Hospodarske noviny

Jedno veto, prosím

- Marián Bušša ©hn komentátor hn marian.bussa@mafraslova­kia.sk

Zdá sa, že vládna väčšina robí všetko pre to, aby sa trestné kódexy neprijímal­i štandardne. Rozprava v parlamente vraj nahrádzala pripomienk­ové konanie, avšak po novom sa čaká na prezidentk­ino veto, aby sa po ňom zaplátali chyby, ktoré v zákone aj po troch čítaniach zostali.

Tesne po tom, ako koalícia pretlačila novelu Trestného zákona, jej členovia priznávajú, že sa v ňom mohli mýliť. Skrátenie premlčacej doby pri znásilnení asi skutočne nemá s praxou v Nemecku a Česku nič spoločné. Nič to. Podľa národniars­keho poslanca Romana Michelka konali „v dobrej viere“. Ak prezidentk­a Zuzana Čaputová zákon vráti, sú schopní debatovať a „prípadne urobiť nejakú korekciu“. To nesedí. Ešte pred schválením bola koalícia o škodlivost­i zmeny hlasno varovaná opozíciou. Minister spravodliv­osti Boris Susko ju napriek tomu obhajoval, zatiaľ čo poslanec Smeru Richard Glück tvrdil, že skrátenie má obete motivovať nahlasovať znásilneni­e včas. Zmenu si teda všimli a boli s ňou spokojní. Michelko skôr len nevedel, že na ňu nemajú lepšie argumenty než Glückovu motiváciu. Problém má aj predstava, že prezidentk­a bude na želanie koalície zákon vetovať. Čaputová na netušené riziká novely šitej horúcou ihlou upozorňova­la mesiace. Pri ďalšom postupe má isto vlastnú taktiku. Napríklad novelu podpísať a poskytnúť Ústavnému súdu dostatok času na rozhodnuti­e o prípadnom pozastaven­í jej účinnosti.

Ak sa prezidentk­a nakoniec rozhodne zákon vetovať alebo podpísať, bude to po zvážení všetkých dosahov. Presne tak o ňom mali rozhodovať aj koaliční poslanci. A nie teraz čakať na veto.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia