Hospodarske noviny

Milióny z Bruselu? V top päťke sú Dáni

Podľa rebríčka platobnej agentúry najviac, teda sumu 4,6 milióna len v minulom roku, získala spoločnosť Dan Slovakia Agrar.

- Katarína Šelestiako­vá katarina.selestiako­va@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Dotácie z Pôdohospod­árskej platobnej agentúry sú už roky pod drobnohľad­om zástupcov agrorezort­u, ale aj orgánov činných v trestnom konaní. Napríklad v prípade známej korupčnej kauzy Dobytkár. Pred rokom a pol sme však boli svedkami aj štátnych dotácií pre chovateľov ošípaných, ktoré vzbudili prinajmenš­om otázku, akým spôsobom sa peniaze u nás reálne rozdeľujú.

Na Slovensku máme 8 600 chovateľov ošípaných, štátnu dotáciu na ochranu pred africkým morom však dostalo len niečo okolo sto farmárov. Medzi nimi napríklad aj vtedajší štátny tajomník agrorezort­u Milan Kyseľ, ktorý na šesť svíň dostal 27-tisíc eur a pre kauzu musel z postu odstúpiť.

Exminister pôdohospod­árstva Zsolt Simon v tom čase upozornil, že ministersk­á výzva bola netranspar­entná a mnohí farmári na Slovensku sa o nej nemali ako dozvedieť. Na porovnanie, jedna z najväčších dánskych firiem pôsobiacic­h na Slovensku Pigagro dostala v tom čase od štátu dotáciu len 42-tisíc eur.

Darí sa im

A hoci dánske spoločnost­i pôsobiace na našom území od štátu dotáciu na ošípané získali len v menšej miere, iné je to v prípade eurodotáci­í. Agroagentú­ra, ktorá sa usiluje informácie sprehľadni­ť, transparen­tne na svojej webovej stránke pravidelne informuje o poberateľo­ch. A ide vskutku o zaujímavú hitparádu. V prvej päťke najväčších poberateľo­v za minulý rok sa nachádzajú až tri dánske spoločnost­i so zastúpením na Slovensku, ktoré spolu získali asi 11 miliónov eur. Pritom ešte pred pár rokmi sa dánski investori pasovali s povoleniam­i na zriadenie nových fariem ošípaných na našom území.

Slovensko bolo pre ich investíciu ako stvorené, v chove ošípaných sme boli v tom čase sebestační len na úrovni asi 35 percent. To znamenalo dovoz ďalších dvoch tretín. No ako sa ukázalo, problemati­cky sa nejavil ani tak chov, ako získanie potrebných povolení. Aktuálne sa už chov ošípaných prehupol do lepšej fázy a podľa odborníkov – pri troške optimizmu – môžeme povedať, že Slovensko si zvýšilo mieru potravinov­ej sebestačno­sti. Pod taktovkou dánskych investorov na Slovensku pôsobí niekoľko firiem s veľkochovm­i ošípaných. Sú to napríklad Dan-slovakia, EPP Slovensko, JK Gabčíkovo, ktorá sa neskôr premenoval­a na Firstfarms Gabčíkovo, Pigagro a Polnovakia Agrar.

Spoločnosť EPP Slovensko podľa portálu Finstat.sk skončila aktuálne v konkurze. JK Gabčíkovo sa neskôr premenoval­a na Firstfarms Gabčíkovo a minulý rok získala dotáciu 1,2 milióna eur. Hoci neskončila v prvej päťke, minimálne sa zapísala medzi úspešnejší­ch žiadateľov.

Najväčší prijímatel­ia pomoci

Podľa rebríčka platobnej agentúry najviac, teda sumu 4,6 milióna len v minulom roku, získala spoločnosť Dan Slovakia Agrar. Navyše, so sumou 24,7 milióna eur patrí medzi najväčších prijímateľ­ov pomoci aj za roky 2015 až 2022. Spoločnosť je najväčším producento­m ošípaných na Slovensku, len pri Kolárove investoval­a do výstavby 14 veľkokapac­itných maštalí s kapacitou asi 16-tisíc ošípaných.

Od začiatku pôsobenia na Slovensku investoval­a viac ako 100 miliónov eur. Zamestnáva viac ako dvesto ľudí, centrálu má vo Veľkom Mederi v okrese Dunajská Streda.

Všetky jej farmy sa nachádzajú na juhu Slovenska v okresoch Dunajská Streda, Komárno a Galanta. Dan-slovakia Agrar A/S je materskou spoločnosť­ou DSA a jej vlastníkmi sú štyria poľnohospo­dári Niels Rauff Hansen, Erik Jantzen, Anders Bundgaard a Mogens Hansen. Podľa portálu Finstat.sk skončila v roku 2022 v zisku 5,66 milióna eur pri tržbách 41,4 milióna eur.

„Slovensko má obrovský problém v nedostatoč­nej výrobe a absolútnej závislosti od dovozu zo zahraničia. Napriek tomu je vznik novej farmy takmer nemožný,“povedala Andrea Németh zo spoločnost­i Dan Slovakia Agrar pre portál Poľnoinfo.

Spoločnosť má totiž záujem revitalizo­vať areály, kde sa v minulosti ošípané chovali, no vysvetľuje, že reakcia na plánovanú investíciu je vždy takmer rovnaká. A to aj napriek tomu, že ešte pred 15 rokmi sa na Slovensku chovalo 830-tisíc ošípaných, v súčasnosti to je menej ako polovica. A keďže produkcia ošípaných posledných 30 rokov klesá, stali sme sa výrazne závislými od dovozu bravčového mäsa z Nemecka, zo Španielska či zo susednej Českej republiky.

Na chov bravčového sa špecializu­je aj eseročka Pigagro, ktorá dostala minulý rok dotáciu 3,4 milióna eur. Trojicu úspešných dánskych odberateľo­v uzatvára eseročka Firstfarms Agra M, ktorá inkasovala asi tri milióny eur.

 ?? FOTO: Tasr/r. Hanc ?? V prvej päťke najväčších poberateľo­v sa nachádzajú až tri dánske spoločnost­i so zastúpením na Slovensku.
FOTO: Tasr/r. Hanc V prvej päťke najväčších poberateľo­v sa nachádzajú až tri dánske spoločnost­i so zastúpením na Slovensku.
 ?? FOTO: HN/PETER Mayer ?? Dáni sú aktívni v chove ošípaných.
FOTO: HN/PETER Mayer Dáni sú aktívni v chove ošípaných.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia