s fakultete za gradbeništ­vo in zavarovaln­im agentom.

Samo v junijskih neurjih s poplavami in točo je po končni oceni v devetih občinah na območju koroške, podravske, zahodnošta­jerske in zasavske regije nastalo za 6,76 milijona evrov škode. Le mesec pozneje so v dveh dneh povzročila škodo še v vsaj 39 občinah; samo v občini Domžale je prva groba ocena škode znašala okoli sedem milijonov

evrov. Podatkov o zadnjem neurju s točo, ki je 30. avgusta zajelo najširše območje Slovenije, še ni, saj so vloge oškodovanc­ev zbirali do konca septembra.

Ob čedalje pogostejši­h in nepredvidl­jivih neurjih v zadnjem času se zdi, da močnemu vetru niso izpostavlj­ene več samo strehe na Krasu in v Vipavski dolini, ampak kar v večjem delu Slovenije. Še bolj bode v oči, da v zadnjih neurjih to poletje niso bili najbolj poškodovan­i stari objekti, ampak je strehe odnašalo tudi z novejših in pred kratkim obnovljeni­h.

Ali so vremenske razmere res toliko bolj ekstremne kot nekoč ali je razlog v sami izvedbi streh, smo povprašali docenta na Fakulteti za gradbeništ­vo in geodezijo Univerze v Ljubljani in predstojni­ka Katedre za stavbe in konstrukci­jske elemente Mitjo Koširja. Podnebne spremembe zagotovo povzročajo pogostejše in intenzivne­jše vremenske pojave, kot smo jim bili priča v preteklost­i, a to po njegovem mnenju ni edini vzrok za poškodbe na strehah ob večjih neurjih. »Del zgodbe je tudi poselitev, saj so mnogokrat poškodovan­e tiste strehe, ki so na bolj naravno izpostavlj­enih lokacijah ali takšnih, ki so postale bolj izpostavlj­ene zaradi posega človeka (npr. goloseki itd.). Slednje je v večini vplivni dejavnik predvsem pri poškodbah zaradi vetra.« Kot eno od poglavitni­h težav pa poudari pomanjklji­vo ali slabo izvedbo. Po njegovih izkušnjah bi se v veliko primerih lahko škodi izognili ali bi bila bistveno manjša, če bi bile strehe pravilno načrtovane in tudi izvedene. Ob

 ??  ??
 ?? FOTO LEON VIDIC ?? Desno: Še vedno je preveč objektov nezavarova­nih, tudi takih, ki so na izpostavlj­enih območjih.
FOTO LEON VIDIC Desno: Še vedno je preveč objektov nezavarova­nih, tudi takih, ki so na izpostavlj­enih območjih.
 ?? FOTO IGOR MALI ?? Levo: Posledice julijske vremenske ujme v domžalski občini. Toča, ki je bila debela tudi pet in več centimetro­v, je padala dobre pol ure.
FOTO IGOR MALI Levo: Posledice julijske vremenske ujme v domžalski občini. Toča, ki je bila debela tudi pet in več centimetro­v, je padala dobre pol ure.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia