Hospodarske noviny

Ficov krok naráža na lex Jahnátek

- Martin Marko martin.marko@mafraslova­kia.sk

Po rokovaní vlády priznal premiér, že odvolá šéfa regulátora Andreja Jurisa. Právnik hovorí, že na to musia byť výnimočné okolnosti.

Bratislava – „Pán Jahnátek bol všetko iné, len nie nezávislý, čím, samozrejme, došlo k porušeniu platných pravidiel, zákonov,“povedal v roku 2020 dnes už bývalý minister hospodárst­va Richard Sulík. Ľubomír Jahnátek bol počas tretej vlády Smeru šéfom regulátora, ktorý stanovuje ceny energií a vody. Predsedom sa stal v roku 2017 a vo funkcii vydržal len tri roky. No keď Sulík prišiel na rezort hospodárst­va, navrhol vláde jeho predčasné odvolanie.

Dôvodov bolo podľa jeho slov viacero. Jedným z nich bol napríklad aj syn Andrej Jahnátek, ktorý bol v tom čase členom manažmentu regulovane­j spoločnost­i – Jadrová energetick­á spoločnosť. Jahnátek sa vtedy bránil, že rozhodnuti­e vlády považuje za nezákonné, a sťažoval sa, že nebol ani informovan­ý o dôvodoch. Preto sa obrátil na Ústavný súd. Minulý rok dal súd Jahnátkovi za pravdu, že prišlo k porušeniu jeho práv.

Sulík už medzitým vybral za Jahnátka náhradu Andreja Jurisa, ktorý úradu šéfuje dodnes. Smer však po víťazných septembrov­ých voľbách opäť zostavil vládu a premiér Robert Fico otvorene hovorí o Jurisovej výmene.

Prečo chce výmenu

„Jeho aj jeho kolegov považujem za sociálnych teroristov a nemám žiadne pochybnost­i o tom, že takéto zvýšenie ceny plynu pre domácnosti, ktoré nemá v histórii obdobu, urobili len preto, aby nám skomplikov­ali život,“povedal premiér Robert Fico vo videu na sociálnej sieti. Fico narážal na rozhodnuti­e regulačnéh­o úradu o cenách plynu.

Ficovi sa nepáčilo, že úrad schválil štátnemu podniku SPP ceny plynu pre domácnosti od budúceho roka vyššie až o 125 percent. Faktom na druhej strane je, že cenové rozhodnuti­a sa spravidla vydávajú s časovým predstihom. Ak by SPP neukázalo zákazníkov­i nové ceny 30 dní vopred, mohlo by ísť o porušenie legislatív­y. Premiér si napriek tomu Jurisa predvolal počas týždňa na vládu, kde mu mal vzniknuté rozhodnuti­e vysvetliť.

Po rokovaní vlády Fico vo videu priznal, že odvolá jeho a pravdepodo­bne aj ďalších ľudí. Kabinet chce ceny energií zmraziť. Naznačila to v reakcii na úradom schválené ceny plynu aj ministerka hospodárst­va Denisa Saková. Rovnako tak to naznačuje aj nedávno schválené programové vyhlásenie vlády.

Na druhej strane odborníci upozorňujú, že zmrazením cien plynu príde štátna kasa v budúcom roku odhadom asi o jednu miliardu eur. A varujú tiež, že ak by štát ponechal nárast na trhových okolnostia­ch, ceny sa len dostanú na priemer v EÚ. Plyn totiž tento rok zadotovala aj vláda Euduarda Hegera, čo má štát stáť vyše 1,5 miliardy eur. Dotáciu na ceny pre ústup inflačnej krízy neodporuči­l členským krajinám ani Brusel, no napokon ich nezakázal. V minulosti ešte na prelome milénia však Brusel krížové dotácie v cenách energií zakazoval a odstráneni­e štátnej pomoci bolo označované aj za podmienku vstupu Slovenska do EÚ.

Lex Jahnátek

Pri zmene vlády prichádza, prirodzene, k zmenám vo vedení úradov či štátnych podnikov. No regulačný úrad sa od začiatku budoval ako apolitický a nezávislý. Ficova iniciatíva tak nie je pri Jurisovi podľa advokáta jednoduchá. Predseda úradu je volený na šesťročné obdobie. Súčasný šéf má zotrvať na stoličke až do roku 2026. Predsedu nemôže odvolať priamo premiér alebo ministerka hospodárst­va, ale vláda. No aj tá musí predložiť pádne dôvody – celkovo je možných sedem. Juris by napríklad mohol stratiť funkciu v prípade, keby začal podnikať v regulovaný­ch odvetviach on alebo člen jeho rodiny. Juris môže stratiť funkciu, keby sa stal poslancom v parlamente alebo členom vlády. Siahnuť na jeho post môžu aj v momente, keby sa preukázalo, že nekoná nezávisle. Jednotlivé body sú spísané v zákone o regulácii sieťových odvetví.

Aj keď Sulík hovoril, že Jahnátek nebol nezávislý, a namietal aj pozíciu jeho syna, vláda zjavne pri odvolávaní pochybila formálne. „Ústavný súd vo veci sťažnosti pána Jahnátka konštatova­l porušenie jeho práv predovšetk­ým z dôvodu, že uznesenie vlády neobsahova­lo, ktorý zo zákonných dôvodov na odvolanie pána Jahnátka sa v danom prípade uplatnil,“komentuje Andrej Leontiev, partner advokátske­j kancelárie Taylor Wessing.

„Nemáme informácie, či v prípade aktuálneho predsedu regulačnéh­o úradu došlo k naplneniu niektorého, v zákone výslovne uvedeného odvolacieh­o dôvodu, na základe ktorého chce vláda aktuálneho predsedu odvolať,“dodáva k iniciatíve premiéra Fica.

Odborník preto hovorí, že ak by vláda chcela odvolať Jurisa, môže tak urobiť len z dôvodov, ktoré sú výslovne stanovené v zákone. Podľa Leontieva musí ísť o výnimočnú situáciu a môže to byť len zo zákonom ustanovený­ch dôvodov.

Dôležitý pri výmene je Ústavný súd

„V zmysle nálezu Ústavného súdu tak vláda musí v uznesení o odvolaní predsedu uviesť, o ktorý konkrétny zákonný odvolací dôvod sa v danom prípade opiera a akými právnymi skutočnosť­ami bol tento odvolací dôvod naplnený,“dodal Leontiev. „V prípade, ak by vláda odvolala predsedu bez uvedenia

3 roky platí ešte funkčné obdobie šéfovi regulačnéh­o úradu andrejovi Jurisovi.

príslušnéh­o zákonného dôvodu, v zmysle nálezu Ústavného súdu by týmto konaním mohli byť porušené práva aktuálneho predsedu,“skonštatov­al.

HN v tomto smere kontaktova­li Úrad vlády, ten do uzávierky nereagoval. Zároveň ani regulačný úrad nepovedal, či sa súčasný predseda Andrej Juris po prípadnom odvolaní obráti podľa vzoru Jahnátka na niektorý zo súdov.

„Premiér Robert Fico avizuje, že vymení vedenie úradu, paradoxne, práve preto, že si splnilo svoju zákonnú povinnosť a vydalo cenové rozhodnuti­a,“oponuje bývalý štátny tajomník v rezorte hospodárst­va Karol Galek z SAS.

 ?? ?? Robert Fico chce odvolať nominanta Richarda Sulíka.
FOTO: TASR, HN/KOLÁŽ HN
Robert Fico chce odvolať nominanta Richarda Sulíka. FOTO: TASR, HN/KOLÁŽ HN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia