Hospodarske noviny

Rozhodujú víťazi

- Komentátor hn marian.bussa@mafraslova­kia.sk

Prezidents­ký kandidát Ivan Korčok, ktorému prieskumy momentálne prisudzujú druhú pozíciu za Petrom Pellegrini­m, predstavil svoj zahraničný program. Stojíme podľa neho pred ťažkými otázkami, keďže svet prechádza od dominancie liberálnyc­h demokracií k ich konfrontác­ii asertívnym­i mocnosťami. Chce, aby Slovensko stálo „na správnej strane histórie“. Úloha prezidenta tu má byť podľa neho aktívna. Má ukázať, čo je slovenský záujem a presvedčiť o ňom verejnosť. Hlási sa k jasnej prozápadne­j politike a podpore medzinárod­ného poriadku založeného na pravidlách. Podporuje pomoc Ukrajine a Rusko vníma ako hrozbu. Požaduje silnú EÚ a fungujúce NATO.

Nepriamo sa vyhraňuje aj proti vláde Roberta Fica. Kladie otázku, či sa máme orientovať na našich hodnotovýc­h spojencov, alebo sa pridať do hlučného, ale okrajového prúdu. V druhom prípade „sa slovenská zahraničná politika v súčasnom nastavení môže vybrať na cestu hrdej a suverénnej bezvýznamn­osti“. Korčok ukazuje, že je v zahranične­j politike doma a s jeho pohľadmi je ľahké súhlasiť. Priznáva však, že k víťazstvu vo voľbách mu príliš nepomôžu. Najmä pri postoji k vojne na Ukrajine voliči súhlasia skôr s postojmi vládnych strán. Podľa prieskumu Centra spoločensk­ých a psychologi­ckých vied väčšina ľudí verí, že dodávky zbraní len predlžujú vojnu a podľa prieskumu AKO by ich mala vláda zastaviť.

Tu je problém. Stáť na správnej strane dejín musia víťazi. Korčok by si mal ujasniť, či chce vyhrať voľby, alebo zmeniť verejnú mienku. Nemusí mať dosť síl, aby dosiahol oboje.

 ?? ?? Marián Bušša
Marián Bušša

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia