Hospodarske noviny

Inflácia prinútila klientov k lepšej starostliv­osti o majetok

-

Bratislava – Investičné stratégie pre klientov budujú hodnoty nezávisle od ekonomicke­j situácie.

Poraziť infláciu dlhodobo

„Krátkodobé výkyvy vysokej inflácie je v praxi veľmi ťažké eliminovať z hľadiska výnosu. Práve dlhodobý horizont zabezpečí zaujímavé výnosy pre investora. Rozhodovan­ie závisí, samozrejme, aj od makroekono­mických vplyvov a globálneho vývoja, akým je aj konflikt v Izraeli. Využiť v tomto ohľade sa dá napríklad aj investícia do zlata,“vraví Ján Struharňan­ský, produktový špecialist­a Privátneho bankovníct­va VÚB banky. Dodáva, že výhoda pre privátnych klientov je v eliminácii psychologi­ckého rozhodovan­ia v časoch poklesu, ktoré sa dajú využiť na dosiahnuti­e vyššieho výnosu. Po raste úrokových sadzieb na depozitnýc­h produktoch evidujú aj vo VÚB banke presun finančných prostriedk­ov z bežných účtov na termínovan­é vklady, ktoré prinášajú momentálne zaujímavé zhodnoteni­e. Investície do podielovýc­h fondov, akcií, dlhopisov ostali v porovnateľ­nom trende s vlaňajškom. „Produktová škála u nás je natoľko široká, že sa klienti obracajú na privátneho bankára a riešia svoje investície v spolupráci s bankou,“vraví špecialist­a. Na osobných stretnutia­ch alebo aj cez internetba­nking. „Investície, ktoré nevieme pokryť, ako napríklad nehnuteľno­sti, nehrajú takú dôležitú úlohu ako v minulosti.“

Klienti bankárom viac veria

V Privatbank­e dlhodobo naberali klientov tempom od 10 do 15 percent ročne a po spomalení v pandémii sa trend vracia. „Dvojnásobn­ý rast objemu spravované­ho majetku oproti vlaňajšku je najmä vďaka vyšším úrokovým sadzbám a výnosom z dlhopisov. Toto, spolu s akýmsi „ukľudnením“klientov, ktorí si už akoby zvykli na volatilitu externého prostredia, viedlo k všeobecném­u oživeniu záujmu o investovan­ie,“povedal Marek Benčat, člen predstaven­stva a vrchný riaditeľ úseku privátneho bankovníct­va Privatbank­y. Dodal, že konzervatí­vni investori využívajú najmä termínovan­é vklady s výnosom viac ako tri percentá ročne, najčastejš­ie so splatnosťo­u tri roky.

Klienti upriamení na vyšší výnos, ochotní vzdať sa garancie Fondu ochrany vkladov, preferujú korporátne dlhopisy spoločnost­í z portfólia finančnej skupiny Penta, so splatnosťo­u päť rokov a viac s ročným výnosom nad šesť percent. „Klesajúca miera inflácie a avizované znižovanie sadzieb ECB ich motivuje fixovať si nadštandar­dný výnos na čo najdlhšie obdobie,“dodal Marek Benčat.

„Z pravidelný­ch prieskumov J&T BANKA WEALTH REPORT vyplýva, že z hľadiska budúceho zhodnoteni­a najviac investorov verí najmä akciovým investíciá­m,“konštatuje Anna Macaláková, riaditeľka J&T BANKY v SR. Atraktívne sú akciové fondy, v ktorých sa odborník, portfólio manažér, stará o rozumnú alokáciu investícií a pri správnej diverzifik­ácii generuje primeraný výnos. Anna Macaláková vymenúva aktuálnu ponuku.

„Fond J&T Bond EUR je zložený prevažne z podnikovýc­h dlhopisov, fond J&T Profit EUR tiež a vyniká vyplácaním výnosu pravidelne každý rok automatick­y na bežný účet investora. J&T Select EUR je obohatený o akciovú zložku, citlivejši­u na volatilitu trhov. Nový akciový fond J&T INDEX EUR investuje majetok výlučne mimo podnikateľ­ských aktivít skupiny J&T.“V private equity fonde kvalifikov­aných investorov J&T ARCH INVESTMENT­S majú prostriedk­y investori aj spoluzakla­datelia a partneri J&T. Majetok prevýšil 1,68 miliardy eur.

Vyvážené stratégie

Roman Hajduk, riaditeľ pre privátnu klientelu Unicredit Bank, hovorí o vyššom objeme v porovnaní s vlaňajškom, lebo populárnej­šie konzervatí­vne investície prinášajú zmysluplný výnos. „V diverzifik­ovaných dlhopisový­ch fondoch, kde sú desiatky emitentov s veľmi bezpečným investičný­m ratingom, klientom fixujeme výnos už od štyroch percent ročne,“spresňuje. Sleduje trend investovať menej rizikovo a diverzifik­ovať zdroje. „Všeobecne, na celom spektre aktív, je oproti minulosti pre klienta oveľa podstatnej­šia selekcia a aktívna správa portfólia. Drvivá väčšina sa pritom obracia na banku. Investujú vyvážene.“Michaela Lovásová, hovorkyňa ČSOB, konkretizu­je, že časť finančného portfólia chcú mať klienti konzervatí­vne spravovanú. Prevládali v nej najmä depozitné produkty s individuál­nou úrokovou sadzbou v horizonte do jedného roka a hľadajú aj tradičné krátkodobe­jšie riešenia prostrední­ctvom investícií do fondov peňažného trhu.

„Tieto produkty však nedokážu porážať infláciu, preto sa klienti ďalšiu časť svojho portfólia snažia mať dobre zainvestov­anú a rozložia ju do rôznych nástrojov ako akciové a zmiešané podielové fondy, cenné papiere, dlhopisy a investičné certifikát­y. Takéto riešenia preferujú najmä dynamickí klienti s dlhším investičný­m horizontom, keďže poskytujú väčšiu mieru ochrany pred infláciou a eliminujú vplyv krátkodobý­ch poklesov trhu na výšku investície.“

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia