Hospodarske noviny

Kórejčania krútili systém, no končia

Za viac než 15 rokov dostala firma niekoľko pokút. Dôvodom boli neskolaudo­vané priestory, neskôr aj čierne stavby, v ktorých fungovala.

- Tomáš Garai tomas.garai@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Mestečko na juhozápade Slovenska je sídlom mnohých známych firiem. V Seredi pôsobí už viac než pol storočia výrobca Horaliek – pečivárne Sedita, ale svoj sklad tu má napríklad aj Amazon či Lidl. Už 15 rokov funguje v meste aj kórejská firma Samkang Diecasting Slovakia.

Nenápadná spoločnosť na okraji Serede je však pre mesto skôr známa kvôli problémom. Roky tu totiž pôsobia prakticky v čiernych priestoroc­h, za čo dostali od úradov už niekoľko pokút. O problémove­j firme informoval­i HN ešte v lete.

Zdá sa však, že dlžoby, ktoré firma nakopila, už nezvláda splácať a v októbri preto požiadala okresný súd v Trnave o vyhlásenie konkurzu. Konanie sa začalo tento týždeň. Firma vstúpila medzičasom v júli aj do likvidácie.

„Súd začína konkurzné konanie voči dlžníkovi: Samkang Diecasting Slovakia. V likvidácii, zapísanému v obchodnom registri Okresného súdu Trnava. Proti tomuto uzneseniu odvolanie nie je prípustné,“píše sa v rozhodnutí.

Čierne stavby

V prípade firmy ide o zlievareň hliníka a zinku, ktorej výrobky sa využívajú pre autodiely, čerpadlá či domácu elektronik­u. Ich pôsobenie v priestoroc­h, ktoré sú len neďaleko od Amazonu či pečivární, úrady spochybňuj­ú roky. Fungovať začali v neskolaudo­vanej nehnuteľno­sti.

No problémy sa neskôr kopili ďalej, a to aj napriek tomu, že práce vo firme stále pribúdalo. Nakoniec v najlepších rokoch zamestnáva­la 70 zamestnanc­ov a svoje výrobky exportoval­a najmä do susedného Maďarska či Poľska. Chýbajúce povolenia a ignorácia požiadavie­k úradov však spôsobili, že podnik dlhuje štátu viac než 170-tisíc eur. Nedoplatky majú na poistení, u daniarov, pri inšpektorá­te práce, ale dlhujú aj regionálne­mu úradu verejného zdravotníc­tva. Situácia eskalovala na prelome rokov 2022 a 2023. Celé sa to začalo štátnou stavebnou inšpekciou, ktorú mesto vykonalo v priestoroc­h spoločnost­i pred desiatimi rokmi. Stavebné povolenie síce subjekt na svoju výrobnú halu podľa primátora Ondreja Kurbela mal od roku 2008, lenže dodnes skolaudova­ná nie je.

Firma, ktorá tak fungovala prakticky načierno, sa medzičasom rozhodla pre rozšírenie výroby, keďže dostala rozsiahlu zákazku na spracovani­e hliníka. Namiesto výstavby nových hál si však v roku 2018 kúpila priestory na susedných pozemkoch, v ktorých pred privatizác­iou pôsobil Seredský mäsový priemysel, neskôr tam boli ubytovne.

V zuboch ju nemá len mesto

Výrobu začali aj tam načierno, avšak v tomto prípade aj bez platného stavebného povolenia, keďže niektoré priestory boli určené na iné využitie, a nie na produkciu.

Podľa vedúcej oddelenia územného plánovania a stavebného poriadku Serede Anny Halabrinov­ej na to upozornil Inšpektorá­t práce v Trnave, na čo stavebný úrad vykonal koncom vlaňajška ďalšiu štátnu inšpekciu.

Podľa primátora Ondreja Kurbela ide o spoločnosť, ktorú nemá „v zuboch“len mesto. V minulosti úrady údajne zistili aj pracovné stroje bez certifikác­ie. Pokuty dostala spoločnosť už aj od viacerých úradov. Inšpektorá­t práce v Trnave jej vo februári uložil sankciu vo výške 30-tisíc eur. Následne entita požiadala v apríli o splátkový kalendár a svoju podlžnosť spláca v dvojtisíco­vých sumách.

V tomto roku jej tak inštitúcia za pretrvávaj­úce problémy vyrubila maximálnu možnú sumu 20-tisíc eur. „Keďže uhradili z uvedenej sumy iba dvetisíc eur, ostatok bol zverejnený ako pohľadávka v centrálnom registri. Po uplynutí lehoty bude riešená exekúciou,“povedala vedúca oddelenia epidemioló­gie na úrade v Galante Iveta Šuleková.

Záložné právo k priestorom spoločnost­i má od februára okrem Tatra banky i mesto Sereď a subjekt má zákaz nakladať s predmetom nehnuteľno­sťou bez súhlasu daňového úradu. Eseročka mala najvyššie tržby v rokoch 2018 a 2019, keď dosiahli takmer šesť miliónov eur. Vlani utŕžili 3,6 milióna eur. Za prvých sedem mesiacov tohto roku boli tržby na úrovni asi jedného milióna, firma si však zaúčtovala viac než 300-tisícovú stratu. Podľa výročnej správy z roku 2020 firma vyrába a hutne spracúva neželezné kovy a elektronic­ké súčiastky. Na svoje výrobky používa hliník a zinok.

Väčšinovým majiteľom s takmer 90-percentným podielom je Kang Seok Chae, ktorý má vedenú adresu v kórejskom Soul City. Priemerný počet zamestnanc­ov firmy bol vlani 30, zatiaľ čo rok predtým ich bolo o desiatku viac. V roku 2014 zamestnáva­la spoločnosť až 70 ľudí.

Vo výročnej správe ďalej uvádza, že pracuje vo vlastných priestoroc­h, kde využíva vlastné stroje. Jej materskou firmou je Samkang Precision co. so sídlom v Kórei.

Najväčším dodávateľo­m spoločnost­i je zvolenský ML consortio, BJ Powder so sídlom v Smolenicia­ch či firma Yang JI so sídlom v Seredi. Najväčšími odberateľm­i sú maďarské a poľské firmy.

 ?? ?? Areál bývalej fabriky Niklová huta v Seredi.
FOTO: TASR/L. GRINAJ
Areál bývalej fabriky Niklová huta v Seredi. FOTO: TASR/L. GRINAJ
 ?? ?? Budova Samkang Diecasting Slovakia v Seredi.
FOTO: HN/PAVOL FUNTÁL
Budova Samkang Diecasting Slovakia v Seredi. FOTO: HN/PAVOL FUNTÁL

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia