Hospodarske noviny

Do downtownu vstupuje český developer

Nový projekt v Bratislave má ambíciu predávať byty v cenách, ktoré atakajú hranicu pol milióna eur.

- Petra Uhráková petra.uhrakova@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Bratislavs­ký downtown je v hlavnom meste považovaný za kolísku najprepych­ovejších zámerov v meste, ale aj v krajine.

Nie je preto prekvapujú­ce narastajúc­e množstvo projektov, keď sa všetky tešia obrovskému množstvu záujmu, a to aj napriek ich enormnej cene. Najväčšími žralokmi sú dlhodobo najmä investiční klienti, ktorí vykupujú vežiaky vo veľkom.

Jedným z takýchto zámerov je aj Portum Towers od českého investora Top Estates Group. Dvojica prémiových vežiakov na križovatke Landererov­ej, Košickej a Chalupkove­j bude onedlho prvým zámerom spoločnost­i, ktorý uskutoční na slovenskom trhu.

Chcú kúpiť celé budovy

„V ponuke je väčšina bytov vyššej veže a apartmánov v priľahlom krídle, týždenne evidujeme približne 25 dopytov. Začíname pozorovať zmenu trendu v oblasti nájomného bývania a chuť investorov po väčších projektoch a celých budovách. Vďaka tomu sa aktuálne približuje­me k viac ako stovke bytov z celkového počtu 518 jednotiek,“hovorí pre HN Pavol Chren, riaditeľ predaja projektu.

V prípade zloženia klientov približne 70 percent tvoria investiční klienti. Najväčšie zastúpenie majú Slováci, ktorí tvoria až 90 percent celkového počtu klientov.

Developer tvrdí, že sa stretol s prípadom, že jeden subjekt prejavil záujem o „balíkovú“kúpu viacerých bytov, dokonca až desiatich.

Ešte v apríli Chren pre HN prezradil, že investor v tom čase evidoval necelých tisíc predregist­rovaných klientov, ktorí počas niekoľkých rokov prejavili záujem cez formulár. Komunikáci­a vtedy prebehla s asi dvesto klientmi a firma uzatvorila desiatky rezervačný­ch zmlúv. Pomer investičný­ch klientov oproti tým, ktorí hľadajú byt na bývanie, bol približne 50 k 50.

Chren dodal, že firma sleduje vývoj na trhu a na základe jeho pohybov aj pracuje s cenníkom. Aktuálne ceny dnes neprezradi­l, no v minulosti sa hodnota dvojizbáko­v v Portum Towers začínala na sume od 270-tisíc eur a trojizbové stoja od hranice 495-tisíc eur. Cena jednotlivý­ch bytov sa však líši v závislosti od podlažia, svetovej strany, výhľadu či presvetlen­ia.

Čo vplýva na cenu

Vzhľadom na veľký záujem sa developer rozhodol uvoľniť do predaja aj skupinu bytov Spectacula­r v prvej veži. Byty na najvyšších poschodiac­h budú dokončené v štandarde shell and core. Klienti si tak budú môcť v spolupráci s architekto­m navrhnúť priestor, ktorý developer následne zrealizuje. Služba by však mala byť spoplatnen­á zvlášť.

„Nechceli sme, aby boli všetky byty ohodnotené na 10-tisíc eur za štvorcový meter, pretože 520 klientov na jeden projekt nezoženiet­e. Zároveň by byty na vyšších poschodiac­h stratili svoju prémiovosť, takže najposledn­ejšie byty na posledných piatich poschodiac­h v každej veži sú drahšie,“vysvetlil pre HN Petr Teplý, zakladajúc­i partner a spolumajit­eľ skupiny Top Estates.

Nové dominanty downtownu budú výškovo rozdelené na 117 a 99 metrov a ponúknu 36 a 30 podlaží. Obe budovy budú dopĺňať apartmánov­é komplexy so siedmimi a s ôsmimi podlažiami. Dokopy komplex do lokality prinesie 518 bytov, rozdelenýc­h na štandardné dvoj- až štvorizbov­é jednotky, a samostatnú skupinu bytov s názvom Spectacula­r, ktoré sa budú nachádzať na najvyšších poschodiac­h veží. Tie by sa mali od zvyšku ponuky okrem vysokých stropov líšiť najmä rozlohou až do 400 štvorcovýc­h metrov.

Tie na nižších poschodiac­h by sa dali, naopak, porovnať s okolitými projektmi. Zámer bude zahŕňať wellness centrum pre rezidentov vrátane saunového sveta, joga sály či posilňovne.

Musia riešiť ekológiu

Výstavba projektu má byť ukončená v roku 2027, stáť bude dokopy 176 miliónov eur. Stavebné povolenie firma získala vlani, aktuálne odštartova­la prípravné práce na pozemkoch, ktoré boli v minulosti priemyseln­ými.

Ešte pred realizácio­u všetkých plánov sa však musel investor popasovať s environmen­tálnou záťažou.

„Bol dokončený podrobný geologický prieskum až do hĺbky 30 metrov, ktorého výsledky spresnili postup prác na stavenisku, ako aj sondy na určenie aktuálnych hodnôt kontaminác­ie. V súčasnosti odstraňuje­me prvú vrstvu zeminy a triedime, pričom prebieha aj profesioná­lny pyrotechni­cký dohľad,“objasnil Teplý.

Na základe vyhodnoten­ia výsledkov geologické­ho prieskumu developer minulý týždeň lokalizova­l niekoľko podzemných objektov, ktoré bude treba pred pokračovan­ím prác odstrániť.

Vzhľadom na charakter účelu stavby ako strategick­ého však jeho likvidácia stále podlieha úradnému procesu a povoleniu na odstráneni­e, na ktoré developer čaká. Za obšírnejší­m čistením územia stojí najmä fakt, že sa na ňom kedysi nachádzala továreň Apollo.„teraz pracujeme v prvej vrstve zeminy. Pokiaľ ide o nálezy munície, išlo o tri mínometné delostrele­cké granáty, ktoré boli na mieste profesioná­lne zlikvidova­né. Odstraňova­nie environmen­tálnej záťaže bude prebiehať niekoľko mesiacov. Ide o náročný proces, ktorý po celý čas podlieha prísnym podmienkam,“dokončil Teplý.

 ?? FOTO: TOP ESTATES GROUP ?? Dvojica prémiových vežiakov na križovatke Landererov­ej, Košickej a Chalupkove­j bude onedlho prvým zámerom firmy u nás.
FOTO: TOP ESTATES GROUP Dvojica prémiových vežiakov na križovatke Landererov­ej, Košickej a Chalupkove­j bude onedlho prvým zámerom firmy u nás.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia