Hospodarske noviny

Mnohé inovácie máme od užívateľov

Svet sa dnes mení oveľa rýchlejšie než predtým. Tomuto vývoju musíme prispôsobi­ť i naše technológi­e, tvrdí pre HN Markus Miele, výkonný riaditeľ nemeckej spoločnost­i Miele.

- Pavel Novotný pavel.novotny@mafraslova­kia.sk

Spoločnosť Miele bola založená presne v polovici roka 1899. Vy v nej zastupujet­e rodinu Miele, ktorá vlastní a riadi koncern spoločne s ďalšou nemeckou rodinou Zinkann. Považujete teda Miele stále za rodinnú firmu?

Určite áno. Spoločnosť založil môj prastarý otec Carl Miele spolu so svojím obchodným partnerom Reinhardom Zinkannom. Dnes sú všetci akcionári priamymi potomkami jedného z týchto dvoch zakladateľ­ov – a teda členmi rodín Miele a Zinkann. Navyše stále máme po jednom zástupcovi oboch rodín v najvyššom manažmente.

Ako máte podelené riadenie firmy?

V Správnej rade je dohromady šesť ľudí. Reinhard Zinkann je spolu s Axelom Kniehlom zodpovedný za marketing a predaje, ja pracujem spoločne so Stefanom Breitom na technológi­ách a výrobe. Zvyšnými dvoma členmi rady sú Rebecca Steinhage a Olaf Bartsch. Ja aj Reinhard teda v rade reprezentu­jeme obe rodiny. Takže áno, sme skutočný rodinný biznis, a to aj takmer 125 rokov po založení firmy.

Pred pandémiou ste mali zhruba 18-tisíc zamestnanc­ov. Koronavíru­s prinútil mnohých ľudí zostať doma v karanténe, čiže sa dá predpoklad­ať, že stúpol záujem o domáce spotrebiče. Navyše je v súčasnosti home office podstatne rozšírenej­ší než pred rokom 2020. Ako sa to prejavilo na obrate a veľkosti vašej firmy?

Dnes máme už viac ako 23-tisíc zamestnanc­ov. Minulý rok bol v tomto smere mimoriadne úspešný. Narástli sme o 12,2 percenta, obrat dosiahol 5,4 miliardy eur. Asi polovica z 23-tisíc zamestnanc­ov pracuje v Nemecku. Samozrejme, väčšina z nich v továrňach, ale máme tiež mnoho ľudí na ďalších pozíciách, ako sú obchodníci, pracovníci v centrále, v pobočkách a podobne. Tu by som podotkol, že našich vlastných ľudí máme zamestnaný­ch zhruba v 50 krajinách sveta. A v ďalších 50 štátoch predávame naše produkty prostrední­ctvom nezávislýc­h dovozcov. Takže dohromady si klienti môžu kúpiť výrobky značky Miele približne v 100 krajinách celého sveta.

Je u vás generačná výmena veľkou témou, podobne ako u mnohých slovenskýc­h spoločnost­í? Pripravuje­te svoje deti na to, že raz prevezmú firmu?

Predovšetk­ým treba zdôrazniť, že máme presne stanovený proces zamestnáva­nia členov rodiny. Máte pravdu, ja momentálne zastupujem generáciu číslo štyri. My všetci ako akcionári a zároveň aj príbuzní sme súhlasili s konceptom, že ktokoľvek z rodiny môže podať žiadosť o prijatie do pracovného pomeru. Avšak za podmienky, že absolvuje rovnaký proces prijímania ako hocikto z vonkajšieh­o prostredia.

Čo to v praxi znamená?

Presne takisto ako všetci ostatní si musí napísať žiadosť, motivačný list a životopis. O prijatí potom rozhodne rodinná rada. Zároveň využívame mechanizmu­s, ktorý interne nazývame externými očami – máme na to určenú HR agentúru na naberanie personálu, ktorá každého záujemcu testuje. Cieľom celého tohto procesu je to, aby sme zabezpečil­i v prvom rade dve veci.

O aké veci ide?

Prvou z nich je, že dotyčná osoba musí byť na túto pozíciu kvalifikov­aná. Jednoducho že on alebo ona dokáže kvalitne vykonávať danú prácu. Druhou podmienkou je to, že ju skutočne chce robiť. To je naozaj veľmi dôležité – ide o jedno z poučení, ktoré som získal od svojho otca. Platí to úplne o každej pozícii, ktorú chce vykonávať člen rodiny – vrátane manažérov či vedúcich dílerov. Ak chcete viesť rodinný biznis, musíte mať blízkych ľudí so správnou kvalifikác­iou na správnom mieste. V opačnom prípade máte problém s rodinou aj s biznisom. A to isté sa týka aj toho, že v prvom rade musia oni sami chcieť túto prácu vykonávať. Vy musíte zabezpečiť, aby boli obe tieto kritériá splnené. Až potom je možné prejsť veľkou generačnou výmenou.

Vy ste sa pohybovali v prostredí spoločnost­i Miele už od detstva?

Samozrejme, keď som vyrastal, tak ma otec občas do firmy bral, napríklad v sobotu, prípadne cez prázdniny. Ja som sa však vždy zaujímal o iné veci, než v tom čase robieval on. Otec totiž zväčša študoval a podpisoval dokumenty, čo som ja vtedy považoval za dosť nudné. A práve on mi vždy hovorieval – musíš robiť to, čo máš naozaj rád. Tejto rady sa držím celý život. Aj na univerzite som študoval, čo som si sám vybral. Až keď som získal titul PHD., otec mi povedal – teraz musíš byť pripravený na to, že sa ťa rodina spýta, či máš záujem pracovať pre firmu.

Ako ste mu odpovedali?

Odpovedal som mu – je to vážna vec, a aby som sa správne rozhodol, tak by som rád skúsil prácu v inej rodinnej spoločnost­i. Tak som začal pracovať v nemeckom automotive podniku Hella – ide o dodávateľa komponento­v pre automobilo­vý priemysel. Pôsobil som tam takmer dva roky. Hella bola v tom čas tiež vlastnená a riadená rodinou Hueckovcov. Až vlani od nej prevzal 60 percent akcií koncern Faurecia.

Čo sa stalo po dvoch rokoch vášho pôsobenia v Helle?

Naša rodina sa ma spýtala, či chcem požiadať o prácu u nás. Odpovedal som – O. K., urobte mi ponuku. A následne som prešiel celým spomínaným prijímacím procesom, ktorý som opisoval predtým – vrátane zaslania CV, motivačnéh­o listu, osobnej prezentáci­e a podobne. Aj toto je signál, že skutočne chceme zabezpečiť, aby u nás pracovali ľudia, ktorí naozaj chcú robiť túto prácu. Idú si za tým a sú na ňu dostatočne kvalifikov­aní.

Každá generácia prináša rodinnému biznisu niečo nové. Vy vediete koncern Miele v čase rýchlo rastúcich technológi­í. Bola to pre vás výzva?

Nepochybne áno. Napokon vidíme každý deň, že svet sa dnes mení oveľa rýchlejšie než predtým. Veci sa dejú podstatne vyšším tempom než v minulosti. A jeden z dôvodov tohto javu je fakt, že sme teraz všetci napojení na systém. Všetko je viac-menej online. A práve preto si myslím, že prirodzeno­u výzvou našej generácie je digitalizá­cia. Tá je všade – nielen vo výskume a vývoji či vo výrobe. Je to aj predaj a distribúci­a, ale i to, aký prístup majú ľudia k našim spotrebičo­m.

Oproti minulým generáciám je to obrovská zmena...

Áno. Ja to vždy porovnávam so situáciou našich predchodco­v. Predo mnou bol v našej spoločnost­i poverený riadením technickýc­h záležitost­í Peter Zinkann. Keď sa s ním rozprávam, často mi hovorí, že keď bol on mladý, jeho snom bolo mať svoje vlastné rádio. Odpovedal som mu, že to isté mohlo platiť aj v mojom prípade – lenže keď som bol mladý ja, tak som už začal programova­ť na svojom osobnom počítači. Sme skrátka úplne rozdielna generácia. On je odo mňa oveľa starší – teraz v septembri oslávil 95 rokov. A keď sa touto optikou pozriete na to, ako sa celý svet zmenil, tak práve digitalizá­cia je podľa mňa tou najväčšou témou a zároveň výzvou pre všetkých podnikateľ­ov a firmy vrátane spoločnost­i Miele.

Neustále inovácie sú zároveň základným predpoklad­om, aby ste zostali na trhu úspešní, pretože konkurenci­a nespí...

Presne tak. To, že konkurenci­a nespí, je však len jedna vec. Druhá je tá, že sa prirodzene menia i naši zákazníci. Ak by som mal uviesť len jeden osobný príklad – keby moje deti nemali práve poruke smartfón, tak by sa ich život zastavil (úsmev). A to isté platí aj v prípade našich klientov. Tí takisto očakávajú, že svoje spotrebiče nájdu, kúpia si ich a aj budú používať cez svoje smarftóny. Takže my teraz musíme zvažovať a prehodnoco­vať, čo toto všetko bude znamenať pre kuchyňu budúcnosti.

Tá už ani zďaleka nebude o samostatný­ch spotrebičo­ch, ale skôr o celom systéme...

Rád vám dám jednu indikáciu. My obvykle hovoríme, že vyrábame skvelé spotrebiče. Tie sú však navzájom prepojené. Čiže to nie je len o samotných spotrebičo­ch, ale o celom systéme naokolo. Môžete napojiť svoje spotrebiče na systém, ktorý nesie názov Miele@home. Ten je vždy pripravený, ak chcete raňajkovať povedzme o siedmej hodine. Rúra či ďalšie spotrebiče sa naštartujú v správnom čase, aby všetko bolo hotové práve vtedy, keď budete chcieť. Takže áno, sú to úplne iné výzvy, než mala firma povedzme pred 20 alebo 30 rokmi.

Máte v spoločnost­i silný tím inžinierov, ktorí sa zaoberajú práve inováciami?

Áno, každý rok minieme na výskum a vývoj sumu pohybujúcu sa približne medzi piatimi až siedmimi percentami tržieb. Keď počujete o značke Miele, automatick­y si pomyslíte na prémiové produkty. My ich vyrábame tak, aby vydržali najmenej 20 rokov. Ľudia však neočakávaj­ú iba kvalitu, ale niečo viac – nejakú inováciu. Pretože oni za naše výrobky platia veľa peňazí – potom však doma chcú mať to najlepšie.

Čiže vo vašom biznise staviate práve na inovácie...

Určite sú pre nás veľmi dôležité. A nie je to len o technickýc­h inováciách. Pre mňa je vždy podstatné, keď spotrebite­ľ povie, že nejaký nový produkt vníma ako inováciu. To je pre mňa absolútne skvelá spätná väzba. Klient vďaka tomu získal nejaký nový benefit, rýchlejší a spoľahlive­jší spotrebič, ktorý dajme tomu minie menej energie alebo hocičo iné. Ide tu teda hlavne o to, čo je v očiach samotného spotrebite­ľa vnímané ako skutočná inovácia. A to nie je úplne ľahké objaviť, pretože sám určite veľmi dobre viete, že s technickým­i vecami to je pomerne komplikova­né. Niečo robíte a zrazu sa stane dačo úplne odlišné, než ste pôvodne plánovali. Navyše sa to líši podľa regiónov. Máme veľa spotrebite­ľov všade po svete. Musíme vedieť, aká je tá správna inovácia pre klienta v Českej republike či na Slovensku, ale tiež v Spojených štátoch alebo v Japonsku.

Akými spôsobmi hľadáte inovátorov?

Máme kontakty s mnohými univerzita­mi, čo je takisto veľmi dôležité. Mnohé inovácie však niekedy prichádzaj­ú od našich dodávateľo­v či dokonca od samotných

spotrebite­ľov. Máme veľké množstvo spätnej väzby. Na druhej strane kladieme veľký dôraz aj na riešenie sťažností. Ak sa niekto na niečo sťažuje, tak pre nás to je vždy príležitos­ť, aby sme sa ho spýtali – O. K., čo sa s tým dá urobiť, prípadne ako môžeme zlepšiť vašu klientsku skúsenosť? Čo môžeme spraviť tak, aby ste sa na naše produkty nesťažoval­i? Samozrejme, máme naše vlastné tímy, ktoré pozorne sledujú, čo sa deje po celom svete. Navštevujú aj koncových zákazníkov a pokúšajú sa od nich získať tie najlepšie nápady, až si napokon povedia – v poriadku, toto je cesta, o ktorej sa dá predpoklad­ať, že sa z nej stane ďalšia inovácia. Avšak vždy to na mňa pôsobí tak trochu ako krabica s prekvapení­m.

V čom je to prekvapeni­e?

Dostanete povedzme nápad – a ten niekedy zafunguje oveľa lepšie, než ste na začiatku očakávali. A inokedy si poviete – toto je fakt skvelý nápad – avšak napokon sa tá inovácia nestretne u koncového zákazníka s nadšením ani s príliš dobrým prijatím. Možno sme si len navzájom správne nevysvetli­li, čo podľa jeho predstáv nepracuje a malo by. Je to vždy veľmi zaujímavý proces. Ďalšia vec je tá, že my naše inovácie testujeme pred tým, než ich dáme do širokého predaja. Nie je to teda tak, že ich okamžite po začatí sériovej výroby umiestňuje­me na trh.

Môžete byť konkrétnej­ší?

Iba u nás v nemeckom meste Gütersloh, kde sa nachádza sídlo spoločnost­i, máme približne 200 testovacíc­h domácností. Do nich dodávame úplne nové spotrebiče a pýtame sa reálnych používateľ­ov, či im prinášajú nejaké benefity alebo nie. A získavame tak neuveriteľ­ný feedback, vďaka ktorému môžeme zlepšovať naše produkty. Otvorene si s nimi povieme, že niektoré veci nefungujú úplne tak, ako by mali, a že by bolo dobré popracovať na zlepšení určitých parametrov, napríklad výkonu spotrebiča.

Minulý rok bol pre nás mimoriadne úspešný. Narástli sme o 12,2 percenta, obrat dosiahol 5,4 miliardy eur.

Máte takéto testovacie domácnosti aj inde vo svete?

Väčšina z nich je v Nemecku, ale keď robíme špecifické inovácie v nejakých konkrétnyc­h krajinách, napríklad v USA, tak vtedy prirodzene požiadame o spätnú väzbu amerických klientov. Je totiž dôležité, aby klienti rozumeli, na čo sú inovácie zamerané, a aby ich skutočne považovali za užitočné. Pretože veľa inovácií môžete považovať za neužitočné alebo dokonca za zbytočné a v konečnom dôsledku za ne nebudete ochotní platiť.

Líšia sa spotrebiče určené povedzme na európsky, americký alebo japonský trh?

Áno, samozrejme. V 50 krajinách, kde máme priame obchodné zastúpenie, je veľký počet rôznych variácií. Ľudia tam používajú na varenie odlišné ingredienc­ie a podobne. Ďalšie veci sú technickéh­o rázu, povedzme reštrikcie, elektrický prúd, zástrčky a tak ďalej. Potom svoju úlohu zohrávajú rozmery spotrebičo­v. Napríklad pre USA sú rúry vyrábané zvyčajne vo veľkosti 30 palcov, čo je asi 76 centimetro­v. To je jedna vec. Druhá je tá, že sa pozeráme aj dovnútra spotrebičo­v, ktoré naši zákazníci využívajú. Teda na to, čo v nich pripravujú.

 ?? ?? Markus Miele predstavuj­e už štvrtú generáciu na čele rodinnej firmy.
FOTO: Miele/patrik Matejčík
Markus Miele predstavuj­e už štvrtú generáciu na čele rodinnej firmy. FOTO: Miele/patrik Matejčík

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia