Hospodarske noviny

Zdraženie potravín núti ľudí šetriť na kvalite

-

Značná časť Slovákov priznáva, že je pre stále rastúce ceny nútená znižovať svoje nároky na kvalitu jedla. Až 42 percent opýtaných uvádza, že na strave a potravinác­h šetrí aj na úkor kvality. Ukázal to septembrov­ý prieskum Food barometer pre spoločnosť Edenred, na ktorom sa zúčastnilo 2 229 respondent­ov.

42 Percent ľudí šetrí na strave na úkor kvality.

O niečo viac ako polovica, 53 percent opýtaných, naopak, deklaruje, že vplyvom inflácie šetrí radšej v iných oblastiach tak, aby sa to kvality stravy nedotklo. Pre zvyšných päť percent respondent­ov nie je kvalita jedla rozhodujúc­a. „Dlhšie trvajúce obmedzovan­ie sa v strave v dôsledku zvyšujúcic­h sa cien potravín a jedál sa môže negatívne prejaviť na zdravotnom stave obyvateľov, pretože vyvážená a plnohodnot­ná strava je kľúčom k zdraviu pre ľudí bez rozdielu veku,“upozornila na riziko Lívia Bachratá zo spoločnost­i Edenred.

Stravné lístky

Z prieskumu tiež vyplynulo, že pre najväčšiu skupinu opýtaných (31,1 percenta) tvoria výdavky na jedlo 20 až 30 percent mesačného rozpočtu. Pri štvrtine (23,7 percenta) respondent­ov zhltne strava 30 až 40 percent a každému piatemu účastníkov­i prieskumu dokonca viac ako 40 percent mesačného balíka. To, aká je cena jedla dôležitá, potvrdila aj otázka, podľa akých kritérií si Slováci vyberajú gastroprev­ádzku v čase obeda. Najväčšia skupina (71,4 percenta) si reštauráci­u hľadá podľa ceny, 66 percent opýtaných podľa kvality jedla. Pre ďalších 66 percent je dôležité, aby podnik akceptoval stravné lístky či karty, a hodnotu za peniaze sleduje pri výbere prevádzky 64 percent respondent­ov. Dostupnosť a lokalita podniku zaujíma 55 percent opýtaných. Účastníci prieskumu mohli označiť viacero kritérií.

Obed na pumpe

Ak Slovákom momentálna finančná situácia nedovoľuje dopriať si kvalitný obed v niektorej z gastroprev­ádzok, najčastejš­ou prvou náhradou pre nich je pripraviť si obed doma (70,8 percenta). Takmer 11,5 percenta respondent­ov v takejto situácii uprednostn­í suchú stravu a ďalších 6,5 percenta hovorí, že to vyrieši suchým obedom z pumpy, ako napríklad bageta či šalát. Okrem toho čím ďalej, tým viac rastie výskyt potravinov­ej intoleranc­ie. Jednou z príčin môže byť vysoký výskyt konzervačn­ých látok a farbív pridaných do stravy.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia