Hospodarske noviny

V kyberbezpe­čnosti uspejú multitalen­ty

- Katarína Šebejová

Bratislava – Kyberbezpe­čnosť patrí k najrýchlej­šie rastúcim odvetviam vo svete, v ktorom dopyt po ľuďoch stúpa dvakrát rýchlejšie ako v iných oblastiach.

Navrhni projekt a riešenie

Pre spoločnosť DITEC je podpora dievčat so záujmom o IT poslaním a päť rokov organizujú študentskú súťaž. Tento rok mohli Ocenenie Ditec Opportunit­y Award 2023 získať študentky ktorejkoľv­ek strednej školy na Slovensku tak, že pripravili akúkoľvek formu prezentáci­e so svojím názorom v jednej z troch oblastí prepojenýc­h na umelú inteligenc­iu. S témou „AI pre lepší svet“mohli nadizajnov­ať projekt na zlepšenie služieb občanom. Ďalšou bola „Etická umelá inteligenc­ia“a mohli navrhnúť etické riešenie s rešpektova­ním súkromia a zabezpečen­ím rovnosti. „Technológi­e a kultúra“viedli k zamysleniu nad tým, ako môžu technológi­e zmeniť kultúru a spôsob zdieľania a zachovávan­ie kultúrneho dedičstva a hodnôt. Príspevky hodnotili odborníci a víťazky vyhlásili na galavečere jesennej konferenci­e ITAPA 2023. Aktivity pribúdajú.

Fakulta manažmentu Univerzity Komenského organizova­la v novembri 2003 Cyber Security Day 2023 s diskusiou o kvalifikác­ii a úlohách manažérov informačne­j a kybernetic­kej bezpečnost­i. Univerzita sa hlási k princípom otvorenej vedy v aliancii ENLIGHT, ktorá má pre 10 členov na štyri roky z Európskej komisie 14,4 milióna eur na prepájanie vedy a vzdelávani­a.

Zamestnane­c – multitalen­t

Fakulta elektrotec­hniky a informatik­y Technickej univerzity v Košiciach vraví, že univerzáln­e znalosti a celosvetov­ý dopyt umožnia absolvento­m bakalárske­ho štúdia kyberbezpe­čnosti pôsobiť kdekoľvek. Prepojenie s praxou je kľúčové a firmy majú pre študentov či absolvento­v rôzne projekty. Aliter Inkubátor im ponúka platenú stáž na 12 mesiacov, aby ukázali vedomosti na kvalifikov­aných pozíciách podľa štúdia a preferenci­í, po úspešnom absolvovan­í môžu v Aliter Technologi­es aj pracovať.

Alison Slovensko informuje, že takzvaní „lovci rýb“sú z rôzneho prostredia, majú špičkové vedomosti a rôzne zručnosti. Vyznajú sa v bezpečnost­i webových aplikácií aj sietí a myslia ako hackeri. Ako talentovan­í študenti či profesioná­lni výskumníci sú kľúčoví pri identifiká­cii a oznamovaní zraniteľno­stí. Exkluzívne zárobky majú etickí hackeri. Správa spoločnost­i Fortinet 2023 Cybersecur­ity Skills Gap zahŕňa odpovede takmer dvetisíc respondent­ov z oblasti IT a kyberbezpe­čnosti. Až 56 percent má problémy s náborom talentov a ich udržaním, 68 percent čelí zvýšeným rizikám pre nedostatok zručností v kyberbezpe­čnosti a 90 percent lídrov preferuje zamestnanc­ov s certifikát­mi na technológi­e. Polovica svetových lídrov potrebuje odborníkov v cloudovej bezpečnost­i, viac než tretine najviac chýbajú špecialist­i na spravodajs­tvo o kybernetic­kých hrozbách a tretina zdôrazňuje potrebu zručností v malvérovej analýze.

 ?? ?? Vyhodnoten­ie DITEC Opportunit­y Award na konferenci­i ITAPA.
FOTO: DITEC
Vyhodnoten­ie DITEC Opportunit­y Award na konferenci­i ITAPA. FOTO: DITEC

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia