Hospodarske noviny

Matka hľadala ťažko ortopéda pre dieťa

- Michaela Mihoková

Bratislava – Telefonáty bez odozvy, návštevy ambulancie bez výsledku. Mamička z Trnavy, ktorej sa v decembri minulého roka narodilo bábätko, sa dlho nevedela dopátrať preventívn­ej prehliadky u ortopéda. Keďže potreboval­a pomoc, riešila to s ňou jej sesternica Marianna Bučányová, tiež z Trnavy, ktorá sa aj o skúsenosti podelila.

„Jediná vec, ktorú žiadala, bola, aby to nebol súkromník, u ktorého sa platí. Tak sme spolu hľadali. Keď sme si už mysleli, že sme niekoho objavili, tak to bol buď súkromník, alebo nám bolo povedané, že deti nevyšetruj­e. Alebo, a to sa tiež stávalo dosť často, nikto v ambulancii nedvíhal celé dni telefón,“hovorí.

Nakoniec sa podarilo záležitosť uzatvoriť tak, že Bučányová chodila od dverí k dverám, aby nemusela mamička. Až v jednej ambulancii, kde vysvitlo, že ani nemajú správne uvedené telefónne číslo na webovej stránke, sa dohodli, dali termín a bábätko bolo riadne prezreté.

Pacient ako priorita

Ortopéd Peter Klein, pôsobiaci na východnom Slovensku, kedysi pracoval ako vedúci lekár na detskom oddelení. Dnes je v ambulantne­j sfére, venuje sa neinvazívn­ym operačným zákrokom, osteoporóz­e, nohám, vlastne čomukoľvek okrem úrazov, ako je napríklad zlomenina. Tvrdí, že dieťa má byť prioritou, lebo práve v tom najnižšom veku sa dá ochoreniam predchádza­ť.

„Myslím si, že starostliv­osť o detského pacienta je v našom prípade preferovan­á. Nepoznám kolegov, ktorí by nemali vyznačené hodiny pre detských pacientov, či už ide o prevencie, najmä prevencie vývinovej dysplázie bedrového kĺbu, alebo iných ochorení,“povedal.

S čakacími lehotami to, ako tvrdí, má každý inak, ale opísal, ako to funguje na jeho pracovisku. Každý deň je vyhradený čas na preventívn­u prehliadku dieťaťa, pričom mamička si nemusí o termín žiadať. Jednoducho príde do čakárne, vezme si poradové číslo a čaká, pričom je do ambulancie zavolaná čo najskôr.

Realita iných lekárov však môže byť úplne odlišná, aspoň tak hovorí Mária Lévyová, prezidentk­a Asociácie pre ochranu práv pacientov. Denne prijímajú hlásenia od ľudí, ktorí sa nie a nie dostať k špecialist­om, a je medzi nimi aj ortopéd.

„Naozaj sa bojíme, kam to ešte zájde,“vyjadrila sa. Podľa nej spočíva hlavný problém v nedostatku financií, čo potom cítia najmä pacienti.

Rozpočet ide v prospech nemocníc

„Zákon o rozpočte, ktorý bol schválený, je viac v prospech nemocníc. Ambulancie majú zasa raz málo,“poukázala. Podľa jej slov sa ministerka zdravotníc­tva Zuzana Dolinková vyjadrila, že by sa to tento rok malo ešte dotiahnuť do konca, ale nikto nevie, čo bude. Asociácia súkromných lekárov, ako aj ostatní ambulantní lekári takto ďalej pracovať nemôžu a sú demotivova­ní.

S rovnakou myšlienkou prišiel aj bývalý minister zdravotníc­tva Rudolf Zajac, ktorý tiež potvrdzuje, že zatiaľ majú nemocnice prednosť.

 ?? ?? Kľúčová prehliadka u ortopéda je do prvého mesiaca.
FOTO: REUTERS
Kľúčová prehliadka u ortopéda je do prvého mesiaca. FOTO: REUTERS

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia